Πόσο κόστισε το 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ στο Ασφαλιστικό

Ιωάννης Βρούτσης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο κόστισε το 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ στο Ασφαλιστικό

Για πολλές δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας υπήρξε κατακερματισμένο, γεμάτο αδιαφάνεια, στρεβλώσεις και ανισότητες. Με τις μεγάλες θυσίες των συνταξιούχων και των εργαζομένων, αλλά και με ένα τολμηρό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, την περίοδο 2012-2014, επιτεύχθηκε νοικοκύρεμα, επήλθε η διαφάνεια και διασφαλίστηκαν δις ευρώ πόροι.

Δυστυχώς, η ανατροπή της κυβέρνησης “Σαμαρά” τον Ιανουάριο του 2015 και η ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οδήγησε στην ακύρωση της υλοποίησης της επιτευχθείσας τότε εθνικής συμφωνίας με τους θεσμούς. Οι μέχρι τότε θυσίες των Ελλήνων πήγαν χαμένες, εγκαταλείφθηκαν οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές και γενικότερα δεν έγινε τίποτα για την αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα προβλεπόταν, ότι το 2010 η δεσμευτική συμφωνία με τους εταίρους –Ν. 3863/10, άρθ.11- για το ασφαλιστικό, ήταν η επίτευξη ενός μακροοικονομικού υποδείγματος με ορίζοντα το 2060, όπου η ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα ξεπερνούσε τη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2009 πλέον 2,5 μονάδες του ΑΕΠ.

Παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή στο πρώτο μνημόνιο, ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε. Απουσίαζε η γνώση και τα εργαλεία μέτρησης του ασφαλιστικού. Εν συνεχεία, το 2012, τα δεδομένα άλλαξαν. Tο σύστημα ΗΛΙΟΣ ακτινογράφησε για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, έδωσε τη δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων και ταυτόχρονα απάλλαξε για πάντα το σύστημα από 30.000 “μαϊμού” συντάξεις. Το 2014, μέσα από την αναλογιστική μελέτη που έγινε από το Ageing Working Group της Ευρ. Επιτροπής και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και κάτω από τις πιο δύσκολες δημοσιονομικές παραδοχές, ο στόχος τελικά επετεύχθη. Με εξαίρεση τις οριακές παρεμβάσεις που τέθηκαν στο email “Χαρδούβελη”, ύψους 310 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, με την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) άλλαξε άρδην η εθνική συμφωνία για το ασφαλιστικό. Αφενός μεταφέρθηκε σε αυτό –για την κάλυψη του ελλείμματος- μέρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας, ύψους 3,4 δις ευρώ. Αφετέρου εισήχθη στη διαπραγμάτευση η έννοια της “προσωπικής διαφοράς”, με σκοπό και μεθόδευση την κατάργησή της.

Γεγονός, που επιβεβαιώνει ότι όλες οι μειώσεις που συντελέστηκαν -επί ΣΥΡΙΖΑ- ήταν άδικες και αχρείαστες.

Ωστόσο, οι αλλαγές που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό, εκτός από τις 13 μειώσεις ύψους 3,5 δις ευρώ, έκρυβαν και έναν νέο μηχανισμό μείωσης συντάξεων, που επιφέρει μειώσεις μεσοσταθμικά 20% έως 25% σε όλους τους νέους συνταξιούχους από τις 12.5.2016 και εφεξής.

Η συνολική, λοιπόν, απώλεια με την ολοκλήρωση ενός πλήρους ασφαλιστικού κύκλου θα κυμανθεί από 5,5 δις ευρώ έως 6,5 δις ευρώ. Και αυτό προκύπτει, αν υπολογισθούν οι ετήσιες μεσοσταθμικές μειώσεις πάνω στην ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη, που σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 ανέρχεται στα 31 δις ευρώ.

Συνεπώς, η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο ασφαλιστικό με το 3ο μνημόνιο και τις “ουρές” του, αγγίζει συνολικά τα 10 δις ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και τα δυο προηγούμενα μνημόνια μαζί (3,5 δις ευρώ 1ο μνημόνιο και 3,9 δις ευρώ 2ο μνημόνιο)!

Αυτό είναι το βαρύ τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που εξαπατήθηκαν προεκλογικά από τα θηριώδη ψέματα και το λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider