«Η Αττική επιχειρεί»

Ρένα Δούρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Η Αττική επιχειρεί»

«Η Αττική επιχειρεί», είναι ο τίτλος της Ημερίδας που διεξάγεται την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα: Κοινωνία Ανάπτυξη Καινοτομία». Η διαβούλευση έχει ήδη ξεκινήσει και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Περιφέρειας www.attica-forum.gr, μέσω της οποίας καλούμε φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες για να καταθέτουν τη γνώμη τους, τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους. Σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε ένα νέο επιχειρείν, με εξωστρέφεια, διάδοση της καινοτομίας και της εξειδίκευσης. Η Ημερίδα, που αποτελεί κρίκο μιας μακράς αλυσίδας ενεργειών, στοχεύει στην εγκαθίδρυση αυτής της νέας προσέγγισης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων παραγόντων και φορέων επιχειρηματικότητας, από τη σφαίρα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όπως ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΕΣΕΕ, το Enterprise Greece, το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινoτομίας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, θεσμοί της Γαλάζιας Οικονομίας, εκπρόσωποι της νεοφυούς επιχειρηματικότητας καθώς και στελέχη της Περιφέρειας.

Έτσι, σε ένα πυκνό και ενδιαφέρον πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολυδιάστατη εκπροσώπηση του «επιχειρείν» σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, έχουν κληθεί και θα μιλήσουν η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Corina Creţu και ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Θα ακολουθήσουν τρεις θεματικές ενότητες συζήτησης, με αντικείμενο την «Εξωστρέφεια, τη Χρηματοδότηση, την Καινοτομία», την «Έξυπνη Εξειδίκευση και τη Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα» καθώς και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Ειδικά σε ό,τι αφορά την τελευταία ενότητα, με τον τίτλο «Στηρίζουμε τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα και τις Καλές Πρακτικές», η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών σχετικά με επιτυχημένες νεοφυείς προσπάθειες, δεν είναι απλά απαραίτητη αλλά συνιστά τη sine qua non προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που παράγει θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας. Ενός μοντέλου του οποίου κοινωνοί είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο πλαίσιο μιας προσέγγισης bottom – up – την προσέγγιση ακριβώς που αποτυπώνει και η διαβούλευση της πλατφόρμας www.attica-forum.gr στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Περιφέρειας Αττικής. Μια στρατηγική που δίνει έμφαση στην αξιοποίηση και βελτίωση της ερευνητικής υποδομής και του ανθρώπινου δυναμικού στην προώθηση της επιχειρηματικότητας. Στόχευσή μας είναι έτσι η προώθηση ενός παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου το οποίο θα στηρίζεται στα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής, τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, τη γνώση, την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και την ποιότητα. Ένα τέτοιο αναπτυξιακό πρότυπο – με κατάλληλο σχεδιασμό και μεθοδικότητα στην εφαρμογή - είναι σε θέση να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και να τονώσει την απασχόληση με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης.

Κρίσιμος σε αυτή τη διαδικασία είναι ο επιτελικός ρόλος της Περιφέρειας Αττικής και η ανάπτυξη και εδραίωση μηχανισμών διαβούλευσης και συμμετοχικού σχεδιασμού, προγραμματισμού και ελέγχου.

Η Περιφερειακή Στρατηγική για την Έξυπνη Εξειδίκευση στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομικής δραστηριότητας σε τρία πεδία εξειδίκευσης που αναδεικνύονται προνομιακοί και με σημαντικά παράθυρα ευκαιρίας για την Αττική: 1. Δημιουργική οικονομία 2. Γαλάζια οικονομία και 3. Βιώσιμη Οικονομία των Αναγκών.

Στα τρία αυτά πεδία η Αττική αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και παράλληλα διαθέτει το δυναμικό για την ενίσχυση υφιστάμενων και την ανάδειξη νέων δραστηριοτήτων, ώστε να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο με διεθνή εμβέλεια. Το όχημα πολυεπίπεδης ανάπτυξης, με άλλα λόγια, που έχει ανάγκη η εθνική οικονομία για την ανάταξή της με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider