Προσοχή κίνδυνος, δεν έχουμε χρόνο!

Γιώργος Αμυράς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσοχή κίνδυνος, δεν έχουμε χρόνο!

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλους κινδύνους. Η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τελειώνει το καλοκαίρι του 2018 και έως τότε θα πρέπει ή να έχουμε πλήρη πρόσβαση στις αγορές ή η χώρα να ζητήσει ένα νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί.

Η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ ξόδεψε πολύτιμο χρόνο σε αέναες διαπραγματεύσεις χάνοντας τα πάντα και χωρίς να έχει κερδίσει τίποτε. Κατηγορούσε το ΔΝΤ ότι ζητάει μέτρα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ και τελικώς ψηφίσθηκε μνημόνιο με μέτρα 5 δισεκατομμυρίων. Δηλαδή μέσα από τη διαπραγμάτευση τελικά ανέβασε το λογαριασμό κατά 500 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, και ενώ ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε ένα ευρώ πρόσθετης λιτότητας.

Η ίδια αποτυχία και στο ζήτημα του χρέους. Ενώ ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται μπροστά σε μία λύση που θα είναι τόσο καλή που δεν θα την πιστεύει κανείς, τελικώς αποδείχθηκε ότι το Eurogroup έχει αποσυνδέσει τα μέτρα από το χρέος, η συζήτηση για το οποίο θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν με τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Η κυβέρνηση πήρε όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς κανένα «αντίμετρο» για το χρέος, για να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη που εισήγαγε ο Σύριζα.

Δυστυχώς όμως τα άσχημα νέα δεν έχουν τελειώσει. Το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν δίνει «πιστοποιητικό» βιωσιμότητας στο ελληνικό χρέος με αποτέλεσμα και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μοιάζει μακρινή υπόθεση.

Χάσαμε το πρώτο εξάμηνο του έτους σε διαπραγματεύσεις που δεν έχουν οδηγήσει πουθενά παρά μόνο στη ψήφιση επώδυνων μέτρων. Η πραγματική οικονομία υποφέρει, ο στόχος για ισχυρή ανάπτυξη φέτος έχει χαθεί και πλέον οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αναιμική ανάκαμψη της τάξης του 1% και υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει η αξιολόγηση.

Όμως δεν έχουμε χρόνο. Μέσα στους επόμενους 12 μήνες πρέπει να έχουμε πλήρη χρηματοδότηση ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά στην ανάγκη του Σόιμπλε και αυτό δεν είναι πολύ καλό με βάση τις γνωστές του πεποιθήσεις για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός οφείλει να κλείσει την αξιολόγηση και αντί να παριστάνει ότι διαπραγματεύεται επιτέλους να κυβερνήσει. Να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, να προχωρήσει τις επενδύσεις που έχουν κολλήσει στα δασαρχεία, να αναζητήσει συναινέσεις στην παιδεία, την υγεία και τη δημόσια διοίκηση. Δυστυχώς όμως το μεγάλο έλλειμμα της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι ότι δεν ξέρει να διαπραγματεύεται αλλά ότι δεν ξέρει να κυβερνά.

Και οι καιροί είναι δύσκολοι…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider