Ας ανοίξει όποιος θέλει, όταν θέλει, όπου θέλει

Γιάννης Μαστρογεωργίου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ας ανοίξει όποιος θέλει, όταν θέλει, όπου θέλει

Έχουν περάσει 7 χρόνια από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου και ακόμα συζητάμε αυτονόητα πράγματα στη χώρα. Θέματα που οι άλλες χώρες έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες.

Όταν αλλάζει η κατάσταση άρδην σε μία χώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά, είναι η αλλαγή υποδείγματος.

Είναι τώρα χρόνια που συζητάμε για τα ωράρια των καταστημάτων. Αν θα είναι ανοιχτά κάθε Κυριακή, 10 Κυριακές ή 7.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή αναμένεται ότι θα προβλέπει την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, τον μισό χρόνο και στη μισή χώρα, με την «κόκκινη γραμμή» να μπαίνει μεταξύ τουριστικών ή μη περιοχών αλλά και μεταξύ τουριστικής ή μη περιόδου.

Η απελευθέρωση του ωραρίου στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται να επιδρά ευεργετικά στην απασχόληση, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο αν η απελευθέρωση αφορά σε όλα τα καταστήματα (μικρά και μεγάλα) ή μόνον για τα μικρά. Στην πρώτη περίπτωση τα μεγάλα καταστήματα κερδίζουν μερίδιο αγοράς. Στην δεύτερη περίπτωση τα μικρά καταστήματα αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Με βάση οικονομική μελέτη για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές από την ΑΣΟΕΕ [1] φαίνεται ότι η λειτουργία καταστημάτων:

(α) εξυπηρετεί την μείωση των τιμών λιανικής προς όφελος των καταναλωτών και

(β) παρέχει στα μικρά λιανεμπορικά καταστήματα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των μεγάλων με το σκεπτικό ότι τα τελευταία θα είναι κλειστά την ημέρα εκείνη:

Στον βαθμό που τα μικρά καταστήματα θα μπορούν να επιλέγουν τη λειτουργία τους (ή μη) τις Κυριακές ανάλογα με την ζήτηση που αντιμετωπίζουν θα έχουν μια επιπρόσθετη ευκαιρία προκειμένου να αναπτυχθούν και να ανταγωνιστούν με ευνοϊκότερους όρους τα άλλα, πιο προηγμένα, μεγάλα καταστήματα.

Επιπλέον, στον βαθμό που θα επεκταθεί η δυνατότης διενεργείας συναλλαγών για μια ακόμα ημέρα της εβδομάδος:

  • αφενός αγοραστές και οι πωλητές θα έχουν την ευκαιρία να προβούν σε καλύτερο καταμερισμό (χρήση) του χρόνου τους, ο οποίος έχει κόστος·
  • αφετέρου θα διευκολυνθεί η κυκλοφορία του χρήματος και η δημιουργία εισοδημάτων κατά μια επιπλέον ημέρα της εβδομάδος, η οποία με την σειρά της θα ενισχύσει την κυκλοφορία χρήματος και την δημιουργία εισοδημάτων κατά τις υπόλοιπές ημέρες, με ευεργετικά αποτελέσματα για την εξέλιξη του ΑΕΠ εν μέσω παρατεταμένης υφέσεως.

Σε μικροοικονομικό επίπεδο η Κυριακάτικη απελευθέρωση της λειτουργίας των μικρών λιανεμπορικών καταστημάτων δίνει περισσότερες επιλογές σε όσους επιθυμούν να προβούν σε αγορές ή πωλήσεις. Δεν υποχρεώνει. Από την άλλη ωθεί τις τιμές προς τα κάτω.

Δεν χρειάζεται να διυλίζουμε των κώνωπα. Η αγορά, στον βαθμό που αφήνεται ελεύθερη, είναι ικανή να ρυθμίσει τη λειτουργία της.

Εάν υπάρχει κίνητρο και προοπτική κέρδους, ο έμπορος πρέπει να είναι ελεύθερος να δουλέψει, υπό τη ρητή προϋπόθεση, ότι τηρεί τις εργοδοτικές υποχρεώσεις του, απέναντι στους υπαλλήλους του και υπό την προϋπόθεση ότι και το Κράτος θα κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους επ’ αυτού.

[1] http://www.msl.aueb.gr/files/workingpaperprodr12.pdf

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider