Το Ελληνικό Φάρμακο πρωτοστατεί στην Ανάπτυξη

Θεόδωρος Κωλέτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Ελληνικό Φάρμακο πρωτοστατεί στην Ανάπτυξη

Σε ατμομηχανή ανάπτυξης αναδεικνύεται ο κλάδος της ελληνική παραγωγής φαρμάκων, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Περισσότερα από 50 χρόνια συσσωρευμένης τεχνογνωσίας μετρά η ελληνική παραγωγή φαρμάκων, έχοντας χαράξει μια αξιόλογη πορεία στην έρευνα και την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας θεραπειών. Κι ενώ η παραγωγική ανασυγκρότηση φαντάζει «ευσεβής πόθος» σήμερα, τα 27 υπερσύγχρονα εργοστάσια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δείχνουν τον δρόμο προς αυτήν. Τα ελληνικά φάρμακα παράγονται με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής και την εφαρμογή εξελιγμένων συστημάτων ποιοτικού ελέγχου και βέλτιστων πρακτικών παραγωγής (GMPs). Ενδεικτικό μάλιστα των υψηλών παραγωγικών προδιαγραφών που διατηρεί ο κλάδος είναι το γεγονός, ότι το 25% του όγκου των φαρμάκων που διακινούν σήμερα οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες στην ελληνική αγορά, παράγεται σε ελληνικά εργοστάσια.

Σπουδαίο είναι όμως και το έργο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών. Περισσότερα από 100 είναι τα διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχουν κατοχυρωθεί ως αποτέλεσμα των ερευνητικών προσπαθειών που υλοποιούνται στα υπερσύγχρονα εργαστήρια των εγχώριων βιομηχανιών φαρμάκου και σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα από τα εργαστήρια αυτά κατέχουν ήδη εξέχουσα θέση στη σχετική διεθνή κατάταξη χάρη στην πρότυπη ερευνητική τους δραστηριότητα. Με επενδύσεις σε έρευνα που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο, η ελληνική παραγωγή φαρμάκων συμμετέχει σε περισσότερα από 80 ερευνητικά προγράμματα, αναζητώντας νέες φαρμακοτεχνικές μορφές, συνδυασμούς φαρμάκων και τροποποιημένα συστήματα χορήγησης, αλλά και νέες ενδείξεις σε υφιστάμενες δραστικές ουσίες. Κι όλα αυτά εν μέσω των ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών συνθηκών και των σημαντικών πιέσεων που δέχεται ο κλάδος στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Τα ελληνικά φάρμακα αποτελούν επίσης άξιους πρεσβευτές της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, καθώς διατίθενται συνολικά σε 85 χώρες σε όλο τον κόσμο (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Μ. Ανατολή, Κεντρική - Ανατολική Ευρώπη). Η υψηλή ποιότητα και η θεραπευτική τους αποτελεσματικότητα αναγνωρίζεται από πολλά ασφαλιστικά συστήματα του εξωτερικού, τα οποία αναλαμβάνουν την αποζημίωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, το 21% του κύκλου εργασιών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αφορά σήμερα σε εξαγωγές, γεγονός που συμβάλει στην ανάδειξη του φαρμάκου ως το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας τα τελευταία χρόνια μετά τα πετρελαιοειδή.

Σημαντική είναι και η συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ενίσχυση της απασχόλησης. Οι 11.000 εργαζόμενοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αντιπροσωπεύουν το 60% της συνολικής απασχόλησης του κλάδου, ενώ περισσότερες από 50.000 είναι οι θέσεις εργασίας που επηρεάζονται έμμεσα και οι οποίες σχετίζονται με υποστηρικτικούς κλάδους συναφείς με την παραγωγή φαρμάκου. Η ελληνική παραγωγή φαρμάκων αναδεικνύεται σε σταθερή δεξαμενή απασχόλησης, εμφανίζοντας την υψηλότερη αναλογία ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς της μεταποίησης.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιμένει να επενδύει στη χώρα, ακόμα και μέσα στην κρίση, εξακολουθώντας να παράγει υψηλής ποιότητας φάρμακα και να θέτει σε λειτουργία τα γρανάζια της Ανάπτυξης. Ωστόσο, οι στρεβλώσεις της φαρμακευτικής πολιτικής των τελευταίων ετών και οι επιταγές του Μνημονίου έχουν καθηλώσει το μερίδιο αγοράς των ελληνικών φαρμάκων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 80% των επενδύσεων για έρευνα και το 100% των παραγωγικών επενδύσεων του φαρμακευτικού κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η χώρα μας από το 1990 έχει καταβάλει περισσότερα από 90 δις ευρώ για εισαγόμενα φάρμακα. Το γεγονός αυτό συνιστά μια απαράδεκτη οικονομική αιμορραγία, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των θεραπευτικών αναγκών που καλύπτονται μέσω των φαρμάκων αυτών, θα μπορούσαν κάλλιστα να καλυφθούν με φάρμακα που ήδη παράγονται στη χώρα από ελληνικά χέρια και τα οποία διατίθενται με έκπτωση που σήμερα φθάνει έως και το 70%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider