Χτίζοντας ένα σύστημα Υγείας για όλους

Γιάννης Δέδες
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χτίζοντας ένα σύστημα Υγείας για όλους

Τα τελευταία δύο χρόνια επιχειρείται η ανάταξη του δημόσιου συστήματος Υγείας που βρισκόταν υπό κατάρρευση, λόγω των πολιτικών που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με το πρόγραμμα προσλήψεων που υλοποιείται και την αύξηση της χρηματοδότησης μπορούμε πλέον να μιλάμε για εικόνα σταθεροποίησης και για την δημιουργία προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Θα πρέπει τώρα να εξετάσουμε τα αποφασιστικά βήματα που χρειάζεται να γίνουν, προκειμένου να αποκτήσουν οι πολίτες της χώρας την πρόσβαση σε ένα καθολικό και ολοκληρωμένο σύστημα Υγείας. Χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες δημοσιονομικής επιτήρησης, αλλά και με σαφή επίγνωση για τις χρόνιες παθογένειες που πρέπει κάποτε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Ήδη έχουν παρθεί τα μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση όλων στις δομές υγείας, ανεξάρτητα από την οικονομική ή ασφαλιστική τους κατάσταση. Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης της Ψυχικής Υγείας, ενώ σύντομα αναμένεται να έρθει προς ψήφιση και το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Η θεσμοθέτηση της ΠΦΥ αποτελεί τομή για την ποιοτική ολοκλήρωση του ΕΣΥ, καθώς αναμένεται να ωφελήσει καταρχάς τους ασθενείς που θα έχουν πιο εύκολη και άμεση πρόσβαση στις δομές υγείας, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα βασικοί στόχοι των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την δραστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας είναι:

Η άρση των γεωγραφικών – χωρικών ανισοτήτων στην πρόσβαση σε δομές υγείας.

Η επίτευξη αποδεκτών χρόνων αναμονής για τακτικές εξετάσεις σε ιατρείο, χειρουργικές επεμβάσεις και επείγοντα.

Η αναβάθμιση του ρόλου του οικογενειακού γιατρού και η καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας.

Η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ειδικές ομάδες ασθενών και ευπαθή κοινωνικά στρώματα.

Η βαθμιαία εξάλειψη των φαινομένων συναλλαγής που ουσιαστικά λειτουργούν ως μηχανισμοί παράκαμψης των δυσλειτουργιών που βιώνουν οι πολίτες στην επαφή τους με τις δομές υγείας.

Η σταδιακή αποασυλοποίηση των ψυχικά ασθενών, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη, κατά το δυνατόν, επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Πέραν των παραπάνω απαιτούνται και θεσμικές παρεμβάσεις που θα επιφέρουν μια αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος Υγείας και θα εισαγάγουν κλίμα δημοκρατίας και κοινωνικού ελέγχου. Για παράδειγμα ένα σημαντικό θέμα είναι το σύστημα αξιολόγησης και λογοδοσίας των διοικήσεων.

Στην φαρμακευτική πολιτική κύρια στοιχεία είναι η επάρκεια σε σκευάσματα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, η στήριξη της ποιοτικής εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Όλα αυτά συνδυαζόμενα ταυτόχρονα με πλέγμα μέτρων για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, -όπως το να υπάρχει ενιαία τιμολόγηση σε φάρμακα και αναλώσιμα-, όχι τόσο γιατί αποτελεί δέσμευση με βάση τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς, όσο κυρίως γιατί αποτελεί όρο επιβίωσης των φορέων περίθαλψης.

Διακηρυγμένη στρατηγική επιλογή της παρούσας κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας είναι η συνεχής διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του δημόσιου τομέα, προκειμένου να έχουν άπαντες ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες και έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον ασθενή. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας αποτελεί άλλωστε όρο εκ των ων ουκ άνευ για την συνολική ανάταξη της κοινωνίας και την έξοδό της από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider