Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά

Γιώργος Πατούλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά

Πριν από μερικές εβδομάδες, μια ομάδα ενεργών πολιτών που ζουν κι εργάζονται στην Αθήνα, με ρόλο και λόγο στους πολιτικούς, επιστημονικούς, αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς κι επαγγελματικούς χώρους στους οποίους κινούμαστε, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τον «Όμιλο Ενεργών Πολιτών- Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά».

Για μένα προσωπικά, αυτή η προσπάθεια έχει πρώτα και πάνω από όλα, συναισθηματική αξία. Είμαι παιδί αυτής της πόλης. Μεγάλωσα στη γειτονιά των Πετραλώνων και σήμερα, λόγω των υποχρεώσεων μου, τόσο ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, όσο και ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, περνάω μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου στην Αθήνα.

Κι εγώ, όπως και οι περισσότεροι από τους Αθηναίους, δεν αισθάνομαι χαρούμενος για την εικόνα της πόλης της καρδιάς μας. Με ενοχλούν τα κλειστά καταστήματα, τα κατεστραμμένα κτίρια, οι πλημμελώς συντηρημένες υποδομές, η βία και η ανομία, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, οι δυσκολίες που βιώνουν οι συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Χρειάζεται μια δημιουργική ανατροπή στην Αθήνα.

Ανατροπή με πρωταγωνιστές τους πολίτες.

Ως Όμιλος Ενεργών Πολιτών αναλαμβάνουμε την ευθύνη:

Πρώτον, να αναδείξουμε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αθήνα και τους κατοίκους της, χωρίς υπερβολή, αλλά και χωρίς «ωραιοποίηση» της σημερινής πραγματικότητας.

Δεύτερον, να δώσουμε το βήμα ώστε να ακουστεί επιτέλους η φωνή των κατοίκων και των επαγγελματιών συμπολιτών μας.

Τρίτον, να δημιουργήσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας. Πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Θέτοντας το εμείς, πάνω από το εγώ.

Τέταρτον, να παρέμβουμε δυναμικά, με ισχυρή φωνή και παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να διεκδικήσουμε αυτά που η πόλη και οι συμπολίτες μας δικαιούνται, αλλά συστηματικά μας αρνούνται.

Πέμπτον, να κάνουμε τις Αθηναίες και τους Αθηναίους ξανά περήφανους για την ταυτότητά τους. Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Για να καταστεί η δημιουργική αναγέννηση της Αθήνας, κινητήριος δύναμη για την αναπτυξιακή αναγέννηση της Πατρίδας μας.

Έκτον, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι Αθηναίοι στην πόλη τους. Είτε ως κάτοικοι, που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν ένα άλλο προάστιο για τόπο κατοικίας τους. Είτε ως επαγγελματίες, επενδύοντας ξανά στην αξία και της ευκαιρίες της Αθήνας. Για να δώσουμε ξανά αξία στις γειτονιές της Αθήνας.

Η Αθήνα έχει τεράστια δυναμική, τόσο ως πόλη, όσο και ως κοινωνία. Αυτή τη δυναμική δεν την έχουν αξιοποιήσει οι τελευταίες δημοτικές αρχές, για να διεκδικήσουν για την πρωτεύουσα, αυτά που δικαιούται.

Ο στόχος μας είναι να ξαναβρεί η Αθήνα τη χαμένη της αίγλη. Να ενώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Να τους κάνουμε να αισθανθούν ξανά περήφανοι για την ταυτότητα της πόλης.

Θέλουμε να καταστήσουμε την Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά, στην πράξη, κι όχι στα λόγια.

Πόλη της δημιουργίας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider