Τρομοκρατία: η πρόκληση και η αντίδραση

Γιώργος Βοσκόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρομοκρατία: η πρόκληση και η αντίδραση

Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ κατέδειξε για άλλη μία φορά το αποτέλεσμα του τυφλού μίσους και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Ο στόχος είχε ουσιαστική όσο και συμβολική σημασία. Από τη μία στοχοποιήθηκαν νέα παιδιά, επιλογή που αναδεικνύει τη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών και την πρόθεση τους να μεγιστοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο. Από την άλλη στόχευε σαφέστατα στο να χτυπήσει το δυτικό τρόπο ζωής, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα κλίμα ανασφάλειας στη Δύση. Δεν μπορούσε κανείς να βρει πιο ιταμό τρόμο να προκαλέσει το δυτικό κόσμο.

Τον Ιούλιο του 2016 βρετανικά ΜΜΕ είχαν δημοσιοποιήσει άρθρο του έντυπου των τζιχαντιστών στο οποίο περιέγραφαν έξι λόγους για τους οποίους μισούν τη Δύση. Ένας από τους λόγους αναφερόταν στην απόλυτη απόρριψη του δυτικού τρόπου ζωής και του κοσμικού χαρακτήρα των δυτικών κοινωνιών. Όπως επεσήμαναν, «σας μισούμε γιατί ζείτε σε κοσμικές, φιλελεύθερες κοινωνίες που επιτρέπουν όσα ο Αλλάχ απαγορεύει». Με αυτό ουσιαστικά καταδίκαζαν αφοριστικά τα Δυτικά οργανωτικά και κοινωνικά πρότυπα, γεγονός που «εξηγεί» και τις εγκληματικές τους επιλογές. Στο ίδιο κείμενο κατηγορούσαν τους δυτικούς για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους και την οριοθέτηση κανόνων και προτύπων μέσα από νομοθετικές, συνταγματικές διαδικασίες. Αυτό καθώς οι ίδιοι υπακούουν μόνο στην αυθαίρετη ερμηνεία του Κορανίου και όχι σε εναλλακτικά οργανωτικά και δικαιακά πρότυπα που προκύπτουν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Εξάλλου είναι σαφές ότι οι παρενέργειες του φαινομένου της Αραβικής Άνοιξης κατέδειξαν εμφατικά ότι δημοκρατία και Ισλάμ αποτελούν δύο μη συμβατά οργανωτικά πρότυπα.

Η επερχόμενη κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) αναμένεται να μεταβάλλει τη χωροταξία δράσης των τζιχαντιστών. Σταδιακά το επιχειρησιακό βάρος της δράσης τους θα μεταφερθεί στην Ευρώπη σε μία προσπάθεια επιβολής ενός γενικευμένου κλίματος ανασφάλειας. Υπό αυτό το πρίσμα η πτώση της Ράκα ενδέχεται να αποτελέσει την απαρχή μίας διαδικασίας συγκροτημένης στοχοποίησης της Ευρώπης αλλά και περαιτέρω ενεργοποίηση της Αλ Κάιντα η οποία θα προσπαθήσει να επωφεληθεί της κατάρρευσης του ΙΚ και να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην στρατηγική του τρόμου.

Η απάντηση των δυτικών κοινωνιών θα πρέπει να είναι συγκροτημένη, στοχευμένη μακριά από ρατσιστικές προσεγγίσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην ΕΕ διαβιούν περίπου 23 εκατ. Μουσουλμάνοι η όποια αντίδραση με όρους Ισλαμοφοβίας θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Η απομόνωση και στοχοποίηση των Μουσουλμάνων θα τους καταστήσει εν δυνάμει κοινωνούς της λογικής του τρόμου. Αυτό εξάλλου επιθυμούσε και η ηγεσία του ΙΚ. Να στρέψει την Ευρώπη ενάντια στους Μουσουλμάνους και καθιστώντας τους θύματα μίας γενικευμένης πολιτικής απομόνωσης τους να τους κάνει εν δυνάμει υποστηρικτές του εξτρεμισμού. Αυτό δεν είναι δύσκολο αν λάβουμε υπόψη ότι τα στάδια ριζοσπαστικοποίησης των Μουσουλμάνων αποτελούν εξαιρετικά σύντομες φάσεις. Ο δράστης της επίθεσης στο Μάντσεστερ φαίνεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε σε διάστημα μόλις δύο ετών. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι το πέρασμα από την αδράνεια σε μία φάση ενεργούς συμμετοχής είναι μικρό, οπότε μία λανθασμένη στρατηγική από πλευράς Ευρώπης θα μπορούσε να επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider