Ομιλείτε Ελληνικά;

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ομιλείτε Ελληνικά;

Ότι επικρατεί αλαλούμ στο ΤΧΣ μετά την παραίτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής το ξέραμε. Ότι οι Θεσμοί ζητούν «πρόσωπα με διεθνή εμπειρία» να αναλάβουν τα υψηλά πόστα, επίσης, το ξέραμε.

Αυτό που δεν ξέραμε, είναι ότι τα νέα μέλη του Ταμείου ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να μιλούν Ελληνικά.

Στην προκήρυξη για τη θέση του CEO στην Εκτελεστική Επιτροπή –στη θέση του Άρη Ξενόφου– που δημοσιεύτηκε σήμερα, στην κατηγορία «Γλώσσα» των απαραίτητων προσόντων αναφέρεται ότι απαιτείται «αριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, [ενώ η] ευχέρεια στα ελληνικά θα θεωρηθεί πολύ σημαντικό επιπρόσθετο προσόν».

Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν τηρούνται πλέον ούτε τα προσχήματα. Ο λόγος είναι, βέβαια, ότι από τη στιγμή που οι δανειστές απαιτούν απόλυτη ανεξαρτησία από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και διεθνή τραπεζική εμπειρία από τους υποψηφίους, οι Έλληνες τραπεζίτες μένουν απ’ έξω, ενώ ανοίγει ο δρόμος στα ξένα στελέχη να αναλάβουν τόσο τη διοίκηση των τραπεζών, όσο και την εποπτεία τους.

Αυτή τη στιγμή, στο 9μελές Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ συμμετέχουν τέσσερις ξένοι εμπειρογνώμονες –μαζί με τη γερμανοïσπανίδα Dagmar Isabel Valcárcel Schnüll που τοποθετήθηκε πρόσφατα, ενώ έχει προκηρυχθεί μία ακόμη θέση μη εκτελεστικού μέλους. Οι φήμες για αντικατάσταση του Άρη Ξενόφου από το εξωτερικό φουντώνουν, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι οι δύο από τις τρεις θέσεις της εκτελεστικής επιτροπής θα καλυφθούν από ξένους.

Όταν πηγαίνεις στο κουκλοθέατρο, ξέρεις πως παρακολουθείς μαριονέτες. Αυτό δεν σημαίνει πως θέλεις να βλέπεις τα νήματα. Με άλλα λόγια, γνωρίζουμε πόσο βαθύ είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης των δανειστών προς τους θεσμούς της χώρας. Το ότι περνάει, όμως, ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα στα χέρια ξένων, δεν είναι κάτι που χωνεύεται εύκολα. Right? (όπως θα έλεγαν και οι νέοι διοικούντες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider