Μνημείο ανορθολογισμού η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ

Λευτέρης Παπαγιαννάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μνημείο ανορθολογισμού η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ

Μόλις ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, οι αντιδράσεις σε παγκόσμια κλίμακα ήταν πολλές. Ηγέτες χώρων, εκλεγμένοι σε διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης και πολίτες κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι καταδικάζει τον πλανήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος χρησιμοποίησε το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ λέγοντας ότι πρέπει να κάνουμε τη Γη πάλι σπουδαία. Στη συνέχεια στις ΗΠΑ, πόλεις, για ακόμα μια φορά, διαχώρισαν τη θέση τους από τις επιλογές του προέδρου, τονίζοντας ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, βάση της συμφωνίας για το κλίμα. Έγιναν μεγάλες πορείες και καμπάνιες ενάντια στην απόφαση αυτή, ενώ και στον υπόλοιπο κόσμο οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με ένταση.

Στην Ελλάδα οι αντιδράσεις, πέρα από τους συνήθεις υπόπτους, ήταν περιορισμένες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και λίγοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες αντέδρασαν. Δεν υπήρξε αντίδραση από το πολιτικό σύστημα, από την κυβέρνηση κυρίως. Το μόνο που έχουμε είναι μια εξωφρενική ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ, μνημείο ανορθολογισμού και συνομωσιολογίας, στην οποία κανείς αρμόδιος δεν σχολίασε. Ευτυχώς που η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έδωσε την αφορμή να βγουν κάποιες ανακοινώσεις και διαβάσαμε κάτι για την κλιματική αλλαγή, όχι από όλους. Ο δήμος της Αθήνας φώτισε το Innovathens πράσινο δείχνοντας την υποστήριξή του στη συμφωνία για το κλίμα.

Προκύπτει λοιπόν ένα ερώτημα σε σχέση με την αντίληψή μας ως κοινωνία για τη σημασία των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Μοιάζει, δηλαδή να μη μας αφορά, αν και η κλιματική αλλαγή θεωρείται θέμα πρώτης προτεραιότητας για τον πλανήτη, καθώς και το κόστος της προσαρμογής είναι τεράστιο, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, αλλά είναι πλέον ζήτημα παγκόσμιας ασφάλειας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν έχουμε ένα σοβαρό πράσινο κίνημα, το οποίο να μπορεί να παρουσιάσει τις προκλήσεις, να γίνει πειστικό για την αναγκαιότητα δράσης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και να παρουσιάσει μια σοβαρή πολιτική εναλλακτική. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει έχουν εκ των πραγμάτων αποτύχει είτε γιατί η ατζέντα τους ήταν μονοθεματική είτε γιατί δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Δυστυχώς αυτό έχει οδηγήσει σε απαξίωση την πράσινη ατζέντα, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα ποτέ δεν παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη πρόταση για αυτά τα ζητήματα. Έτσι τα θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον αντιμετωπίζονται ως γραφικά και με τρόπο ανορθολογικό και κοντόφθαλμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το θέμα της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αντιμετώπιση των ανεμογεννητριών τις οποίες δεν υποστηρίζουν ούτε άνθρωποι που έχουν πράσινο πρόσημο.

Πέρα όμως από μια ενδεχόμενη πολιτική παρουσία μέσω κάποιου φορέα, τα ζητήματα του περιβάλλοντος πρέπει να αναδειχθούν με τέτοιο στο τρόπο ώστε να έχουν την αντιμετώπιση και την προσοχή που πρέπει.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider