Πρωτογενή πλεονάσματα;

Λυκούργος Λιαρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωτογενή πλεονάσματα;

Τέλειωσε και αυτή η… φάση της φαρσοκωμωδίας με τίτλο «διαπραγμάτευση». Τώρα δεν υπάρχει Έλληνας που να μην ξέρει και τί σημαίνει Πρωτογενές Πλεόνασμα. Ως τώρα είχαμε μάθει τί σημαίνει Χρέος, Έλλειμμα, Μνημόνιο, ELA, EFSF, ΕΚΤ και άλλα αρκτικόλεξα. Του χρόνου κλείνουμε 10ετία σε ύφεση και η Οικονομία βρίσκεται ακόμη σε κώμα. Λένε πως η βάση για τις Οικονομικές Σχολές στις Πανελλήνιες χτυπάει… ταβάνι, ότι πέφτει στις Ιατρικές και στη Νομική, και ίσως να… κλείσει το Πολυτεχνείο, ενώ το ΑΠΘ αλλάζει και από την Εκπαίδευση «μπαίνει» στην Πορνεία και τα Ναρκωτικά.

Και εμείς, διαπραγματευόμαστε αενάως. Έχουμε γίνει ξεφτέρια στη θεωρία των παιγνίων και ας έχουμε… διώξει τον γκουρού του είδους. Τώρα καλούμεθα να αντιληφθούμε τις αρετές του «Πρωτογενούς Πλεονάσματος» και ευτυχώς στην Οικονομική ορολογία δεν υπάρχει… «δευτερογενές» πλεόνασμα. Άσε που αυτό το «ζώο» εκφράζεται σε ποσοστά του ΑΕΠ (καλά αυτό το παίζουμε στα δάκτυλα – είναι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ή μήπως το Εθνικό Προϊόν;;; άσε καλύτερα). Σίγουρα είναι ότι περισσεύει αφού το Κράτος ξοδέψει για εμάς (και τον εαυτό του) όσα έχει νομοθετήσει να εισπράξει από τους φόρους και τις εισφορές μας).

Γι’ αυτό, ίσως είναι χρήσιμο να δούμε τί σημαίνει αυτό το Πρωτογενές Πλεόνασμα, όχι σε ποσοστό, αλλά σε χρήματα. Άλλωστε, χρήματα θα πρέπει να «περισσέψουν» στο τέλος του 2017, και περισσότερα στο τέλος κάθε χρόνου, καθώς το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξάνεται. Το 3,5% του ΑΕΠ του 2017 θα αντιστοιχεί σε περίπου €6,5 δις. Αυτά τα χρήματα είναι τα δύο τρίτα από τα €8,7 δις που ξόδεψε το Δημόσιο, δηλαδή Κράτος και Ταμεία, το 2015 για την Υγεία. Είναι, σχεδόν τα μισά από όσα ξόδεψε το Κράτος το 2016 για τη μισθοδοσία του συνόλου των κρατικών λειτουργών και το ένα έβδομο των συνολικών φορολογικών εσόδων των €42 δις του 2016.

Με άλλα λόγια, για να πετύχουμε το απαιτούμενο πλεόνασμα θα πρέπει, εναλλακτικά, ή συνδυαστικά, να διπλασιασθούν τα χρήματα που δίνουμε από την τσέπη μας για την Υγεία, να «απολυθούν» σχεδόν οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι, ή να αυξηθούν κατά 16%τα συνολικά Φορολογικά Έσοδα-Ρεκόρ του 2016. Θαυμάσια «ατζέντα» για τις επόμενες Εκλογές… Ως Κυβερνητικός Βουλευτής θα αισθανόμουν… άβολα για το μέλλον.

Βέβαια, υπάρχει και μία άλλη εναλλακτική λύση. Η «απελευθέρωση» της οικονομίας με την «αποχώρηση» του Κράτους από τομείς όπου η παρουσία του «κάνει ζημιά». Πολλά έχουν γραφεί για το θέμα που, δυστυχώς, παρουσιάζεται ως «ιδεολογικό» και «πολιτικό», ενώ είναι απλώς ζήτημα «πλιάτσικου» των συντρόφων. Εγώ απλώς θα αναφέρω κάτι που αφορά, ας πούμε, τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Στην ιστοσελίδα του LSE (London School of Economics), στο τέλος, γράφει: "Το LSE είναι ιδιωτική εταιρεία (is a private company)…". Ιδιωτική εταιρεία, ίσως το καλύτερο Πανεπιστήμιο του Κόσμου, με μηδενική επιβάρυνση και τεράστια συνεισφορά στον Προϋπολογισμό της Αγγλίας. Το προτείνω για... Προεκλογική Αφίσα της… Αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider