Ο κ. Βίζερ απλά μας θύμισε τους κανόνες της ΕΕ

Θανάσης Παναγόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κ. Βίζερ απλά μας θύμισε τους κανόνες της ΕΕ

Μόνο αποκάλυψη δεν αποτελεί η «αποκάλυψη» του προέδρου του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στο «μικροσκόπιο» των δανειστών για πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου. Αρκεί κανείς να διαβάσει τον κανονισμό 472/2013 (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:140:0001:0010:EL:PDF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια τί προβλέπεται για τις περιπτώσεις χωρών που «αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» ή κοινώς δανείζονται από τους εταίρους τους λόγω αποκλεισμού τους από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το άρθρο 14 και η παράγραφος 1 συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτι­κής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ. Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου κράτους μέλους». Με απλά λόγια, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό αυστηρή εποπτεία από τους Ευρωπαίους δανειστές της - τουλάχιστον - μέχρι να αποπληρώσει το 75% των συνολικών ευρωπαϊκών δανείων που φτάνουν τα 176 δισ. ευρώ.

Για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το αντικείμενο της εποπτείας ο ίδιος κανονισμός λίγο παρακάτω στις παραγράφους 3 και 4 αναφέρει ότι θα αφορά «την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση» και θα μπορεί να οδηγήσει σε «διορθωτικά μέτρα». Ποιοι θα αποφασίζουν για αυτά τα μέτρα; Το άρθρο 15 δεν αφήνει απορίες, θα «ψηφίζουν μόνο τα μέλη του Συμβουλίου που εκπροσωπούν κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ» αλλά «χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ψήφος του μέλους του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το οικείο κράτος μέλος». Με λίγα λόγια, και εποπτεία και πιθανά μέτρα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η άποψη μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider