Λύση ανάγκης η δραχμή

Διονύσης Χιόνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λύση ανάγκης η δραχμή

Πρέπει από την αρχή να γίνει ξεκάθαρο ότι η δραχμή μπορεί να αποτελέσει λύση ανάγκης. Η νομισματική και συναλλαγματική πολιτική μπορεί να αποτελέσει την σανίδα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας όταν δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα εργαλεία. Σήμερα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην “εντατική” και έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να ξεφύγουμε από τις ρομαντικές συζητήσεις περί συμμετοχής της Χώρας στον σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ. Η ελληνική κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθεί χωρίς προκαταλήψεις για το μέλλον της οικονομίας με την μία ή με την άλλη λύση. Η επανειλημμένη διάψευση των υποσχέσεων για την ανάπτυξη και για την έξοδο από την ύφεση μόνο θυμό μπορεί να προκαλέσει.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όλες οι χώρες ακόμα και οι χώρες που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ένα έτοιμο σχέδιο για την μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Σ' αυτήν τη συζήτηση δεν χρειάζονται υπερβολές διότι δεν υπάρχει οικονομική απόφαση ή οικονομικό συμβάν που να έχει μόνο θετικά ή μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Η προετοιμασία και η σωστή πρόβλεψη μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να αποκλείουμε θέματα και μετά δηλώνουμε έκπληκτοι από το απροσδόκητο και αυτό οφείλεται στην έλλειψη προετοιμασίας. Έτσι έγινε και με το μνημόνιο και την αναδιάρθρωση του χρέους. Μέχρι και την παραμονή απαγορευόταν ακόμα και η αναφορά σε αυτά. Και έτσι πραγματοποιήσαμε την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους απροετοίμαστοι εκχωρώντας το δικαίωμα σε τρίτους να αποφασίζουν γι εμάς. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η δραχμή μπορεί να προκύψει και από παράγοντες που θα βρίσκονται εκτός επικράτειας όπως η διάλυση της ΟΝΕ μετά από πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία, Ιταλία ή ακομα Γερμανία.

Στις επιδράσεις που αφορούν την συναλλαγματική ισοτιμία, ανεργία, εξωτερικό εμπόριο και τραπεζικό σύστημα μπορώ να απαντήσω με βεβαιότατα μόνο ως προς το σκέλος ότι η μετάβαση στην δραχμή θα ενισχύσει τις εξαγωγές και θα αποθαρρύνει τις εισαγωγές. Γι' αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Νομίζω ότι μια τέτοια απόφαση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΚΤ και ως εκ’ τούτου πολλές απαντήσεις για τα υπόλοιπα θέματα εξαρτώνται από τον τρόπο χειρισμού. Πάντως καταστροφή μεγαλύτερη απ’ αυτή που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια δεν πρόκειται να γίνει.
Οι οικονομικές πολιτικές υποστήριξης του ευρώ ήταν αυτές που εισήγαγαν μια πρωτοφανή αβεβαιότητα στη ζωή μας φτωχοποιώντας σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Σήμερα, όλοι γνωρίζουν ότι κάνουμε θυσίες χωρίς κάποια προοπτική. Το σίγουρο είναι ότι με τον οδικό χάρτη που έχουμε συμφωνήσει δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση όπως δεν βγήκαμε τόσα χρόνια. Η εσωτερική υποτίμηση επηρέασε την καθημερινότητα των πολιτών σε τέτοιο σημείο που δεν νομίζω ότι η μετάβαση στην δραχμή θα μπορούσε να μας τρομοκρατήσει.
Όπως και να έχει υπάρχει η άμεση ανάγκη να μελετήσουμε και να ποσοτικοποιήσουμε όλα αυτά τα σενάρια για να μιλάμε εκ του ασφαλούς χωρίς καταστροφολογίες και υπερβολές. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένω ότι πρέπει να θέσουμε στον δημόσιο διάλογο το θέμα της δραχμής.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider