Πίσω από τις διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας…

Κυριάκος Ιωαννίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πίσω από τις διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας…

Αν κανείς δεν ζούσε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στην εκπαίδευση, θα έλεγε ότι η κυβέρνηση πραγματοποιεί μια «φιλολαϊκή κοσμογονία».

Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Να γιατί:

Το τελευταίο διάστημα ήρθε στην επικαιρότητα το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Πιο συγκεκριμένα ορισμένες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας που κυριολεκτικά εντείνουν το άγχος των υποψηφίων.

Έτσι, ενώ έχουμε φτάσει στον Απρίλη, δηλαδή δυο μήνες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων, το Υπουργείο κάνει ακόμα νέες ανακοινώσεις για τους όρους διεξαγωγής των επαναληπτικών εξετάσεων το Σεπτέμβρη και για τον αριθμό των εισακτέων. Να θυμίσουμε εδώ ότι η κυβέρνηση υλοποιεί νόμους και ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και ταυτόχρονα λόγω αντιδράσεων προχώρησε σε ορισμένες «διορθώσεις». Αλλά τι διορθώσεις; Προς το χειρότερο! Έτσι, ανακοίνωσε πως οι επαναληπτικές εξετάσεις θα γίνουν το Σεπτέμβρη, με αυστηρότερους όρους (τιμωρητικούς σχεδόν για όποιον υποψήφιο αρρωστήσει στις πανελλαδικές), αφού οι υποψήφιοι που δικαιολογημένα απουσίαζαν τις μέρες των πανελλαδικών εξετάσεων θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα και όχι μόνο σε εκείνο που απουσίασαν.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι πρέπει να υπάρχει δέσμευση από την κυβέρνηση ότι δε θα αλλάξει τίποτε στον αριθμό των εισακτέων την τελευταία στιγμή, καθώς και ότι οι επαναληπτικές θα γίνουν όπως γίνονταν μέχρι τώρα, τον Ιούλη, διασφαλίζοντας τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή τους.

Όμως υπάρχει και μια άλλη ακόμα πιο σημαντική πλευρά. Ο Υπουργός Παιδείας, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, άνοιξε το θέμα των επερχόμενων αλλαγών στο Λύκειο. Έκανε συγκεκριμένα λόγο για αναβάθμιση του Λυκείου, για εισαγωγή σε ΑΕΙ με τον βαθμό του απολυτηρίου, ως απάντηση δήθεν στην απαξίωση του Λυκείου.

Εντοπίζουν χρόνια τώρα, όχι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπαρκτά προβλήματα, προκειμένου να ορθώσουν νέους ταξικούς φραγμούς στους μαθητές.

Επί της ουσίας, στο πρόβλημα του Λυκείου, απαντούν με το να το κάνουν ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο, ένα σχολείο φροντιστήριο. Σε αυτό το Λύκειο, θα γενικευτεί ένας ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος, που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιλογή του Γενικού Λυκείου, φέρνοντας έτσι πιο κοντά στην πραγματικότητα το «όνειρο» της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων, για μαζική στροφή στην πρόωρη κατάρτιση (στα υποβαθμισμένα και χωρίς υποδομές ΕΠΑΛ).

Το ΚΚΕ απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, προβάλλει τη θέση του για ένα ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, που όλους θα τους μορφώνει, που δεν θα κοιτάει στην τσέπη τους μαθητές, που θα συνδέει αρμονικά τη θεωρία με την πράξη και θα προετοιμάζει ουσιαστικά τους νέους για την ενήλικη ζωή τους. Από αυτή τη θέση διεκδικεί εδώ και τώρα μια σειρά αιτήματα για να καλυτερεύσει η ζωή των νέων. Για παράδειγμα, τη διεκδίκηση για δικαίωμα επανάληψης της διαδι­κασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, για τη δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας, την άμεση δωρεάν βοήθεια των μαθητών που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η κυβέρνηση όλα αυτά τα αρνείται, και κατά τα άλλα απευθύνεται στη νεολαία ζητώντας χωρίς ντροπή τη στήριξή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider