Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, της «Βαρουφακειάδας»

Μιχάλης Κριθαρίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, της «Βαρουφακειάδας»

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες είναι οι «Βαρουφακειάδες», κατά το «Αλκυονίδες». Πέρυσι στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook είχα αναρτήσει: «Σήμερα στη Βουλή θα γίνει η συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή - παρωδία που ζητάει η ΝΔ. Η Εξεταστική Επιτροπή για την "Βαρουφακειάδα" όπως χαρακτηριστικά αναπαράγεται. Η Εξεταστική Επιτροπή δηλαδή, που η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη φιλική συμμετοχή του Ποταμιού, θα επιζητήσουν σήμερα, είναι ουσιαστικά η διερεύνηση του ερωτήματος "Γιατί κατά το πρώτο εξάμηνο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τηρούσε τον λόγο της απέναντι στον ελληνικό λαό για σκληρή διαπραγμάτευση και μη υποχώρηση;" Αυτό είναι επί της ουσίας το ζητούμενο μιας τέτοιας Εξεταστικής Επιτροπής που μόνο πραγματικά εμπνευσμένοι αντιδημοκρατικοί φωστήρες θα μπορούσαν να εμπνευστούν…».

Φέτος τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, καθώς ενώ η ένταση, η υποκρισία και η προπαγάνδα, θα ανέμενε κανείς να έχουν φθίνουσα πορεία, διαρκώς εντείνονται. Έτσι λοιπόν ενώ μέχρι πέρυσι ζούσαμε τις μέρες τούτες μία μονόπλευρη επίθεση από την πλευρά των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, που εν μέρει μπορεί να γίνει κατανοητή, όχι στην ουσία της φυσικά –όπως ακριβώς αναφέρω και στο περυσινό μου post- αλλά στους λόγους για τους οποίους γίνεται και στα πολιτικά υποκείμενα που την ενεργούν. Φέτος είχαμε μια πρωτοφανή επίθεση από κάθε δυνατή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, πλην του δηλωμένου μπλόκου των μνημονίων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, στην «Βαρουφακειάδα» προσχώρησε με ιδιαίτερη ζέση τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ο νέος πιστός εφαρμοστής του δόγματος των μνημονίων, όσο και εκείνοι που αποχώρησαν μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον βρίσκονται είτε στην ΛΑΕ, είτε στην Πλεύση Ελευθερίας, είτε ακόμα και στο πιο πρόσφατο, Μέτωπο Νίκης. Δυστυχώς λοιπόν, όλοι μαζί και ταυτοχρόνως παρουσίασαν ένα πρόδηλο και πρωτοφανές αντι-Βαρουφακισμό!

Στην ουσία του ζητήματος, ο όλος ντόρος κατά βάση αφορά το παράλληλο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών και όχι το παράλληλο νόμισμα όπως κάποιοι διαρκώς εμμένουν να λένε. Ένα σύστημα δηλαδή που θα έδινε εκείνο τον απαραίτητο ζωτικό χώρο ρευστότητας, σε μια κυβέρνηση, σε ένα κράτος και σε έναν λαό, σε καθεστώς «διαπραγματευτικών-τροικανικών εκβιασμών».

Είναι αυτονόητο ότι μια κυβέρνηση που σκόπευε, εάν σκόπευε, πραγματικά να διαπραγματευτεί, όφειλε να έχει στο οπλοστάσιο της και να επεξεργάζεται παράλληλα, διάφορα εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, τόσο για την απόκρουση των εκβιασμών, όσο και για την δυνατότητα πραγματικής διαπραγμάτευσης των θέσεων της, με δεδομένο ότι θα μπορούσε να πει κάποια στιγμή ότι «δεν υποχωρώ, έχω τον τρόπο και τα μέσα για να μην υποχωρήσω άνευ όρων», όπως δυστυχώς και τελικά επισυνέβη.

Τέτοια εργαλεία ήταν το πλάνο Χ του Γιάνη Βαρουφάκη και της ομάδας του για την περίπτωση της εξόδου από το ευρώ, το παράλληλο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών, ακόμα και η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους με το προκαταρτικό, έστω για αρχή, πόρισμα της. Φυσικά αμφότερα τα μέσα αυτά, όπως και πιθανώς άλλα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, φρόντισαν επιμελώς να απαξιώσουν και να προπαγανδίσουν για το ανέφικτο τους, τόσο τα μέσα ενημέρωσης, όσο φυσικά και το πολιτικό μνημονιακό σύστημα. Οι λόγοι είναι προφανείς και ο σκοπός ένας, η γνωστή «ΤΙΝΑ» (There Is No Alternative) και η συνέχιση της υποταγής σε μια αδιέξοδη και κοινωνιοκτόνα μνημονιακή πάντα, πολιτική.

Το καλό πάντως με τα όσα για ακόμα μια φορά στους επαναλαμβανόμενους κύκλους του αντι-Βαρουφακισμού, λαμβάνουν χώρα, είναι πως όσο τα συζητάμε, αν και προσπαθεί το σύστημα να τα δαιμονοποιήσει, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, καθώς μάλλον αποδαιμονοποιούνται. Είναι καλό λοιπόν πριν ακούσαμε πάλι τους πάντες να λυσσάνε με όρους «Βαρουφακειάδας» να δούμε τι είναι αυτό το παράλληλο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών και πόσο παράλογο είναι στην τελική; Μήπως είναι παράλογοι απλώς όσοι δεν θέλουν να το εξετάσουμε καν; Παράλογοι δεν ξέρω αν είναι, σίγουρα πάντως όταν με τέτοιο μένος φέρονται, κάτι σάπιο θα υπάρχει στο «Βασίλειο της Δανιμαρκίας»!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider