Θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του Κράτους, κι όχι απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης

Γιώργος Πατούλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του Κράτους, κι όχι απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης

Ως Κ.Ε.Δ.Ε. έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θεωρούμε λανθασμένη την λογική που προωθεί η Κυβέρνηση, ότι τάχα η υιοθέτηση της απλής αναλογικής θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και στην ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας.

Αυτό είναι 100% λάθος. Πουθενά στον κόσμο δεν συνιστά μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Αυτή τη στιγμή το πραγματικό πρόβλημα της χώρας και ιδιαίτερα της αυτοδιοίκησης, δεν είναι το σύστημα ανάδειξης των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, αλλά η ανάγκη να υπάρξει μια πραγματική, ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας.

Αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη η Πατρίδα μας είναι να υπάρξει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, που θα στηριχθεί στους άξονες της αποκέντρωσης και της προώθησης της τοπικής ανάπτυξης κι απασχόλησης. Με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Χωρίς αποκέντρωση πόρων κι αρμοδιοτήτων, δεν μπορεί να υπάρξει τοπική ανάπτυξη. Και χωρίς τοπική, δεν υπάρχει ούτε εθνική ανάπτυξη, που αποτελεί προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Για τους παραπάνω λόγους, όσοι αναγάγουν σε κυρίαρχο ζήτημα την απλή αναλογική, ουσιαστικά αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας.

Για μας είναι ξεκάθαρο ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για να λειτουργήσουν καλύτερα οι Δήμοι μας. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και λειτουργικής μας αυτοτέλειας.

Η διαρκής μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού είναι τα μεγάλα μας προβλήματα, όχι η απλή αναλογική. Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης χωρίς επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει. Για τους πολίτες σημασία έχει να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν έργα, να χτίζουν και να συντηρούν σχολεία, να λειτουργούν τους παιδικούς σταθμούς, να συντηρούν τα πάρκα και τις παιδικές τους χαρές. Να εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα. Να μπορούν να λειτουργούν τις κοινωνικές τους δομές, οι οποίες κλείνουν από την έλλειψη χρηματοδότησης.

Δεν είναι δυνατόν να μπει πρώτο θέμα στην agenda της μεταρρύθμισης της αυτοδιοίκησης η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η έλλειψη απλής λογικής στο μοντέλο λειτουργίας της χώρας, κι όχι η έλλειψη της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Η Αυτοδιοίκηση όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρά την έλλειψη της απλής αναλογικής, κατάφερε να διασφαλίσει την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα των τοπικών κοινωνιών. Πετύχαμε στα χρόνια της κρίσης να είμαστε ο θεσμός που στήριξε με πράξεις κι όχι με λόγια, τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που δοκιμάστηκαν οι αντοχές τους.

Η απλή αναλογική και να θεσπιστεί λοιπόν, δεν θα μοιράσει περισσότερα χρήματα στους Δήμους και τις τοπικές μας κοινωνίες, απλά θα καταστήσει δυσκολότερη την κυβερνησιμότητα τους. Δεν θα ανακατανέμει δημόσιες εξουσίες, αλλά χάος. Θα ευνοήσει συναλλαγές και συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, με κανόνες αδιαφάνειας.

Σήμερα σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας εκπροσωπούνται επαρκώς όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών. Ακόμη και οι πιο ακραίες φωνές, έχουν παρουσία σε δημοτικά συμβούλια. Η περαιτέρω ενίσχυση της αναλογικότητας, αν δεν υπάρξουν διασφαλίσεις για τη δυνατότητα κυβερνησιμότητας των Δήμων, είναι πολύ πιθανόν να δώσουν τη δυνατότητα στις ακραίες φωνές να αποκτήσουν κι εξουσίες. Αυτό θέλουμε;

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider