Η απόφαση για τους οκτώ είναι μία νίκη για τη Δημοκρατία

Λευτέρης Παπαγιαννάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η απόφαση για τους οκτώ είναι μία νίκη για τη Δημοκρατία

Η απόφαση των τμημάτων του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των Οκτώ Τούρκων αξιωματικών αποτελεί μια νίκη αρχών και αξιών. Είναι απαραίτητο να τονιστεί πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας να παραμείνει ανάμεσα στις χώρες που προασπίζουν αρχές και αξίες, με όλα τα ελαττώματά τους. Η δίκη αυτή είχε μεγάλη συμβολική σημασία για όλους μας. Είχε φυσικά ουσιαστική σημασία για τους Οκτώ, ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη σημασία αυτής της απόφασης καθώς απαντήθηκαν και κάποια σημαντικά ερωτήματα: ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και η υπεράσπιση αρχών και αξιών είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε πρόσκαιρη πολιτική σκοπιμότητα.

Η έκδοση θα αποτελούσε ηθικό έγκλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν στο επίκεντρο λόγω και αυτού του θέματος και να θυμίσω ότι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες φιλοξένησαν άρθρα εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους για την στάση της κυβέρνησης.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι δικαστές αναγνώρισαν ότι στην Τουρκια οι εκζητούμενοι δεν θα είχαν μια δίκαιη δίκη άσχετα με το εάν συμμετείχαν στο πραξικόπημα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι κανόνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φυσικά θα υπάρχει κόστος λόγω αυτής της απόφασης.

Ήδη η Τουρκία δήλωσε ότι θα επανεξετάσει συνολικά τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι στηρίζει την τρομοκρατία. Σε αυτό, βέβαια, έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις σχετικά με την έκδοση των Οκτώ. Τώρα ζητείται τήρηση των «υποσχέσεων» και είναι δεδομένο ότι ο εκβιασμός θα βρει και άλλους δρόμους.

Παρ' όλα αυτά πρεπει να αναγνωρίσουμε ότι η σημερινη απόφαση είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία, τις αρχές και τα δικαιώματα την οποία καλούμαστε να υπερασπιστούμε όλοι μας.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider