Έμπρακτο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα νησιά

Γεώργιος Πάλλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έμπρακτο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα νησιά

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ενδιαφέρον που δείχνει η κυβέρνηση για τη Λέσβο, αλλά και για τα νησιά γενικότερα, μια και αυτό εκφράζεται με διάφορους τρόπους, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Είναι πολλοί εκείνοι που συνδέουν αυτό το ενδιαφέρον με τις πιέσεις που δέχονται τα νησιά εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο θεωρώ πως η προσέγγιση αυτή αδικεί τις προθέσεις και τις πράξεις της κυβέρνησης.

Είναι αλήθεια πως, από την πρώτη στιγμή που το «προσφυγικό» πήρε την έκταση που γνωρίσαμε τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση διέθεσε σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στις τοπικές κοινωνίες μας. Μόνο οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις προς την περιφέρεια Β. Αιγαίου την τελευταία διετία ξεπέρασαν τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτές αθροίσουμε και τους πόρους που της έχουν διατεθεί είτε για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών της τελευταίας περιόδου (πάνω από 7 εκατ. ευρώ) είτε μέσω της γενναίας αύξησης του ΠΔΕ για το 2017 (πάνω από 7 εκατ. ευρώ), τότε οι συνολικοί πόροι που διατίθενται, τα τελευταία δύο χρόνια, στην περιφέρεια Β. Αιγαίου από τον κρατικό κορβανά, ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ!

Επιπλέον, μόλις πρόσφατα, ανακοινώθηκε η ένταξη του έργου «Διαφήμιση – Προβολή Τουριστικών Προγραμμάτων», συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά τον σχεδιασμό και την κατάρτιση ολοκληρωμένων διαφημιστικών προγραμμάτων για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, με τα νησιά μας να έχουν πάλι την μερίδα του λέοντος σε αυτό.

Όλοι αυτοί λοιπόν είναι πόροι που, πράγματι, βρίσκονται στη διάθεση των τοπικών αρχών (Περιφέρειας Β. Αιγαίου και Δήμων) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης.

Υπάρχει όμως και το σκέλος της ανάπτυξης.

Με την νησιωτική της πολιτική, τους άξονες της οποίας εξήγγελλε πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός από την Νίσυρο, για πρώτη φορά η πολιτεία δεσμεύεται έναντι των πολιτών, όχι μόνο των νησιών αλλά όλης της χώρας, ότι, όπως ακριβώς προηγούνται οι ανάγκες των φτωχότερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας στη χάραξη της γενικότερης πολιτικής της, έτσι θα προηγούνται και οι ανάγκες των κατοίκων των πλέον προβληματικών από τις περιοχές της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το «Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα των νησιών του Β. Αιγαίου», οι εργασίες για τον σχεδιασμό του οποίου ξεκίνησαν επίσημα με την επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού Α. Χαρίτση στη Μυτιλήνη πριν από λίγες μέρες.

Το «Ειδικό αναπτυξιακό» ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων των νησιών μας, που τώρα γίνεται πραγματικότητα και έχει να κάνει κυρίως με την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητάς τους. Για να το πούμε διαφορετικά, το «Ειδικό αναπτυξιακό» αποσκοπεί στην ενίσχυση των «κοινών πόρων» των νησιών μας, έτσι ώστε οι κάτοικοι τους να μπορούν να επωφεληθούν από αυτούς τα μέγιστα. Από αυτή την άποψη κυρίως μιλάμε για την ενίσχυση των «κοινών δυνατοτήτων» των κατοίκων των νησιών.

Αυτή και μόνο η πρωτοβουλία φανερώνει μια θεμελιωδώς διαφορετική οπτική στην αντιμετώπιση των «περιφερειακών ανισοτήτων», σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι «περιφερειακές ανισότητες» χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για την μεταφορά πόρων, όχι από το «κέντρο στην περιφέρεια», αλλά «δια μέσου της περιφέρειας πάλι στο κέντρο»! Αυτός είναι και ο λόγος που, παρ’ όλους τους πόρους που φαινομενικά διατέθηκαν στα νησιά μας, η απόστασή τους από το κέντρο συνεχώς μεγάλωνε. Με το «Ειδικό αναπτυξιακό» η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση.

Η στήριξη και η ενίσχυση του ενδογενούς δυναμικού της ανάπτυξης, δηλαδή των δυνατοτήτων που έχουν οι άνθρωποι των νησιών άλλα και η ενίσχυση των κοινών πόρων τους, είναι που θα αποτελέσει το όχημα της δίκαιης ανάπτυξης στα νησιά μας.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider