Ηρεμία… πριν την καταιγίδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηρεμία… πριν την καταιγίδα

Ο Αύγουστος πλησιάζει και μαζί του και τα «μπάνια του λαού». Ως γνωστόν τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις αλλά τον Σεπτέμβριο οι ειδήσεις θα είναι πολλές και καταιγιστικές. Ξεκινώντας από το πεδίο της διαπραγμάτευσης και την τέλεια καταιγίδα που έρχεται στα εργασιακά έως το επιχειρηματικό πεδίο όπου τα πράγματα προμηνύονται ιδιαίτερα δύσκολα.

Πολλοί αναμένουν ηχηρά κανόνια από τον Σεπτέμβριο. Στις 21 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99 για προστασία από τους πιστωτές της και τα πράγματα δεν προμηνύονται καλά. Οι προμηθευτές δύσκολα θα συμφωνήσουν στο πλάνο… 15ετίας που έχει προτείνει η διοίκηση της αλυσίδας σουπερμάρκετ για να τους αποπληρώσει. Από την άλλη παράγοντες της αγοράς θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολη την διάσωση από τον Σκλαβενίτη. Και σε αυτό έρχονται να προστεθούν Jetoil, Ένωση Πεζών Κρήτης, το Mega και βέβαια τα δεκάδες αθόρυβα λουκέτα που μπαίνουν κάθε μέρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, οι δανειστές και συγκεκριμένα το ΔΝΤ ζητούν αίμα. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσπαθεί να «καθησυχάσει» τονίζοντας ότι τα θέματα που θα συζητηθούν θα αφορούν τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. Και όμως οι πληροφορίες που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάνουν λόγο για σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά: απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας, περικοπή του βασικού μισθού, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού. Τα πάντα θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο νέος γύρος της αξιολόγησης θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός και σίγουρα θα είναι και σύντομος. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν με την Ελλάδα γιατί έχουν να ασχοληθούν με το Brexit, οπότε ότι γίνει θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Οκτώβριο. Μένει να φανεί το κατά πόσο πρόθυμο είναι το ΔΝΤ να υποχωρήσει από τις θέσεις του και τα πόσα είναι διατεθειμένη να δώσει η κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι πως το φθινόπωρο η κυβερνητική πλειοψηφία θα κληθεί να διαχειριστεί πολλές «καυτές πατάτες» και θα δοκιμαστεί για άλλη μια φορά σκληρά. Πολλά από τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές δύσκολα θα περάσουν από αυτή τη Βουλή.

Για πολλούς, κυρίως από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ενδεχόμενο προώρων εκλογών δεν είναι μακρινό. Είναι, όμως, ένα πάρα πολύ κακό σενάριο. «Ότι και αν κάνουμε δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων», σημειώνει σύμβουλος ξένων επενδυτών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Όπως εξηγεί αυτή τη στιγμή που το momentum είναι θετικό και η χώρα μας βρίσκεται στις μέσα σελίδες των εφημερίδων δεν μας παίρνει να γυρίσουμε στην πολιτική αβεβαιότητα γιατί αυτό είναι ένα πισωγύρισμα από το οποίο δύσκολα θα ανακάμψουμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider