Επενδυτές χωρίς επενδύσεις: Τα μυστικά του Photoshop

Αντιγόνη Λυμπεράκη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτές χωρίς επενδύσεις: Τα μυστικά του Photoshop

Ένας γάμος στην Σαντορίνη κοστίζει πολύ. Μια φωτογραφία γάμου στην Σαντορίνη μπορεί να είναι πολύ πιο οικονομική. Τώρα το photoshop παίρνει την φωτογραφία που τραβήχτηκε στο μπαλκονάκι στον ακάλυπτο και την μεταμορφώνει σε μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην Καλντέρα. Παλιότερα οι φωτογράφοι είχαν ζωγραφισμένα φόντα μπροστά στα οποία πόζαραν όσοι θέλαν να φτιάξουν αναμνήσεις χωρίς την ταλαιπωρία και τα έξοδα του ταξιδιού.

Η Ελλάδα τελευταία παίζει ένα τέτοιο ρόλο φόντου. Έρχονται οι επενδυτές, μόνοι τους ή με συνοδεία Προέδρου, τραβάνε την αναμνηστική φωτογραφία και φεύγουν. Όσοι μένουν φαίνεται να το μετανιώνουν. Επενδυτές χωρίς επενδύσεις. Έχουν την φώτο και την καρτ-ποστάλ. Όμως γλιτώνουν και την ταλαιπωρία των αδειοδοτήσεων, της γραφειοκρατίας, των ατέρμονων δικαστικών διαδικασιών, των αντιφατικών δηλώσεων, της ανάγκης προσεταιρισμού εκτός του Πρωθυπουργού και των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών της τοπικής του κόμματος, της Αρχαιολογίας, του Δασαρχείου, της Πολεοδομίας κοκ.

Ο Ελληνικός Χρυσός από το 2003 είχε την αφέλεια να μην ακολουθήσει την τουριστική διαδρομή των υπολοίπων, αλλά να δοκιμάσει αν οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις και οι 18 δικαστικές δικαιώσεις είχαν αντίκρυσμα. Ακολουθώντας τον πρωθυπουργό δεν πήγε για Grexit όπως νωρίτερα η Pirelli, αλλά για Grinvest. Το τελευταίο όμως αποδείχτηκε Green Vest- που δεν ήταν άλλος παρά πράσινος ζουρλομανδύας…

Το παράδειγμα του Ελληνικού Χρυσού ίσως δείχνει ότι η έλευση επενδυτών απλώς για photo opportunity είναι αυτό που πραγματικά επιθυμεί αυτή η κυβέρνηση. Να έλθουν νέοι φωτογενείς με φουσκωμένα πορτοφόλια, να τα επιδείξουν, να ανοίξουν ορέξεις κάποιων αλλά να μην δυσαρεστηθεί κανείς από αυτούς που θα ξεβολευόντουσαν αν κάτι άλλαζε, άνοιγε η αγορά και έπαιρνε εμπρός η οικονομία. Η προσδοκία είναι πάντα πιο γλυκιά από την πραγματικότητα.

Κρατάμε τους επενδυτές – για όσο καιρό περισσότερο γίνεται – αλλά φροντίζουμε να μην γίνονται οι επενδύσεις. Τα πρωτοσέλιδα των οικονομικών φύλλων γεμίζουν ελπίδα, τα οπισθόφυλλα των κομματικών εντύπων πουλάνε ηρωική αντικαπιταλιστική αντίσταση. Τι καλύτερο…

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider