Μάθε να χάνεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάθε να χάνεις

Τουλάχιστον τραγική ήταν η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι αν η ανακοίνωση περιοριζόταν σε ένα «αναγνωρίζουμε φυσικά την απόφαση. Θα επιστρέψουμε με νέα προσωρινή νομοθετική ρύθμιση τη Δευτέρα» δεν θα είχε χυθεί τόσο μελάνι σε ανακοινώσεις, δηλώσεις, κόντρα-δηλώσεις και ξανά μανά ανακοινώσεις για το θέμα.

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει μια πολεμική ανακοίνωση ασκώντας… αντιπολίτευση στο ΣτΕ. Επέλεξε, να κατηγορήσει το Ανώτατο Δικαστήριο για προηγούμενες αποφάσεις του –λες και ήταν λάθος πολιτικές επιλογές – και να αντιπαραβάλει τα χαμένα χρήματα, τα παιδάκια που δεν θα πάνε στους παιδικούς σταθμούς και τις νοσοκόμες που δεν θα πάνε στα νοσοκομεία.

Η ανακοίνωση του Όλγας Γεροβασίλη δείχνει ένα πολύ ανησυχητικό πράγμα: Η κυβέρνηση δεν ξέρει να χάνει, και δεν εννοούμε ότι δεν ξέρει να αντιμετωπίζει στρατηγικά την ήττα –αυτό είναι δεδομένο– αλλά δεν ξέρει γενικά να διαχειρίζεται την ήττα. Σαν ένα παιδί που δεν πέρασε το δικό του και αποφασίζει να πάει κόντρα σε όλα. Δείχνει ακόμη πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν μάθει να κυβερνάνε. Η κυβέρνηση ασκεί την εκτελεστική εξουσία δεν κάνει αντιπολίτευση στην δικαστική εξουσία.

Η κυβέρνηση, φωνάζει και ωρύεται για έναν χαμένο δικαστικό αγώνα σαν να είναι μια χαμένη μάχη. Σαν να έχασε την «μάχη ενάντια στη διαπλοκή» που είχε εξαγγείλει με αφορμή της τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μόνο που ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι ο αγώνας ενάντια στην διαπλοκή που οραματίζεται δεν είναι 100στάρι αλλά μαραθώνιος. Και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι σε τόσο καλή φόρμα για τέτοια αγωνίσματα.

Στο μεταξύ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τσακώνεται με το ΣτΕ και η Νέα Δημοκρατία ζητά και πάλι εκλογές (με κίνδυνο να γίνει τόσο γραφική όσο και ο κ. Λεβέντης που ζητά μονίμως οικουμενική) η οικονομία βρίσκεται σε ύπνωση, η ανεργία παραμένει στα ύψη (25% η επίσημη, πολύ μεγαλύτερη η πραγματική), τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν ακάθεκτα. Ακόμη, η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά βρίσκεται σε εξέλιξη, οι πλειστηριασμοί είναι προ των πυλών και τα κόκκινα δάνεια έτοιμα να σκάσουν.

Το μείζον πολιτικό θέμα των τελευταίων ωρών, λίγο ακουμπάει πραγματικά τον απλό πολίτη και την τσέπη του. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με πρώτο βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσουμε παρακάτω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider