Ευρώπη: Ευτυχώς κινείται!

Λευτέρης Κουσούλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρώπη: Ευτυχώς κινείται!

Εγκλωβισμένοι συχνά στην επικαιρότητα, χάνουμε την μεγάλη κίνηση.

Εντυπωσιασμένοι από το στιγμιαίο, μας διαφεύγει το διαρκές.

Η δημοσιογραφική ματιά που αγαπάει το στενό ορίζοντα, περιγράφει συρρικνωτικά τον κόσμο και, καμιά φορά, προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα συντελούνται μέσα στο 24ωρο.

Από το δημοψήφισμα στην Τουρκία μέχρι την «αιφνίδια» κίνηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι να προκηρύξει εκλογές στις 8 Ιουνίου, γίνεται φανερό ότι ποτέ δεν μπορούμε να βλέπουμε τον κόσμο ως μια παγωμένη κατάσταση.

Εκεί που τα πράγματα σεισμικά διαρκώς κινούνται είναι ο καθαυτός ευρωπαϊκός χώρος.

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών -η κρίση είναι πάντα το κριτήριο της αντοχής- το ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο, μέσα από την ποικιλομορφία της σύγκρουσης, όχι μόνο μπορεί να επιβιώνει αλλά και να διαμορφώνει λύσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται στην πρωτοπορία του σύγχρονου κόσμου, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο υπαρκτό κόσμο, επειδή οι ενδοσυγκρούσεις αποτελούν κινητήρια δύναμη και διαρκή νέα αφετηρία.

Με δεδομένη την πολιτική και πολιτιστική ενότητα του ευρωπαϊκού χώρου, οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας -Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία- κινητοποιούν τις λαϊκές δυνάμεις και επανατοποθετούν τα πράγματα μέσα από μια νομιμοποίηση που επιτρέπει τη θεμελίωση κάθε φορά μιας νέας φάσης.

Στη διαλεκτική αυτή κίνηση εγγράφεται και η πρωτοβουλία της Τερέζας Μέι για εκλογές τον Ιούνιο. Όσο και αν εντυπωσιάζει το αιφνίδιο, ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενο, αφού η κ. Μέι χρειάζεται απολύτως μια νωπή εντολή για να χειριστεί την ακανθώδη φάση του Brexit.

Η κίνησή της συνδέεται απολύτως και με τις εκλογές τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία. Οι νέες ηγετικές ομάδες που θα αναδειχθούν, θα βρίσκονται στο κέντρο της «συνομιλίας» της Μ. Βρετανίας με την Ευρώπη και ως εκ τούτου η κ. Μέι είχε ανάγκη να προσέλθει με πιο δυνατή φωνή.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider