Πρόεδρος επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας: Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ένα forum για τις μικρομεσαίες

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόεδρος επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας: Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ένα forum για τις μικρομεσαίες
Η Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί το επίσημο γνωμοδοτικό όργανο της ΕΕ που συγκεντρώνει τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των εργοδοτών.

Τους στόχους της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής αναλύει, σε συνέντευξή του στο insider.gr, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παναγιώτης Γκόφας.

Η επιτροπή αποτελεί το επίσημο γνωμοδοτικό όργανο της ΕΕ, που συγκεντρώνει τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των εργοδοτών. Παρότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται μια δύσκολη περίοδο, η Μικτή Επιτροπή επιδιώκει να θέσει ως προτεραιότητες διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας θέματα προώθησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την νεανική ανεργία, την ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τη ορθή λειτουργία των επαγγελματικών οργανισμών.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας. Στο περιβάλλον αυτό ποιοι είναι οι στόχοι σας ως προέδρου της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής;

Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας χαρακτηρίζονται μόνιμα από επαναλαμβανόμενη διακύμανση. Από το 1959 μέχρι και σήμερα, έχουμε συνεχώς και για μεγάλα χρονικά διαστήματα διακυμάνσεις και διαταραχές στις σχέσεις ΕΕ Τουρκίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ψυχρές, απαθείς, άσχημες μέχρι ιδιαίτερα θερμές. Δύο σημεία αξίζει να παρατηρήσουμε. Το πρώτο είναι ότι πάντα η προσέγγιση που προηγούνταν των διπλωματικών βελτιώσεων ήταν οι οικονομικές θερμές προσεγγίσεις, οι οποίες ενδιέφεραν και τις δύο πλευρές. Συνήθως οι διπλωματικές σχέσεις προηγούνται των οικονομικών, στην περίπτωση μας, όμως, ισχύει το αντίθετο, όπου οι οικονομικές βελτίωναν και προηγούνταν των διπλωματικών. Το δεύτερο ότι οι αμερικανικές σχέσεις με την Τουρκία ήταν πάντα άριστες παρά τις διακυμάνσεις στις σχέσεις με την ΕΕ. Σήμερα έχουμε και πάγωμα των αμερικανικών σχέσεων παράλληλα αυτό στις σχέσεις με την ΕΕ.

Παράγοντες όπως οι μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες, εσωτερικές αντιστάσεις στην εξυγίανση του κράτους, αντιπαράθεση στρατού-ισλαμιστών, τα εσωτερικά μέτωπα, το κουρδικό, οι αλεβίτες, και το μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε, τείνουν κατά καιρούς να αμφισβητούν την ανάπτυξη, ωστόσο οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσεται, ακόμα και παρά την σημαντική πτώση της λίρας. Ένα τρίτο σημείο που αξίζει να παρατηρήσουμε είναι ότι οι σχέσεις ΕΕ Τουρκίας χαρακτηρίζονται επίσης από την στάση της ΕΕ, η οποία πάντα κυριαρχείται από τις ευρωπαικές αξίες, κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικονομία των γειτόνων, τις οικονομικές δραστηριότητες, την οικονομία που χτίζει, κερδίζει και επενδύει. Θα έλεγα απλά ότι η δική μας δουλειά ως JCC της ΕΟΚΕ, είναι να χτίσουμε γέφυρες, να κάνουμε δουλειές και στην ΕΕ και στην Τουρκία, αυτή είναι η βασικότερη εγγύηση για τους άλλους στόχους, αυτούς που θέτει η εξωτερική πολιτική και των δύο εταίρων.

Ποιες προτεραιότητες διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας θα θέλατε να προωθήσετε;

Υπάρχει ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία ενός forum για τις ΜΜΕ μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, την ασφάλεια των επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της συνοχής στις περιοχές της ΕΕ και των συνόρων. Επίσης θεωρώ ότι η διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να ξαναμπεί, αν θέλετε, στην ατζέντα. Επίσης το μεταναστευτικό και η προσέγγιση της επιρροής του στις ΜΜΕ αλλά και στην κοινωνία ειδικότερα είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό και σημαντικό θέμα που επηρεάζει ιδιαίτερα την Ελλάδα, που κατά την άποψη μου το έχει προσεγγίσει με εσφαλμένο τρόπο. Η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει κοινή μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας έμφαση και επιμένοντας στην λέξη κοινή. Η οικονομική μετανάστευση και η πολιτική μετανάστευση είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και φυσικά πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Είχατε πρόσφατα μία συνάντηση της Μικτής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας; Ποια ζητήματα τέθηκαν στη συνάντηση και πώς βλέπετε να συμβάλουν στη γενικότερη επίτευξη των στόχων σας;

Στη συνάντηση που έγινε συμμετείχαν η Μόνιμη Τουρκική Αντιπροσωπεία και βέβαια τα μέλη της JCC EU Turkey.Τέθηκαν με ιδιαίτερο έντονο τρόπο θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απολύσεων στην Τουρκία, κράτους δικαίου καθώς και το μεταναστευτικό. Βέβαια η δουλειά της ΕΟΚΕ δεν είναι να κάνει εξωτερική πολιτική. Η δική μας δουλειά δεν είναι να αλλάξουμε την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, ούτε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Είναι όμως αξιοσημείωτο να πούμε ότι η κοινωνία των πολιτών είναι σε ανώτερο επίπεδο συχνά από την απόλυτη διπλωματία. Θα σας θυμίσω επίσης, ότι από το πακέτο των περικοπών των προενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία, τα οποία όπως ξέρετε δεν είναι λευκή επιταγή, είναι project based, τα μόνα κονδύλια που δεν έχουν περικοπεί είναι αυτά που προορίζονται για την κοινωνία των πολιτών. Η όποια αλλαγή βέβαια, έρχεται πάντα από τη βάση και αυτή είναι η κοινωνία των πολιτών.

Πώς βλέπετε γενικότερα την εποχή αυτή τις σχέσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

Έχω ήδη αναφέρει ότι η δουλειά μου είναι να προσεγγίσω, όχι να αποκλίνω, να βρω τρόπους να προσεγγίσω και όχι να απομακρύνω. Θα αναφέρω για παράδειγμα ότι υπάρχουν ακόμα και αυτή την στιγμή, και εννοώ την στιγμή των ψυχρών ευρωπαϊκών σχέσεων, ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, τόσο μεταξύ εμπορικών συλλόγων αλλά ειδικότερα και με Ελληνικά Επιμελητήρια όπως για παράδειγμα της Ξάνθης και της Δράμας με δύο προγράμματα, το Black sea με την δράση Tea way με το επιμελητήριο της Τραπεζούντας.

Το άλλο πρόγραμμα με το επιμελητήριο Sorgun ISGEM, και το επιμελητήριο της Δράμας, όπως και προγράμματα με άλλους φορείς και με άλλα ελληνικά επιμελητήρια. Είναι φανερό ότι οι οικονομικές και επιχειρηματικές συνεργασίες ευτυχώς δεν σταματούν και όπως ήδη ανέφερα είναι ιδιαίτερης σημασίας η κοινωνία των πολιτών να συμμετέχει ενεργά. Θα επαναλάβω την χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα μεταξύ των σχέσεων ΕΕ Τουρκίας, που όπως είπα, οι οικονομικές σχέσεις προηγούνταν των διπλωματικών και ήταν αυτές που αποτελούσαν τον καταλύτη για βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων στην συνέχεια. Όπως έχω επίσης αναφέρει και την προτεραιότητα ενός Forum MME, το οποίο βέβαια θα είναι σε επίπεδο ΕΕ Τουρκίας και όχι σε επίπεδο Ελλάδος Τουρκίας και αυτό διότι είμαι πρόεδρος της επιτροπής ΕΕ Τουρκίας και όχι Ελλάδος Τουρκίας, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ιδιαίτερα πρωταγωνιστικό ρόλο που αποτελεί και δική μου επιθυμία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider