Λαζαράκης (Nostira): Οι ΑΠΕ θα είναι ο πρωταγωνιστής στην παραγωγή ενέργειας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαζαράκης (Nostira): Οι ΑΠΕ θα είναι ο πρωταγωνιστής στην παραγωγή ενέργειας

Ο κ. Λουκάς Λαζαράκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Nostira (και πρώην επικεφαλής της EDF EN Hellas, θυγατρικής του ομώνυμου γαλλικού κολοσσού στην Ελλάδα) , μιλά για τις προοπτικές ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και για τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Όπως εκτιμά, «οι αλλαγές θα λειτουργήσουν προς όφελος της αγοράς» ενώ επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ στη χώρα μας. Ο κ. Λαζαράκης παρουσίασε εκτενώς τα πλάνα της επιχείρησης και στο 3ο Διεθνές Συνέδριο της ΗΑΕΕ που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Λαζαράκης στο insider.gr:

Kύριε Λαζαράκη, πρόσφατα στην Ελλάδα, άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ως άνθρωπος της αγοράς, πως αξιολογείτε τις αλλαγές που προωθούνται;

Κάποτε θα τελείωναν και ο προστατευτισμός και οι κρατικές ενισχύσεις στις ΑΠΕ. Αυτές ήταν απαραίτητες όσο οι τεχνολογίες δεν ήταν ώριμες και όσο χρειαζόντουσαν τη στήριξη, τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να γίνουν πιο βιώσιμες και πιο οικονομικές οι σχετικές επενδύσεις. Ίσα ίσα που η αγορά θέλει πιο βιώσιμα μοντέλα για τις ΑΠΕ. Μη νομίζετε ότι το feed - in – tariff και τα feed - in premium schemes ήταν πάντα προς όφελος των επενδύσεων. Οι επενδυτές έβλεπαν πάντα με σκεπτικισμό και με σχετική φοβία το πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι για το μέλλον. Άρα δεν μας φοβίζει. Η αγορά για τις ΑΠΕ θα υπάρχει. Πιστεύουμε ότι το ανταγωνιστικό σκέλος και ο ανταγωνιστικός τρόπος αποζημίωσης των ΑΠΕ θα λειτουργήσει προς όφελος των επενδύσεων και θα είναι και «bankable» . Βλέπουμε ότι ο τρόπος που στήνεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι αξιόπιστος και θεωρούμε ότι 3.000 μεγαβάτ που προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια είναι μια ισχύς η οποία θα προσελκύσει αρκετά μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Άρα δεν μας φοβίζει. Φυσικά ο πρώτος διαγωνισμός θα είναι και αρκετά ενδεικτικός για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Αλλά εμείς είμαστε από τους αισιόδοξους. Πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει προς όφελος της αγοράς των ΑΠΕ και ειδικά των αιολικών.

Πολλές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια από τον κλάδο είχαν καταγγείλει γραφειοκρατικά εμπόδια. Θεωρείτε ότι υπάρχουν εμπόδια τα οποία φράσσουν το δρόμο προς την ανάπτυξη για το συγκεκριμένο τομέα;

Η γραφειοκρατική διαδικασία αδειοδότησης και ανάπτυξης των έργων ΑΠΕ και ειδικά των αιολικών είναι μια πάρα πολύ χρονοβόρος διαδικασία, η οποία εμπλέκει σχεδόν όλο τον δημόσιο τομέα, ο οποίος κατά την περίοδο κρίσης έχει αποδυναμωθεί σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υλικές υποδομές. Δεν έχουν υπηρεσίες, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αδειοδότησης και υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Σίγουρα χρειάζεται αναμόρφωση. Μιλάμε για μέσο χρόνο ωρίμανσης έξι με 10 χρόνια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Πρέπει κάπως να συντομευτεί η όλη διαδικασία.

Ποιά είναι τα πλάνα της εταιρείας σας για τα επόμενα χρόνια. Τι κάνει μια επιχείρηση του χώρου προκειμένου να εξακολουθήσει να είναι ανταγωνιστική;

Εμείς επενδύουμε πάρα πολύ στον κόσμο μας. Αυτές οι εταιρείες (του κλάδου των ΑΠΕ) είναι κυρίως το προσωπικό τους. Έχουμε διαλέξει και έχουμε εντάξει στο ανθρώπινο δυναμικό μας τους καλύτερους της αγοράς. Πιστεύουμε πάρα πολύ στην αγορά των ΑΠΕ για το μέλλον, βλέπουμε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τις ΑΠΕ είναι μεγάλο. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε εκατοντάδες μεγαβάτ αιολικών έργων. Ήδη έχουμε κάνει κάποιες αγορές αδειών σε διάφορα στάδια ωριμότητος. Πρόσφατα αγοράσαμε άλλο ένα πάρκο αιολικών 25 μεγαβάτ στη Λακωνία και κοιτάμε και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες και στα αιολικά και στα φωτοβολταϊκά. Πιστεύουμε ότι η αγορά των ΑΠΕ γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική. Οι τεχνολογίες είναι ώριμες. Θα είναι σίγουρα για πολλά χρόνια ο πρωταγωνιστής στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Λίγα λόγια για την εταιρεία Nostira

Η εταιρεία Nostira δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία καθώς και στη συντήρηση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα των τεχνοοικονομικών βιώσιμων εφαρμογών ΑΠΕ όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά και υβριδικά συστήματα.

H εταιρεία επιδιώκει να καταλάβει μια υψηλή θέση στον τομέα των ΑΠΕ και πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την κατασκευή, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση όλων των τεχνολογιών σταθμών ΑΠΕ πρωτίστως στον ελλαδικό χώρο, αλλά και διεθνώς.

Βασικοί στόχοι της εταιρείας είναι:

  • Ενδυνάμωση της παρουσίασης στον Ελλαδικό χώρο.
  • Σημαντική αύξηση των αναβαλλόμενων έργων.
  • Δραστηριοποίηση σε όλο το εύρος των ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider