Η ξεχασμένη εγκύκλιος και η παράνοια με τα μπλοκάκια

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ξεχασμένη εγκύκλιος και η παράνοια με τα μπλοκάκια

Ο μήνας έχει ήδη 16 και αισίως μπήκαμε στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου. Πλησιάζει έτσι το τέλος του μήνα, αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί - παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές δεσμεύσεις - η περίφημη εγκύκλιος για τα μπλοκάκια.

Όπερ σημαίνει ότι χιλιάδες κόσμου δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν και τι θα εισπράξουν στο τέλος του μήνα. Η ιδιότυπη αυτή ομηρία, στην οποία κρατάει τους εργαζομένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών η κυβέρνηση, δεν έχει προηγούμενο και αναδεικνύει, δυστυχώς, γιατί η λεγόμενη πραγματική οικονομία παραμένει στην κατάψυξη. Και όλα αυτά, για ένα νόμο, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο και στο συγκεκριμένο σκέλος - των εισφορών, δηλαδή, όσων απασχολούνται με μπλοκάκι - είχε επισημανθεί εγκαίρως ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που καθιστούν ανεφάρμοστες πρακτικά τις διατάξεις του.

Φτάσαμε, όμως, στο «και πέντε» και το πράγμα έχει αγριέψει, με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε (προ)εισπρακτικό αμόκ, αγνοώντας τον απλό κανόνα: ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος!

Ας αφήσουμε, όμως, τα παραδείγματα να μιλήσουν από μόνα τους. Έστω μισθωτός, ο οποίος έβγαζε 20.000 ευρώ, όπερ σημαίνει περίπου 1.200-1.300 ευρώ το μήνα. Για να συμπληρώσει το εισόδημά του (σ.σ.: ίσα-ίσα για να βγάζει έτσι τα έξοδα κίνησης), έβγαλε επιπλέον 5.000 ευρώ από μπλοκάκια - δηλαδή, γύρω στα 400 ευρώ το μήνα. Κι επειδή ήταν ιδιαίτερα τυχερός και εισέπραξε μαζεμένα άλλα 5.000 ευρώ από οφειλόμενα προηγούμενων ετών, δείτε τι του συμβαίνει σήμερα: επειδή αυτά τα εισοδήματα αφορούν στο 2015, δηλαδή δύο (!) χρόνια πίσω, και επειδή στο ενδιάμεσο έχασε τη δουλειά του ως μισθωτός, με βάση τον ασφαλιστικό νόμο, πρέπει να πληρώνει 170 ευρώ το μήνα με το «καλημέρα».

Αυτό ισχύει αν δεν κόβει μπλοκάκι. Εάν, όμως, κόψει έστω και ένα μπλοκάκι, 100 ευρώ, για χαρτζιλίκι, πρέπει να πληρώσει 674 ευρώ το μήνα για ασφαλιστικές εισφορές. Χώρια τις φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ την ίδια εισφορά θα πρέπει να πληρώσει και αν συνεχίζει κανονικά τη δουλειά του ως μισθωτός και κόψει έστω και ένα μπλοκάκι το χρόνο, ανεξαρτήτως αξίας!

Αυτή είναι μία μόνο από τις απίστευτες στρεβλώσεις που φέρνει ο νόμος εμπνεύσεως Κατρούγκαλου, ο οποίος κάθε άλλο παρά «τα μαντηλάκια και τις γραβάτες» κυνηγάει τελικά. Σε μια απολύτως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να καθησυχάζει και να λέει «περιμένετε την εγκύκλιο». Ποια εγκύκλιο; Αυτή που δεν έχει βγει ακόμα.

Μόνο που ούτε η εγκύκλιος θα λύσει τα προβλήματα, διότι νομικά η εγκύκλιος δεν είναι υπεράνω του νόμου. Γι' αυτό μην ελπίζετε. Και μην παραμυθιάζεστε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider