Financial Coaching: Προπόνηση στην Οικονομία

Πάμελα Καραβάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σχέση έχουν τα χρήματα και η οικονομία με την προπόνηση του νου; Το γνωστό σε αρκετούς πλέον coaching (προπόνηση του νου με αποτέλεσμα νέες συμπεριφορές και νέος τρόπος σκέψης να δημιουργούν νέες καταστάσεις) έχει άμεση εφαρμογή και στον οικονομικό τομέα από τη στιγμή κιόλας που πρωτοεμφανίστηκε στο εξωτερικό.
Ένας financial coach δεν έχει να κάνει με λογιστικά ή ασφαλιστικά θέματα. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, το «ξεσκούριασμα» του μυαλού όταν ο καθένας μας βρίσκεται σε άγνωστο περιβάλλον ή υποχρεώνεται να κολουμπήσει σε βαθιά νερά εντελώς ξαφνικά. Χρησιμοποιείται επίσης όταν καλούμαστε να πάρουμε γρήγορα και υπό πίεση οικονομικής φύσεως αποφάσεις όπου οι συνέπειες μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε οικονομικό θάνατο.
Ως μέθοδος, το coaching, και δη το οικονομικής φύσεως coaching, δεν αφήνει περιθώρια κατηγορίας (για παράδειγμα μη αποδοχής ευθυνών, δηλαδή, αλλά επίρριψη αυτών σε άλλους) ή μιζέριας. Αντίθετα, ο επαγγελματίας coach βοηθά τον πελάτη να νιώσει άνετα από την αρχή διότι η φύση του coaching είναι από μόνη της σε ένα βαθμό εριστική και κάτι τέτοιο δε βοηθά το συμμετέχοντα να νιώθει πάντα άνετα με τον εαυτό του. Η ίδια η τεχνική του coaching ίσως κάνει αρκετούς από εμάς να νιώσουμε έτσι. Και αυτό διότι η τεχνική στηρίζεται σε ερωτήσεις: κάθε ερώτηση σκοπό έχει να προκαλέσει παρέμβαση (αφού αποφασίσει ο πελάτης από μόνος του να ξεκινήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία), να κάνει τον πελάτη να σκεφτεί τι επιλογή έκανε και γιατί, που τον ωφελεί και πως.
Εάν, αντί να θέσω ερώτηση στον πελάτη, του πω τι να κάνει, τι είναι σωστό ή λάθος, διατρέχω τον κίνδυνο να τον αφήσω έξω από τις οικονομικές αποφάσεις που αφορούν τον ίδιο. Επίσης διατρέχω τον κίνδυνο να δώσω τη δική μου οπτική για το τι είναι σωστό ή λάθος – που και πάλι καταλήγει στο να μείνει απέξω από την όλη διαδικασία της απόφασης ο πελάτης.
Πως να χτίσεις μια νέα επιχείρηση, πως να διαχειριστείς το χρόνο σε συνάρτηση με το χρήμα, πως να διασφαλίσεις την ορθή χρήση του χρήματος, τι σημαίνει αποδοχή του καπιταλισμού ενώ ίσως υπάρχει κατά βάση σοσιαλιστική νοοτροπία, πως μπορείς να λειτουργήσεις με λιγότερα και να μένουν περισσοτερα, πως ξεπερνάς την πτώχευση και τα χρέη, τι σημαίνει για σένα ασφαλιστικό και συνταξιοδότηση – όλα αυτά είναι θέματα που διαχειρίζεται ένας financial coach. Είναι ένας νέος τρόπος αποτελεσματικής διαχείρισης του χρήματος. Μέσα από την ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις την καίρια στιγμή και να μη γονατίζουμε συναισθηματικά με τα όσα συμβαίνουν. Και για αυτό προπονούμε τα «γρανάζια» του μυαλού: ώστε η ορθή σκέψη και απόφαση να γίνουν συνήθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider