Καμιά επιχείρηση στα χέρια τραπεζίτη;

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμιά επιχείρηση στα χέρια τραπεζίτη;

Οι τραπεζίτες δεν συνηθίζουν να κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις, και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίον η πρόσφατη ηχηρή παρέμβαση του προέδρου της Eurobank Νίκου Καραμούζη μέσω του twitter έχει ιδιαίτερη σημασία.

Τι είπε ο κ. Καραμούζης; Πολύ απλά ότι είναι «πρόκληση» οι εύποροι μέτοχοι εταιρειών που επιρρίπτουν σε τρίτους τα βάρη εξυγίανσης των εταιρειών τους να υπονομεύουν την αναδιάρθρωση και να απαιτούν να διοικούν. Αν στο κόστος διάσωσης των επιχειρήσεων τους δεν συμμετέχουν ή συνεργάζονται οι μέτοχοι τους, οι πιστωτές πρέπει ν αποκτούν τον έλεγχο και την διοίκηση, προειδοποίησε με νέο tweet.

Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν μέτοχοι εταιρειών που ενώ διαθέτουν μεγάλη προσωπική περιουσία δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην διαδικασία αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων τους που βρίσκονται σε κατάσταση… τεχνητής υποστήριξης. Την ίδια στιγμή δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την διοίκηση της επιχείρησης τους απαιτώντας ωστόσο να συνεχιστεί η παροχή χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Αναμφίβολα η οικονομική κρίση και η επταετία ύφεσης έχουν προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά και έχουν φέρει σε δεινή οικονομική θέση χιλιάδες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με το ζόρι. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, όμως, και σίγουρα δεν είναι όλοι αθώοι και θύματα της κρίσης.

Υπάρχουν επιχειρηματίες που αφού κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη των εποχών των παχιών αγελάδων άφησαν τις επιχειρήσεις τους στα δύσκολα. Πρόκειται, πολλές φορές, για επιχειρηματίες που είχαν συνηθίσει να δουλεύουν με «αέρα» και με εύκολη χρηματοδότηση και να κάνουν μπίζνες «κάτω από τραπέζι».

Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις συνεχίζουν να φυτοζωούν, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες. Και όταν λέμε φυτοζωούν εννοούμε ότι δεν πληρώνουν προμηθευτές, ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς και βέβαια δεν αποπληρώνουν δανειακές υποχρεώσεις.

Τι λέει ο κ. Καραμούζης για αυτές τις περιπτώσεις; Ότι δεν πρέπει σε αυτές τις επιχειρήσεις οι μέτοχοι που αδιαφορούν να παραμένουν μέτοχοι. Να αναλαμβάνουν οι πιστωτές την διοίκηση και τον έλεγχο μιας επιχείρησης που διασώζεται αν οι μέτοχοι δεν συμμετέχουν στην διάσωσή της. Προτείνει εν ολίγοις την υποχρεωτική μετατροπή χρέους σε μετοχικό κεφάλαιο (dept equity swap) για τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Υπάρχει λογική πίσω από αυτή την απαίτηση. Αλλά υπάρχει και ένας κίνδυνος πίσω από αυτή την πρόταση. Οι τράπεζες είναι τράπεζες και μπορούν να μεταμορφωθούν σε ομίλους holding διαφόρων εταιρειών. Δουλειά τους είναι να δανείζουν και όχι να αποτελούν επιχειρηματικούς κολοσσούς. Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι να μην «φορεθούν» διοικήσεις σε ομίλους με στόχο μόνο και μόνο να αποκτηθεί ο έλεγχος από τις τράπεζες επιχειρήσεων που διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για δραστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας τόσο των επιχειρήσεων όσο και των τραπεζών. Οι μεν πρώτες θα πρέπει να λειτουργούν σε ένα σωστό περιβάλλον ανταγωνισμού χωρίς σκιώδεις συναλλαγές και άλλα… κομπρεμί και οι δε δεύτερες θα πρέπει να δανειοδοτούν με ξεκάθαρους όρους και σε όσους διαθέτουν πραγματικά πιστοληπτική ικανότητα.

Υπό αυτή την έννοια είναι καλό κάποιες διοικήσεις που είχαν συνηθίσει να λειτουργούν με άλλα στάνταρτ να απομακρυνθούν, αρκεί να αντικατασταθούν από σοβαρές διοικήσεις που θα ηγηθούν σοβαρών μακροχρόνιων επενδύσεων, που θα φέρουν ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε αντίθετη περίπτωση θα περάσουν κάποια χρόνια και θα αναρωτιόμαστε πάλι πως κάποιοι φαινομενικά γιγάντιοι όμιλοι βαράνε κανόνι αφήνοντας εκατοντάδες προμηθευτές απλήρωτους και χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider