Μπουντρογιάννη: Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την ελληνική καινοτομία

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπουντρογιάννη: Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την ελληνική καινοτομία

Τις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρονται στους νέους Έλληνες επιχειρηματίες για να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν επισημαίνει η δρ Μαρία Μπουντρογιάννη, κοσμήτωρ στο Ryerson University του Καναδά, σε συνέντευξή της στο insider.gr με αφορμή τη συνεργασία που ξεκίνησε το πανεπιστήμιό της με τη Eurobank και το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας Egg.

Η κ. Μπουντρογιάννη, κρητικής καταγωγής που έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στον Καναδά, οραματίζεται διεθνείς γέφυρες συνεργασίες μεταξύ του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου με σκοπό τη διάδοση της γνώσης που αποτελεί κοινό αγαθό. «Από την ενίσχυση της παγκόσμιας καινοτομίας όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία του Ryerson University με τη Eurobank; Πώς προέκυψε η ιδέα;

Η Eurobank προσέγγισε το Ryerson University λόγω του ενδιαφέροντός της να προσφέρει διεθνείς ευκαιρίες στους νέους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο Egg. Το Ryerson είναι περήφανο για το δικό του οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, DMZ, το οποίο κατέχει βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Από το DMZ έχουν «αποφοιτήσει» 336 startups, οι οποίες έχουν αντλήσει 474 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και έχουν δημιουργήσει 3.246 θέσεις εργασίας. Ήταν φυσικό, λοιπόν, να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Eurobank για συνεργασία με το Egg. Πιστεύω ότι επιχειρηματίες του Egg θα αποκομίσουν τεράστια οφέλη από την πλούσια εμπειρία του DMZ.

Πόσο συνηθισμένες είναι οι «συμμαχίες» μεταξύ των πανεπιστημίων και πόσο μεγάλες είναι οι δυνατότητες που δημιουργούνται για τους Έλληνες φοιτητές;

Το Ryerson University έχει μακρά ιστορία διεθνών συνεργασιών. Στην παρούσα φάση, το Ryerson συνεργάζεται με πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως.

Ως Ελληνίδα, είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με τις δυνατότητες που ανοίγονται για τους Έλληνες φοιτητές. Όπως προκύπτει και από την έρευνά μου με θέμα «Partnering for Prosperity» (Η συνεργασία γεννά ευημερία), οι συνεργασίες είναι πολύ σημαντικό συστατικό για την ενίσχυση της οικονομίας μιας χώρας.

Η οικονομία στην οποία ζούμε βασίζεται στη γνώση και είναι ζωτικής σημασίας αυτή τη γνώση να τη μοιραζόμαστε με τους συναδέλφους μας ανά τον κόσμο. Αυτές οι συνεργασίες υποστηρίζουν τη δημιουργία εποικοδομητικών διεθνών σχέσεων και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας καινοτομίας από την οποία, εν τέλει, όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι.

Οι νέοι επαγγελματίες στην Ελλάδα είναι, κατά τη γνώμη σας, καλά προετοιμασμένοι για την παγκόσμια αγορά καινοτομίας, όσον αφορά στα ακαδημαϊκά προσόντα και τις δεξιότητές τους; Πώς μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο;

Για να διατηρήσουμε τις δεξιότητές μας συναφείς και ανταγωνιστικές, πρέπει να τις αναβαθμίζουμε συνεχώς. Αυτό ισχύει τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι ένας ιδανικός τρόπος για τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες να εμπλουτίζουν τις δεξιότητές τους. Στο G.Raymond Chang School of Continuing Education του Ryerson University προσφέρουμε 30 προγράμματα πιστοποίησης τα οποία ολοκληρώνονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως σε διάφορους τομείς όπως Επιχειρηματικότητα και Μικρές Επιχειρήσεις, Οικονομικά και Διαχείρισης Προγραμμάτων Εύρεσης Πόρων.

Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία; Τι θα πρέπει να κάνουν, τόσο τα πανεπιστήμια όσο και το Κράτος, για να θωρακίσουν τους νέους ενάντια στην ανεργία και εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα απασχόλησης;

Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Η κρατική στήριξη στο EquiFund Athens είναι ένα πολλά υποσχόμενο βήμα για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα: τα κεφάλαια ύψους 260 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει το πρόγραμμα σημαίνουν αναμφίβολα σημαντική στήριξη για την καινοτομία. Θα συνιστούσα στην κυβέρνηση και τα πανεπιστήμια να αναπτύξουν προγράμματα καθοδήγησης (mentoring) με τα οποία οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν προϋπηρεσία και να μαθητεύσουν δίπλα σε επιτυχημένους επιχειρηματίες.

Θα συμβουλεύετε τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, ιδίως σε τομείς όπου η καινοτομία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο;

Η συνεργασία ανάμεσα στο Ryerson University και τη Eurobank θα δώσει στις ομάδες του Egg την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Τορόντο και να μάθουν από τους επιχειρηματίες του DMZ. Εκτός από τη μεγάλη ευκαιρία που θα έχουν να διερευνήσουν την καναδική αγορά, πιστεύω ότι θα προκύψει σημαντική αξία από την εξειδικευμένη γνώση που θα αποκομίσουν και θα πάρουν μαζί τους επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε αυτή τη συνεργασία με σκοπό να στηρίξουμε την καινοτομία στην Ελλάδα.

Στις 24 Ιουνίου, είχα τη χαρά να συμμετέχω στην κριτική επιτροπή του Beyond Hackathon της Eurobank, όπου είδα από πρώτο χέρι κάποια από τα εκπληκτικά προϊόντα Fintech που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το Fintech είναι ένας από τους πολλούς κλάδους στην Ελλάδα όπου θα δούμε «θαύματα» σε επίπεδο καινοτομίας στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider