Τα δώρα της κυβέρνησης στους σκληρούς της Βόρειας Ευρώπης

Κωστής Χατζηδάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα δώρα της κυβέρνησης στους σκληρούς της Βόρειας Ευρώπης

Η κυβέρνηση κατάφερε πάλι να υπερβεί κάθε προσδοκία. Όχι μόνο δεν έχει κλείσει την αξιολόγηση 2,5 μήνες μετά την ημερομηνία που ισχυριζόταν ότι θα το κάνει, αλλά κατάφερε στο διάστημα αυτό να αναστήσει τα σενάρια του Grexit, τα οποία επανήλθαν στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, ξυπνώντας οδυνηρές αναμνήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά, έχει μια απλή εξήγηση για το ποιος φταίει. Όχι ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Αυτοί έφταιγαν τον προηγούμενο μήνα. Αυτόν τον μήνα φταίει η αντιπολίτευση! Φταίει η Νέα Δημοκρατία, συγκεκριμένα, που κατά τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του είναι -για κάποιο λόγο πολιτικού μαζοχισμού ίσως;- σύμμαχος των ακραίων κύκλων στην Ευρώπη. Τι και αν η κυβέρνηση με τους εσφαλμένους χειρισμούς της στην οικονομία, αλλά και με την λαϊκίστικη προσέγγισή της, έχει δώσει το μεγαλύτερο δώρο στους ευρωπαϊκούς κύκλους που ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει και θα είναι καλύτερα για αυτή να βρεθεί εκτός Ευρώ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά, νομίζει ότι με τέτοια επικοινωνιακά τρικ θα μπορέσει να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο. Άδικα προσπαθεί, όμως, μιας και τέτοιες θεατρικές παραστάσεις παίζονται πλέον μπροστά σε άδεια καθίσματα. Κανένας Έλληνας δεν τους δίνει πια σημασία. Αυτό στο οποίο δίνουν, όμως, σημασία όλοι οι Έλληνες είναι στο τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι τους. Και βλέπουν ξεκάθαρα ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2014. Η τακτική της τσάμπα μαγκιάς είχε ως αποτέλεσμα να πάμε για μαλλί και να βγούμε κουρεμένοι. Με capital controls, με σκληρά μέτρα και φόρους που ήταν κάθε άλλο παρά αναπόφευκτοι και ήρθαν ως άμεσο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη. Με ένα κόστος για τη χώρα που ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ. Για να μη μιλήσουμε για επενδύσεις που δεν έγιναν και θέσεις εργασίας που δεν δημιουργήθηκαν. Βρεθήκαμε, εν έτει 2017, να παλεύουμε για να επιστρέψουμε –στην καλύτερη περίπτωση- εκεί που ήμασταν στα τέλη του 2014! Αλλά κι αυτό, πια, αμφισβητείται βασίμως, καθώς στον ορίζοντα μαζεύονται όλο και περισσότερα μαύρα σύννεφα.

Είναι σαφές ότι το αίτημα για πολιτική αλλαγή δεν έχει να κάνει με την προσδοκία μιας μαγικής λύσης που θα διαγράψει όλα μας τα προβλήματα μονομιάς. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι, αποδεδειγμένα, όσο περισσότερο μένει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνει στη χώρα. Και αυτό είναι που κάνει επιτακτική μια ριζική αλλαγή πορείας. Μια στροφή στη σοβαρότητα, την αλήθεια και την υπευθυνότητα, γυρνώντας οριστικά την πλάτη μας στον λαϊκισμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση και θα δημιουργήσουμε νέες δουλειές. Και μόνο έτσι θα φέρουμε τη χώρα ως ισότιμο μέλος στον πυρήνα της Ευρώπης, σε πείσμα όσων βολεύονται με το να παραμένουμε στο περιθώριο. Η Ελλάδα αξίζει μια κυβέρνηση που δεν κρύβεται από τις ευθύνες αλλά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Σύντομα θα την έχει.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider