Τι κάνεις με το 48,59%;

Τριαντάφυλλος Καρατράντος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι κάνεις με το 48,59%;

Τα δημοψηφίσματα είναι από τη φύση τους πολιτικές διαδικασίες διχαστικές, καθώς στηρίζονται στην αντιπαράθεση δύο πόλων, του ΝΑΙ και του ΟΧΙ. Ο Πρόεδρος Erdogan επένδυσε στην καλλιέργεια της πόλωσης για να κερδίσει το δημοψήφισμα που θα του δώσει τις υπέρ- εξουσίες και θα αλλάξει το κεμαλικό πολιτικό καθεστώς στην Τουρκία. Στοχοποίησε τους υποστηρικτές τους ΟΧΙ αποκαλώντας τους εχθρούς της πατρίδας, υιοθέτησε μία ακραία αντί- ευρωπαϊκή ρητορική δοκιμάζοντας τα όρια της Ε.Ε., ενώ προκάλεσε και μία νευρική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, υψώνοντας του τόνους και αμφισβητώντας ακόμη και τη Συνθήκη της Λοζάνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από τον Ιούλιο και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος η Τουρκία βρίσκεται σε παρατεταμένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης και κυβερνάται αυταρχικά, με διώξεις και φυλακίσεις όλων όσων θεωρούνται εχθροί του καθεστώτος.

Οριακά, με πολιτική αμφισβήτηση, καταγγελίες για νοθεία και σοβαρές ενστάσεις από τους διεθνείς θεσμούς, ο Erdogan κέρδισε το δημοψήφισμα και έχει πλέον τη λαϊκή εντολή για να προχωρήσει στις αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης που θέλει. Το δύσκολο δεν είναι να κερδίσεις ένα δημοψήφισμα, αλλά να διαχειριστείς το αποτέλεσμά του μετά, ιδιαίτερα όταν η χώρα σου βγαίνει βαθιά διχασμένη και έχεις απέναντί σου όλες τις παραγωγικές τάξεις. Η ταξική ψήφος της Ανατολίας μπορεί να τον βοήθησε να κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά δεν θα μπορέσει να του εξασφαλίσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αν ο Erdogan αντιμετωπίσει το δημοψήφισμα ως τη λαϊκή νομιμοποίηση για να συνεχίσει τις εκκαθαρίσεις που ξεκίνησε την ίδια μέρα από το αποτυχημένο πραξικόπημα θα βαθύνει ακόμη περισσότερο το διχασμό στη χώρα του και θα προκαλέσει μία παρατεταμένη αποσταθεροποίηση που ούτε ο ίδιος θα μπορέσει να ελέγξει.

Αν το οριακό αποτέλεσμα, κάτι που δεν φαίνεται βέβαια ως τώρα, λειτουργήσει ως καταλύτης συνειδητοποίησης και οδηγήσει τον Πρόεδρο Erdogan σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και εθνικής συνεννόησης η Τουρκία θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί, κάτι που θέλει η Δύση και κυρίως η Ε.Ε., μιας και η γειτονική χώρα παραμένει κομβική για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Άλλωστε, η Ε.Ε. έσπευσε να ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στη συνταγματική μεταρρύθμιση με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και ως μία υποψήφια προς ένταξη χώρα. Μπορεί να γίνει αυτό; Το θέλει ο Erdogan; Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί το 48,59% του ΟΧΙ θα δείξει το μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider