Η δύναμη του παραδείγματος

Γιώργος Κύρτσος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η δύναμη του παραδείγματος

Θεωρώ μεγάλο λάθος την απόφαση του Κοινοβουλίου για διευκόλυνση των βουλευτών και άλλων αιρετών στο θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης. Μπορεί να γλίτωσαν 2.000 ευρώ σε ετήσια βάση έχασαν όμως ένα ακόμη μέρος της πολιτικής τους αξιοπιστίας.

Αυτή την περίοδο αυτό που λείπει από τα πολιτικά και τα αυτοδιοικητικά στελέχη δεν είναι τα χρήματα, ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Τους λείπει η πολιτική αξιοπιστία, αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουν να απευθυνθούν στους πολίτες και να τους πείσουν για την εφαρμογή μιας αναγκαστικά δύσκολης πολιτικής.

Η ελληνική κοινωνία έχει στραφεί κατά του πολιτικού συστήματος και των εκπροσώπων του, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τη μεγάλης διάρκειας οικονομική και κοινωνική κρίση. Δεν είναι πάντα σωστή η επιχειρηματολογία των πολιτών σε βάρος του πολιτικού προσωπικού, είναι όμως φανερό ότι στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση των πολιτικών σε βάρος του καλώς εννοούμενου δημόσιου συμφέροντος μεγαλώνει το πρόβλημα αξιοπιστίας που έχουν και τους ακυρώνει πολιτικά.

Μου προκαλεί εντύπωση η προσέγγιση του προέδρου της Βουλής κ. Βούτση στο πρόβλημα, ο οποίος προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τυπικές, διαδικαστικές δικαιολογίες, οι οποίες δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Ο κ. Βούτσης έκανε πολιτική σταδιοδρομία ζητώντας ανατροπές στο όνομα του λαού και έχει φτάσει στο σημείο να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα έχοντας χάσει και την στοιχειώδη επαγγελματική και κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει πιο συγκρατημένους και πιο συντηρητικούς συναδέλφους του. Ο πρόεδρος της Βουλής έχει κάνει ένα σοβαρό λάθος πολιτικής εκτίμησης ή συμμετέχει κι αυτός στην εντυπωσιακή μετάλλαξη που προκάλεσαν η εξουσία και οι ευκολίες της στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;

Κατά την άποψή μου έφτασε η ώρα να δώσει το πολιτικό προσωπικό το καλό παράδειγμα στους πολίτες, καταργώντας διάφορες ευκολίες, από το αφορολόγητο που ισχύει στα 2/3 του εισοδήματος των βουλευτών μέχρι τη δωρεάν διάθεση αυτοκινήτου, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές. Καλύτερα να περάσουμε πιο δύσκολα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μας, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις να καθοδηγήσουμε τους πολίτες και να βγάλουμε την χώρα από την κρίση. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι η ύπαρξη καθοδηγητών προϋποθέτει την ύπαρξη καθοδηγούμενων.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider