Οι Δήμοι μπορούν να διαμορφώσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Χρήστος Κ. Τσιρογιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Δήμοι μπορούν να διαμορφώσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας διανύει την χειρότερη περίοδο στην ιστορία της. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν συσσωρευτεί τόσα προβλήματα, με παράλληλη αυξανόμενη οικονομική ασφυξία, με αποτέλεσμα ακόμη και οι πιο απλές και -μέχρι χθες- δεδομένες λειτουργίες των Δήμων, να τίθενται πλέον υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Εάν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε δημοσιογραφική γλώσσα, θα λέγαμε ότι οι «Δήμοι βρίσκονται στην… εντατική». Ακόμη και έτσι, όμως, οφείλουν όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιληφθούν, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, τον κομβικό τους ρόλο.

Σε μια κοινωνία που καταρρέει, με τα προβλήματα να γίνονται καθημερινά μεγαλύτερα, οι Δήμοι αποτελούν τον μοναδικό κρατικό φορέα που βρίσκεται τόσο κοντά στην κοινωνία και στα προβλήματά της. Οι κοινωνικές τους δομές παλεύουν καθημερινά με την ακραία φτώχεια στην οποία έχουν οδηγηθεί χιλιάδες πολίτες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούν οι Δήμοι να έχουν μέλλον σε μια χώρα που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο, με το οποίο θα βγει από την κρίση;

Η απάντηση είναι σαφώς θετική. Προφανώς και οι Δήμοι έχουν μέλλον και μάλιστα μπορούν οι ίδιοι να διαμορφώσουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα. Ένα μοντέλο βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, τα οποία μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο, στηριζόμενοι στο έμψυχο δυναμικό κάθε τόπου, το οποίο τώρα, εάν δεν μετοικίζει σε κάποια άλλη χώρα, στην καλύτερη περίπτωση αναμένει κάποιο πρόγραμμα λίγων μηνών για εργασία.

Στο Δήμο Αρταίων από την πρώτη στιγμή που μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες, το Μάιο του 2014, ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε το σχεδιασμό μας για ανάπτυξη όλων εκείνων των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής μας, που συνθέτουν την τοπική οικονομική ταυτότητα. Η Άρτα διαθέτει τον κάμπο, την αγροτική της παραγωγή, τα εξαίρετα προϊόντα της και ένα έμψυχο δυναμικό που σε πείσμα των καιρών παραμένει και ασχολείται με τη γη. Έχει, βεβαίως, την τύχη να διαθέτει και πολύ καλές επιχειρήσεις, τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στη μεταποίηση. Το βασικό χαρακτηριστικό της Άρτας, που είναι το αγροτικό της προφίλ, ενισχύεται από τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, με συγκεκριμένες μορφές τουρισμού, τις οποίες ως Δήμος έχουμε αποτυπώσει και γνωρίζουμε, μέσα από την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Τουριστική Ανάπτυξη.

Ως Δημοτική Αρχή, εξ’ αρχής, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιμόρφωση και ενημέρωση των αγροτών, πάντα σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ επιδιώκουμε να προσφέρουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους της παραγωγής της Άρτας να εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, μέσα από επαφές και συναντήσεις με εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες.

Βασική μας πεποίθηση είναι ότι κάθε Δήμος μπορεί και πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της κάθε περιοχής να προσφέρει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ευκαιρίες και ερεθίσματα για απασχόληση, ανάπτυξη και το βασικότερο για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, που συνεπάγεται ενίσχυση της κάθε κοινωνίας.

Προφανώς οι καιροί είναι δύσκολοι και από την θεωρία και τα «θέλω» μέχρι την πράξη η απόσταση είναι εξαιρετικά μεγάλη και επίπονη. Ωστόσο, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η χώρα, η κοινωνία και οι ίδιοι οι Δήμοι, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση. Και οι Δήμοι αποδεικνύουν ότι παρά τα προβλήματα που το κεντρικό Κράτος τους έχει κληροδοτήσει, μπορούν να σηκώσουν και αυτό το βάρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider