Άξιζε τον κόπο να πουλήσουμε τον ΔΕΣΦΑ;

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Το ναυάγιο της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar πυροδότησε μια άγρια πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με την δεύτερη να υποστηρίζει ότι η αποτυχία της πώλησης δυναμιτίζει το επενδυτικό κλίμα. Αυτή την άποψη δείχνουν να συμμερίζονται και παράγοντες της αγοράς αλλά και το Ελληνο-Αζέρικο επιμελητήριο το οποίο εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «η ματαίωση της συγκεκριμένης συμφωνίας συνιστά αρνητικό πρόσημο και αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να "δουν" επενδυτικά την Ελλάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, για διαφορετικούς βέβαια λόγους κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση διώχνει επενδύσεις και ότι «από το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, το Ελληνικό Δημόσιο θα απωλέσει περί τα 190.000.000 ευρώ».

Τι υποτίθεται ότι χάσαμε συνολικά; Μια ξένη επένδυση στην Ελλάδα με αντίτιμο 400 εκατ. ευρώ και το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας (;). Με άλλα λόγια το 66% του ΔΕΣΦΑ αποτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 100% σε περίπου 600 εκατ. ευρώ; Γιατί εμείς ξέρουμε ότι τα πάγια της συγκεκριμένης εταιρείας εκτιμώνται κοντά στα 2 δισ. ευρώ και με αυτή τη λογική το 66% θα ήταν μάλλον το τριπλάσιο χρηματικό ποσόν από αυτό που διεκδικούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Επομένως το παγκόσμιο «επενδυτικό Ελντοράντο» που οραματίζονται πολλοί για την Ελλάδα δεν είναι ένας φθηνός επενδυτικός προορισμός αλλά μια περιοχή όπου όλα «ξεπουλιούνται αντί πινακίου φακής».

Αν αυτό είναι που θέλουμε για τη χώρα, τότε καλά κάνουμε και φωνάζουμε και τα βάζουμε με όσους «σαμποτάρισαν» την εξαγορά. Νομίζω όμως ότι αν θέλουμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις καλό είναι να το κάνουμε με την αξιοπρέπεια και τη στρατηγική που αρμόζει στον τόπο. Αυτή τη στιγμή, αν υποθέσουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα επανέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης κάνουμε ένα rebranding της χώρας. Αποκτούμε μια νέα ταυτότητα. Ποιο είναι το marketing που κάνουμε για αυτό; Να βροντοφωνάζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε σαν τον Άγιο Βασίλη με τα δώρα; Γιατί εμείς δεν πουλάμε, δωρίζουμε…

Δυστυχώς, δεν είδα να αναφέρεται πουθενά η στρατηγική σημασία των εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ ή τα έργα που έχει υλοποιήσει ο ΔΕΣΦΑ με κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Και αν χαλάμε «μια φορά» το επενδυτικό κλίμα όταν δεν χαρίζουμε την εθνική μας περιουσία, σίγουρα το χαλάμε εκατό όταν δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε οι ίδιοι την αξία μας και να αποτιμήσουμε με έναν πιο δίκαιο τρόπο τα περιουσιακά μας στοιχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider