Ποσοτική Χαλάρωση, Κανονικότητα και... Γραβάτες

Κώστας Μήλας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποσοτική Χαλάρωση, Κανονικότητα και... Γραβάτες

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μείωση του χρέους είναι πολύ κοντά και εκτίμησε ότι σύντομα θα μπούμε στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ οπότε ίσως και να φορέσει (επιτέλους) γραβάτα.

Δημιουργείται, λοιπόν, ένα ευνοϊκό κλίμα από την κυβέρνηση το οποίο, κατά την γνώμη μου, δεν είναι 100% δεδομένο.

Πράγματι, συζητήσεις για απομείωση του χρέους λαμβάνουν χώρα και προχωράνε μάλλον ικανοποιητικά. Μην ξεχνάμε όμως ότι η Christine Lagarde έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το ΔΝΤ δεν θα έχει συμμετοχή σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εάν δεν εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ένα λοιπόν το κρατούμενο εδώ!

Το δεύτερο κρατούμενο είναι (ίσως) μεγαλύτερης σημασίας. Θα ανοίξει ο δρόμος της ένταξης μας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κάτι που σίγουρα θα οδηγούσε σε κατάρρευση του κόστους δανεισμού μας και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι (ακόμα) καταφατική.

Πράγματι, για να ενταχθούμε από την ΕΚΤ στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, θα πρέπει να έχουμε εξέλθει από τον καλούμενο «πιστοληπτικό σκουπιδότοπο». Σήμερα, το ελληνικό χρέος αξιολογείται από όλους τους οίκους αξιολόγησης ως junk. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη επιστημονική εργασία του γράφωντος (με τους Περικλή Μπουμπάρη-Liverpool και Θεόδωρο Παναγιωτίδη-Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, βλέπε:

https://livrepository.liverpool.ac.uk/3006391/1/Milas%20et%20al%20PAPER…), η έξοδος μας από την περιοχή junk συνίσταται στα ακόλουθα: (α) μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, (β) σημαντική επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και (γ) ουσιαστική απομείωση-κούρεμα του ελληνικού χρέους το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα (Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ESM).

Η προαναφερθείσα εργασία εκτιμά ότι μια μεγάλη απομείωση του χρέους μας δεν είναι ικανή, από μόνη της, να οδηγήσει την Ελλάδα σε έξοδο από τον δημοσιονομικό σκουπιδότοπο. Με απλά λόγια: επείγουν, άμεσα, οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες, ακόμα και σήμερα, οι κυβερνώντες αποφεύγουν λόγω της αριστερής ιδεοληψίας της πλειοψηφίας του κυβερνητικού σχήματος.

Χρειάζεται λοιπόν (α) αλλαγή στην σύνθεση της κυβέρνησης, έτσι ώστε να απαλλαγεί από τα αριστερά βαρίδια (και πλείστους όσους «Δραχμοφρουρούς»!) και (β) να τρέξουν επιτέλους οι διαρθρωτικές αλλαγές έτσι ώστενα να εξέλθουμε από τον βάλτο του δημοσιονομικού σκουπιδότοπου. Σίγουρα τότε θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα της Ποσοτικής Χαλάρωσης!

Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε διαρθρωτικό ανασχηματισμό έτσι ώστε, απαλλαγμένος από τα (πλείστα όσα) αριστερά βαρίδια, να οδηγήσει την χώρα στην κανονικότητα την οποία όλοι μας επιθυμούμε.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider