Πόρισμα Εξεταστικής: ακόμη ένα φιάσκο σε δημόσια θέα

Ανδρέας Λοβέρδος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόρισμα Εξεταστικής: ακόμη ένα φιάσκο σε δημόσια θέα

Τις μέρες αυτές, παράλληλα με ακόμα ένα ναυάγιο δήθεν διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα στο τελευταίο Eurogroup και το οποίο οδηγεί τη χώρα για άλλη μία φορά προ αδιεξόδων, βιώνουμε την πολλοστή διάψευση ψευδών αφηγημάτων της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτά που ήταν τόσο διαδεδομένα κατά τα προηγούμενα χρόνια και τους έφεραν στην εξουσία, καταρρέουν το ένα μετά το άλλο σαν χάρτινος πύργος. Πρώτα ήταν το σκίσιμο των Μνημονίων, η επαναφορά του χαμένου παραδείσου με τις συντάξεις και τους μισθούς, η μονομερής διαγραφή χρέους, ο ΕΝΦΙΑ και τόσα άλλα. Και τώρα έμειναν τα τελευταία, σαν κερασάκι στην τούρτα.

Μέρος του αφηγήματός τους για χρόνια ήταν η λεγόμενη «διαπλοκή». Κομμάτων και ΜΜΕ. Και όχι στη γενική της διατύπωση, την όποια εμπλοκή κομμάτων εξουσίας με ΜΜΕ, που σε κάποιο βαθμό παντού παρατηρείται, αλλά συγκεκριμένα: Ότι η διαπλοκή αυτή, που κατέληγε σε ευνοϊκό τραπεζικό δανεισμό τόσο των κομμάτων όσο και των ΜΜΕ, συνέβαλε καταλυτικά στην εθνική χρεοκοπία. Το έλεγαν επί χρόνια, έφτιαξαν Εξεταστική Επιτροπή και προανήγγειλαν μέχρι και στη Βουλή σχεδόν το πόρισμά της. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Υπουργός Προπαγάνδας κ. Παππάς για να δικαιολογήσει τα δικά του, μιλούσαν για τα «συγκλονιστικά» που αποκαλύπτονταν τάχα στην Επιτροπή.

Όποιος παρακολούθησε έστω λίγο τις εργασίες της, επί 9 μήνες, κατάλαβε. Μετά από εξέταση δεκάδων κρίσιμων μαρτύρων, ήταν σαφές πως το αφήγημα δεν έβγαινε. Για να οδηγήσει εκεί που «έπρεπε» χρειαζόνταν να τραβηχτούν όλα από τα μαλλιά. Και στο τέλος βέβαια οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας δεν έβαλαν την υπογραφή τους σε κάτι τέτοιο, που δεν προέκυπτε. Γιατί εκεί τι είδαμε; Πως ο δανεισμός κομμάτων και ΜΜΕ ήταν ένα απειροελάχιστο κλάσμα του συνολικού δανεισμού στη χώρα. Ότι τα περισσότερα ΜΜΕ, ιδίως τα μη αρεστά, είχαν ενήμερα δάνεια. Ότι το μόνο κόμμα που κούρεψε τα δάνειά του κατά 60% ήταν ο… ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο κόμμα με off shore, δια της εφημερίδας ΑΥΓΗ, πάλι εκείνος.

Ναι, τα κόμματα είχαν δανειστεί αρκετά χρήματα, με νόμιμο όμως τρόπο και σύμφωνα με τις συνήθεις τότε διαδικασίες. Η μερική τους αργότερα αδυναμία ανταπόκρισης, οφειλόταν στις οικονομικές συνθήκες και στην αλλαγή των συσχετισμών. Και πάντως, το συνήθως και βολικά «ένοχο» ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο που πραγματοποίησε έλεγχο ορκωτών και στη συνέχεια παραχωρεί το 96% της χρηματοδότησής του στις Τράπεζες.

Αφού το πράγμα δεν πήγαινε εκεί που ήθελαν, έσπευσαν πρόωρα να κλείσουν τις εργασίες και ενώ είχαμε ζητήσει την εξέταση και άλλων μαρτύρων. Κάποιοι, ήθελαν μόνοι τους να καταθέσουν όπως ο κ. Γιαννίκος του ALTER, που όντως χρωστούσε και έκλεισε. Στη συνέχεια, νέα αποτυχία, δεν δέχθηκαν να συντάξουμε κοινό πόρισμα, έστω στις διαπιστώσεις. Να διασώσουμε το κύρος του οργάνου και να μη φανούμε σαν τα αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών. Και αφού συνέταξαν δικό τους πόρισμα, έγινε το τραγελαφικό της προηγούμενης εβδομάδας με ανεπίσημα κείμενα, εκδοχές και διαρροές, που αφορούσαν το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και τον κ. Στουρνάρα. Κατήγγειλα πρώτος παρεμβολή τρίτου προσώπου, που δε μετείχε στην Επιτροπή και μου επιτέθηκαν. Η δικαίωση ήρθε αμέσως από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, μέλος της πλειοψηφίας, κ.Δ.Καμμένο που κατήγγειλε τα ίδια με σφοδρότητα. Πράγματα αδιανόητα και πρωτοφανή.

Μετά το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών έρχεται και αυτό το νέο. Η πολυδιαφημισμένη Εξεταστική, δεν κατέληξε καν στην διατύπωση σύστασης Προανακριτικής, για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων που ουδέποτε ανέκυψαν. Η αποστολή (από ποιους, με ποια διαδικασία) του πορίσματος στην Εισαγγελία, είναι απλώς ένα φτηνό επικοινωνιακό τρυκ, που προσπαθεί να καλύψει μία ακόμα επιχείρηση που γύρισε μπούμεραγκ.

Ευτυχώς σε κοινή θέα, ώστε όλοι να έχουν άποψη. Η δουλειά που κάναμε υπό αντιξοότητες, με πάθος αλλά και έμφαση στην αμεροληψία, μας δικαίωσε. Ώρα να ασχοληθούν όλοι με αυτά που πραγματικά καίνε και απειλούν τη χώρα και να πάψουν να παραπλανούν την κοινή γνώμη με τρόπους που πλέον δεν αρκούν και δεν πείθουν κανέναν.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider