Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα δώσουν ώθηση στην αγορά

Ευαγγελία Ι. Κίτσου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα δώσουν ώθηση στην αγορά

Η μη δυνατότητα διεξαγωγής της διαδικασίας των πλειστηριασμών με ομαλότητα, που επέφερε και την πολύμηνη αποχή των συμβολαιογράφων, λόγω της στοχοποίησής τους, η κοινωνική αναταραχή, που εκ των πραγμάτων δημιουργείται, και η βαλτωμένη αγορά ακινήτων είναι μερικά μόνο προβλήματα, για τα οποία υπάρχει βάσιμη προσδοκία επίλυσης μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Παραμένει βέβαια ακέραιο το μέγιστο πρόβλημα της απώλειας της πρώτης και μοναδικής κατοικίας μερίδας συμπολιτών μας, των οποίων μοναδικό αποκούμπι αποτελεί ο Ν3869/2010, ο γνωστός νόμος Κατσέλη.

Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών - θέμα που σχετίζεται με τα «κόκκινα» δάνεια και τη δραστηριοποίηση των ξένων funds στην τραπεζική ελληνική αγορά – αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης της νέας αυτής διαδικασίας, αφού απαιτεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου, προστιθέμενης δε και μιας περιόδου ολοκλήρωσης της διαδικασίας καταχωρήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των κατασχετηρίων εκθέσεων και των περιλήψεων που αφορούν στους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Τα βασικά σημεία της διαδικασίας, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, με τις σχετικές προσθήκες στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας - οι 15 διατάξεις του άρθρου 959Α με τον τίτλο «Πλειστηριασμός με ηλεκτρονικά μέσα» θα τεθούν σε εφαρμογή με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το οποίο θα εξειδικεύει τους όρους δημιουργίας της κατάλληλης υποδομής της Διαδικτυακής Πύλης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών - ορίζονται ως εξής :

Η προδικασία θα τηρείται ως έχει.

Οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10.00 έως 17.00, και ως τόπος διενέργειας του πλειστηριασμού ορίζεται στο εξής η έδρα του συμβολαιογράφου και όχι το Ειρηνοδικείο.

Η διαχείριση της Ηλεκτρονικής Διαδικτυακής Πύλης για τη διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα ανατίθεται, με τη σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Θα παρέχεται ευχέρεια για την υποβολή όχι μόνον μίας σφραγισμένης προσφοράς, αλλά πολλών, προκειμένου να επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για το εκπλειστηρίασμα.
Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνο από την ημεδαπή αλλά και την αλλοδαπή.

Και επειδή αναμένεται η συμμετοχή πολλών, το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει και την επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής.

Πάντως, η σχετική αυτή διαδικασία δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Οι τράπεζες αναμένουν τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία, ώστε να μπορέσουν να ρευστοποιήσουν, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μέρος των «κόκκινων» δανείων που τους βαραίνουν, εκπλειστηριάζοντας ακίνητα μεγάλων οφειλετών, για τα οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κύκλοι της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μοντέλο που εφαρμόστηκε και στην Ισπανία, αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων, καθώς η παρατεινόμενη ακύρωση πλειστηριασμών προκαλεί τεράστια ζημιά στην οικονομία και βέβαια, είναι πια αποδεκτό απ’ όλους, ότι δεν μπορεί να παραταθεί η υπάρχουσα κατάσταση.

Οι εξελίξεις αυτές, ραγδαίες και πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα, οφείλουν να μην παρασύρουν μαζί τους την ελάχιστη κοινωνική και πολιτική ευαισθησία για την πρώτη κατοικία, ανθρώπων που δεν υπήρξαν μεγαλοφειλέτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider