Του ΕΦΚΑ το... κάγκελο!

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Του ΕΦΚΑ το... κάγκελο!

Γίνεται να είσαι ασφαλισμένος σε επτά ταμεία ταυτόχρονα; Κατά τον ΕΦΚΑ, γίνεται.

Γίνεται να μην αναφέρεται το... όγδοο ταμείο, όπου πραγματικά είσαι ασφαλισμένος; Κατά τον ΕΦΚΑ, γίνεται.

Γίνεται να είσαι ασφαλισμένος από τα 14 χρόνια σου; Κατά τον ΕΦΚΑ, γίνεται.

Γίνεται να χρωστάς σε ταμείο, από το οποίο έχεις διαγραφεί οκτώ χρόνια πριν; Κατά τον ΕΦΚΑ, επίσης γίνεται!

Αυτή είναι, λοιπόν, η πολυδιαφημισμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε από τον περασμένο Μάιο; Αυτή είναι η τάξη που έβαλε ο υπουργός Κατρούγκαλος; Διότι - όχι άδικα - τις τελευταίες ημέρες, η συζήτηση εξαντλείται στον παραλογισμό των εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια που κλείνουν μαζικά, αφού αυτοί που εξοντώνονται είναι οι μικρομεσαίοι. Κυρίως όσοι έχουν μία σταθερή δουλειά ως μισθωτοί και έκαναν την... αμαρτία να συμπληρώνουν από μία δεύτερη, με μπλοκάκι.

Υπάρχουν, όμως, πολύ πιο σοβαρά προβλήματα. Δομικά. Με τα οποία δεν ασχολείται κανείς. Ίσως γιατί είναι το πρώτο σοκ και έπεται... τσουνάμι.

Το παραπάνω παράδειγμα είναι αληθινό και απολύτως προσωπικό. Με έκπληξη μάλιστα διαπίστωσα πως όλο και περισσότεροι φίλοι και συνάδελφοι βλέπουν αντίστοιχα παράλογα πράγματα στις δικές τους καρτέλες. Άλλος ασφαλισμένος από τα 12 χρόνια του, άλλος από τα 16. Άλλος ανασφάλιστος ή άλλος χρωστάει... της Μιχαλούς.

Τι μπορείς να περιμένεις, όμως, από ένα κράτος που το ίδιο δεν φρόντισε εδώ και οκτώ μήνες να κατοχυρώσει το domain efka.gr, στο οποίο λειτουργεί σήμερα ένα... blog με νόμους, εγκυκλίους και συμβουλές για την κοινωνική ασφάλιση;

Τι μπορείς να περιμένεις από ένα κράτος που οκτώ μήνες μετά κατάλαβε τι πραγματικά σημαίνουν οι ρυθμίσεις για τα μπλοκάκια και εξετάζει, λέει, διορθωτικές κινήσεις;

Περιμένεις - το ελάχιστο - σοβαρότητα και ανταπόδοση για τις εισφορές που πληρώνεις. Διότι οι εισφορές, υπέρογκες ή μη, δημιουργούν μια συναλλακτική σχέση. Είσαι πελάτης, με μία έννοια. Και ανάλογα με ό,τι πληρώνεις, περιμένεις προφανώς να εισπράξεις και τα ανάλογα. Και όταν εισπράττεις αδιαφορία, ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και προχειρότητα, όταν καλείσαι εσύ να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, ότι δεν χρωστάς, ότι δεν είσαι... διχασμένη και τριχασμένη προσωπικότητα ή - το αυτονόητο - ότι είσαι ΟΚ στις υποχρεώσεις σου, προσχωρείς άνετα στο κίνημα «Δεν Πληρώνω»! Είναι πάρα πολύ απλό!

Ο κύριος Κατρούγκαλος, ο οποίς σήμερα γυρίζει την Ευρώπη και τον κόσμο όλο από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με χορηγία όλων των Ελλήνων φορολογουμένων, καυχιέται ότι άφησε μια μεταρρύθμιση-διαμάντι. Αλίμονο όχι σ' αυτόν ούτε στους διαδόχους του στο υπουργείο. Αλίμονο σε όλους εμάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider