Ώρα να ασχοληθούμε και με τον… κόκκινο ελέφαντα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώρα να ασχοληθούμε και με τον… κόκκινο ελέφαντα

Με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με έναν ακόμη ελέφαντα που βρίσκεται στο δωμάτιο. Ο λόγος για την τραπεζική χρηματοδότηση, η οποία παραμένει δύσκολη και ακριβή αλλά αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Ανάκαμψη χωρίς ανοιχτές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης δεν μπορεί να υπάρξει, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς και έχουν δίκιο. Όμως για να δούμε ξανά το χρώμα του χρήματος από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να κλείσει η αξιολόγηση για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μόνο τα κακά των μέτρων της ΕΚΤ. Τα καταθετικά επιτόκια βρίσκονται στο ναδίρ αφού και το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του -0,4%. Βέβαια και τα επιτόκια χρηματοδότησης βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά οι τράπεζες δεν δανείζουν. Υπό αυτό το πλαίσιο, η αποδέσμευση των τραπεζών από τον ακριβό ELA και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) είναι επιβεβλημένη για να δούμε και τα θετικά των μέτρων του Draghi. Δηλαδή το φθηνό χρήμα που απολαμβάνουν εδώ και μήνες οι τράπεζες της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

Δεν φθάνει, όμως αυτό. Εξίσου κρίσιμο είναι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να απελευθερωθούν από όσον το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνεται πριν βρεθούν σε θέση να ξανά δανείσουν. Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων ξεπερνάει τον τραπεζικό κλάδο και αφορά το σύνολο της ελληνική οικονομίας με τις επιχειρήσεις που έχουν τεράστια χρέη τα οποία δεν εξυπηρετούν, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν πληρώνουν εργαζομένους και προμηθευτές να πληθαίνουν καθημερινά.

Απελευθέρωση των κόκκινων δεν σημαίνει αναγκαστικά πώληση. Μπορεί να σημαίνει αναδιάρθρωση, αλλαγή διοίκησης και νέο επιχειρησιακό πλάνο. Από κει και πέρα θα μπορέσουν να έρθουν και οι επενδυτές. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβεβαιωθεί το ΔΝΤ που διαβλέπει ότι εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων και της ποιότητας του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί και νέα ανακεφαλαιοποιήση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider