«Παράθυρο» εννέα μηνών

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παράθυρο» εννέα μηνών

Η επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είχε μάλλον προεξοφληθεί από τις αγορές. Παρά τους λεονταρισμούς του κ. Τσίπρα περί προσφυγής στη Σύνοδο Κορυφής, οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έδειχναν προς «λευκό καπνό».

Όπερ και εγένετο, με την κυβέρνηση να αποδέχεται μόνο μια ενισχυμένη δόση, δίχως ουσιαστική λύση για το χρέος και κατ’ επέκταση πρόσβαση στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.

Από την άλλη όμως, χάρη στον πολιτικό ρεαλισμό που επέδειξε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση, αλλά και η χώρα, φαίνεται ότι εξασφάλισε ένα σημαντικό διάστημα πολιτικής και οικονομικής ηρεμίας.

Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για ένα «παράθυρο» διάρκειας εννέα με 12 μηνών, στο οποίο αφενός η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κυβερνήσει και αφετέρου η αγορά θα επιδιώξει να ανακάμψει.

Απαλλαγμένος από τη Δαμόκλειο Σπάθη της πιστωτικής ασφυξίας και των ανοικτών αξιολογήσεων, ο κ. Τσίπρας έχει για κάποιο διάστημα την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είτε επιλέξει να κάνει ανασχηματισμό είτε όχι, έχει μπροστά του ένα αρκετά βατό πεδίο,τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα επιπλέον χρήματα που πήρε από τη δόση, οι προοπτικές για μια εξαιρετική τουριστική σεζόν αλλά και τα προγράμματ του ΕΣΠΑ που «ανοίγουν» τους επόμενους μήνες του δίνουν την ευκαιρία να «ρίξει χρήμα» στην αγορά.

Χρήμα που -σε μια τόσο στερημένη από ρευστότητα οικονομία- μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά.

Αντίστοιχα, προσδοκά σε κάτι καλύτερο από τη γερμανική πλευρά αφού ολοκληρωθούν οι εκλογές, ελπίζοντας σε ένα πιο ευνοϊκό συσχετισμό δυνάμεων.

Όλα αυτά, μέχρι και την Άνοιξη του 2018, όταν και θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν οι προθέσεις των Θεσμών για το τι θα συμβεί μετά τη λήξη του προγράμματος. Αν στο βάθος του τούνελ φαίνεται φως αναφορικά με το χρέος και την έξοδο στις αγορές, ο κ. Τσίπρας πιθανότατα θα συνεχίσει, θέλοντας να είναι ο πρωθυπουργός που «έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια».

Αν από την άλλη δει ότι θα κληθεί να υπογράψει νέο πρόγραμμα, πιθανότατα θα πραγματοποιήσει ηρωική έξοδο, αφήνοντας την «καυτή πατάτα» στους επόμενους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από σήμερα μέχρι τότε (εκτός απροόπτου) ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μένει βέβαια να αποδειχθεί αν η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider