Η Ελλάδα δεν τελειώνει με την επιτροπεία το 2018

Νίκος Χουντής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάδα δεν τελειώνει με την επιτροπεία το 2018

Η Ελλάδα ακόμα και αν ολοκληρώσει με επιτυχία το 3ο Μνημόνιο, ακόμα και αν κάνει το καλό παιδί στους δανειστές, όπως το κάνει σήμερα, δεν θα αποφύγει τη μόνιμη, σκληρή και ασφυκτική επιτροπεία των δανειστών πάνω στην ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, τη διαχείριση του εθνικού πλούτου και της πολιτικής και ταξικής κατεύθυνσης των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού 472/2013 η Ελλάδα θα παραμείνει υπό σκληρή εποπτεία μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από τους ευρωπαίους. Η Εποπτεία αυτή ονομάζεται «εποπτεία μετά το πρόγραμμα» και περιλαμβάνει τακτικές 6μηνιαίες επισκέψεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ στη χώρα μας για την «εκτίμηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης».

Η νέα «τρόικα» συμπληρώνεται με το Συμβούλιο Υπουργών (ECOFIN), το οποίο εφόσον διαπιστώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα που της προτείνονται, τότε ενεργοποιούνται μια σειρά μηχανισμών επιβολής που ξεκινούν από την επιβολή χρηματικής ποινής από 0.2% έως 0.5% του ΑΕΠ και μπορεί να φτάσει μέχρι τον αποκλεισμό από τα κοινοτικά ταμεία.

Παράλληλα με την ευρωπαϊκή «εποπτεία μετά το πρόγραμμα» ο ελληνικός λαός έχει να αντιμετωπίσει και την εποπτεία του ΔΝΤ για το μέρος των δανείων που έχουμε λάβει από αυτό.

Αλλά ακόμα και αν δεν είχαμε μπει στα Μνημόνια, η δομή της ΟΝΕ προβλέπει αυστηρή και σκληρή επιτήρηση που ουσιαστικά καταργεί κάθε ανεξαρτησία μιας χώρας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Η «κανονικότητα» της επιτροπείας και του ασφυκτικού ελέγχου στα δημόσια οικονομικά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ονομάζεται Κανόνες της Οικονομικής Διακυβέρνησης του Ευρώ και συμπεριλαμβάνει το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και μια σειρά από Οδηγίες και Κανονισμούς που δεσμεύουν στο έπακρο τις δημοσιονομικές και οικονομικές δυνατότητες μιας χώρας.

Η επιλογή του διεθνούς δανεισμού, που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα μας βγάλει από την επιτροπεία, επίσης, δεν αποτελεί μέσο για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εποπτείας και της λιτότητας, αφού η αγορά ομολόγων μας έχει δείξει πόσο σκληρή είναι στην επιβολή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας και της δημοσιονομικής πειθάρχησης, μέσω του μηχανισμού των spreads.

Ας έρθουμε τώρα στην Ποσοτική Χαλάρωση. Μια χώρα που βρίσκεται σε Μνημόνιο εντάσσεται στο QE για διάρκεια μόνο 2 μηνών. Δηλαδή, για το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αξιολογήσεων.

Επίσης, θα πρέπει η ΕΚΤ να κρίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο, χωρίς τη λήψη γενναίων μέτρων για το χρέος, τα οποία οι ευρωπαίοι δεν δέχονται, τότε είναι πολύ απίθανο η συντηρητική ΕΚΤ από μόνη της να το αξιολογήσει θετικά και να επιτρέψει τη συμμετοχή στο QE.

Αλλά ακόμα και αν ξεπεραστούν τα παραπάνω εμπόδια και μπει η Ελλάδα στο QE η επίδραση στα επιτόκια δανεισμού θα είναι περιορισμένη, αφού η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει μέχρι το 33% των ελληνικών ομολόγων και μόνο μέχρι το 25% κάθε έκδοσης, και όλα αυτά μέχρι το τέλος του 2017.

Η ΤτΕ σε μελέτη της εκτιμά ότι κάτω από τις καλύτερες συνθήκες θα μπορούσε να μειωθεί το κόστος δανεισμού το πολύ μέχρι 2%, μια μείωση που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να δανειοδοτηθεί με ευκολία από τις διεθνείς αγορές, χωρίς να διογκωνόταν το δημόσιο χρέος.

Ο ελληνικός λαός πλέον έχει πειστεί ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ανάκαμψης μέσα στην Ευρωζώνη και τα Μνημόνια και με ένα δημόσιο χρέος που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι η ρήξη με τις πολιτικές του χρέους και τις λιτότητας και η έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη, ώστε να ανακτήσουμε τα εργαλεία οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider