Σε τουρισμό και πρωτογενή τομέα επενδύει η Ήπειρος

Αλέξανδρος Καχριμάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τουρισμό και πρωτογενή τομέα επενδύει η Ήπειρος

Μετά από αγώνες δεκαετιών η Ήπειρος με την Εγνατία και την Ιόνια Οδό σπάει επιτέλους τα "δεσμά" της γεωγραφικής απομόνωσης. Ένας από τους βασικούς παράγοντες της αναπτυξιακής της υστέρησης εκλείπει, απαιτούνται όμως σύνθετες δράσεις και συμπληρωματικά έργα προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και να αποκτήσει την αναπτυξιακή δυναμική που επιθυμούμε και για την οποία εργαζόμαστε στην Περιφέρεια.

Σήμερα, με την Εγνατία και την Ιόνια Οδό έχει αναπτυχθεί ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, το οποίο για να είναι ολοκληρωμένο πρέπει να συνδεθεί με τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και να κατασκευαστούν οι οδικοί άξονες Ιόνια- Πρέβεζα, Εγνατία-Παραμυθιά-Μεσοπόταμος, η παραλιακή Ηγουμενίτσα- Πρέβεζα. Εκσυγχρονίζεται επίσης το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που είναι η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου προς Ανατολάς. Έχουμε το αεροδρόμιο Πρέβεζας/Ακτίου και επιδιώκουμε την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων. Με όλα αυτά, θα έχουμε ένα σχεδόν πλήρες δίκτυο συγκοινωνιών, που θα στηρίζει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε κάθε γωνιά της Ηπείρου, κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερων τουριστών, από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν της, πέρα από τη στοχευμένη προβολή σε εκθέσεις, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των υποδομών και την ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους. Στο σχεδιασμό μας, που ήδη υλοποιούμε περιλαμβάνεται η ανάδειξη μνημείων, με κορυφαία δράση το πρόγραμμα της πολιτιστικής διαδρομής των πέντε Αρχαίων Θεάτρων (Νικόπολη, Αμβρακία, Δωδώνη, Γιτάνων) που είναι συνδυασμένο και με δράσεις τοπικής επιχειρηματικότητας. Μια μεγάλη και ουσιαστική υποδομή για το περιβάλλον, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ηπείρου, είναι η κατασκευή βιολογικών καθαρισμών σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο. Έργα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.

Η Ήπειρος όμως δεν μπορεί να περιοριστεί ή να στηριχθεί μόνο στον τουρισμό. Έχει ένα υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών στην Παιδεία και στην Υγεία, αλλά ο κλάδος που εξακολουθεί να έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι ο πρωτογενής.

Ζητούμενο είναι να στραφούν και να ενταχθούν στη γεωργία και την κτηνοτροφία νέοι, αξιοποιώντας και τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ιδιαίτερα της Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχουν δυνατότητες για νέες καλλιέργειες, υπάρχει αναξιοποίητος πλούτος με τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά, υπάρχει και ο κλάδος της κτηνοτροφίας, ο οποίος χάρη στο φυσικό περιβάλλον και τη μοναδική βιοποικιλότητα που έχει η Ήπειρος, μπορεί και παράγει ποιοτικά προϊόντα.

Η ανάπτυξη της γεωργοκτηνοτροφίας, πέρα από τα έργα υποδομών που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, (αποκαταστάσεις αντλιοστασίων, εγγειοβελτιωτικά έργα, αγροτικά δίκτυα, αντιπλημμυρικά έργα, αγροτικό εξηλεκτρισμό), απαιτεί και πολιτικές που να αποτρέπουν τις αθρόες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις κυρίως γαλακτοκομικών προϊόντων, να στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, που απαραίτητα πρέπει να περιλαμβάνει φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις.

Σε όλα αυτά σήμερα έρχεται να προστεθεί και το τεράστιο ζήτημα που προκύπτει με τους δασικούς χάρτες που θέτουν εκτός εκμεταλλεύσεων πολλές εκτάσεις που είχαν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια (όπως αμπέλια κλπ) για λόγους ανωτέρας βίας ή και εξαιτίας της μετανάστευσης. Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες βελτιώσεις που έχουμε προτείνει, αφενός σε επόμενο στάδιο θα δεσμευτούν ουσιαστικά ιδιοκτησίες και αφετέρου θα στερηθεί η δυνατότητα εκ νέου αξιοποίησής τους, είτε για φυτεύσεις νέων αμπελιών, είτε για καλλιέργειες αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών κλπ, για τις οποίες ήδη εκδηλώνεται σήμερα ενδιαφέρον.

Εν κατακλείδι, η Ήπειρος έχει πληγεί σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση. Ωστόσο με τις υποδομές που γίνονται και έχουν προγραμματιστεί, με την ανάπτυξη που επιδιώκουμε σε κλάδους όπως του τουρισμού και της γεωργοκτηνοτροφίας, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider