Γκουαλτιέρι: Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκουαλτιέρι: Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Να υπάρξει εμπροσθοβαρής ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη μορφή αναβολής τόκων και ο μηχανισμός, που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, να είναι αυθεντικός, διαμηνύει μέσω συνέντευξής του στο insider.gr ο πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Με τη δήλωσή του ο Ιταλός ευρωβουλευτής καλεί, εμμέσως πλην σαφώς, το Βερολίνο να προχωρήσει σε συμβιβασμό με το ΔΝΤ όσον αφορά στις αποφάσεις, που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση για την ελάφρυνση του χρέους, που θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου του G7 στον Καναδά, στις 31 Μαΐου. Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαλτιέρι είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο, λίγες ώρες, μάλιστα, πριν ξεκινήσει το Eurogroup, όπου έγινε μία ακόμη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς Βερολίνο και ΔΝΤ δεν έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό όσον αφορά στα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις;

Χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η Ευρώπη θα πρέπει να ανταποκριθεί μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου στις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις της. Δεν μιλάμε για ονομαστική μείωση, αλλά για σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης μελλοντικά. Η συζήτηση έχει αρχίσει και είναι η ώρα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Θα πρέπει, πρώτον, να υπάρξει εμπροσθοβαρής ελάφρυνση με τη μορφή αναβολής τόκων για παράδειγμα, και δεύτερον χρειαζόμαστε ο μηχανισμός, που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, να είναι αυθεντικός. Δεν θα πρέπει να απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις κάθε χρόνο, αλλιώς δεν θα είναι αυθεντικός μηχανισμός διασύνδεσης της δυνατότητας αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη. Ενδεχομένως θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα «κόφτη» σε επείγουσες περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να είναι πραγματικά μηχανισμός που να συνδέεται με τον ρυθμό ανάπτυξης. Όμως, εκτός από μέτρα στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, υπάρχουν και δεσμεύσεις σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Είναι σημαντικό να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και την καλή πορεία της χώρας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια θετική δυναμική όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των αγορών, την ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές επιδόσεις. Άλλωστε, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, έχει υπερβεί σταθερά τους δημοσιονομικούς στόχους και οι δείκτες δείχνουν ότι θα τα καταφέρει. Είναι σημαντικό η χώρα εκτός από περιοριστικούς όρους, να αποκτήσει και επεκτατικούς στόχους.

Οι αντιρρήσεις του Βερολίνου στο ελληνικό ζήτημα συνδέονται υπό μια έννοια με την απόσταση, που χωρίζει τον ευρωπαϊκό βορρά και νότο; Προέρχεστε από την Ιταλία, η οποία διέρχεται πολιτική κρίση, θεωρείτε ότι υπάρχει προοπτική γεφύρωσης των διαφορών βορρά νότου;

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε δύο φάσεις. Η προηγούμενη ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολούθησε ατζέντα λιτότητας με δραματικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία οφείλεται στις πολιτικές των ετών 2011, 2012 και 2013. Τα τελευταία χρόνια λόγω της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και των πολιτικών της σημερινής Επιτροπής, αλλά και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν ισχυρότερο κοινωνικό προσανατολισμό, βλέπουμε ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Για πρώτη φορά έχουμε ανάπτυξη στον βορρά και στο νότο. Αλλά δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης, πολιτικές συνοχής, έργα ενταγμένα στο σχέδιο Γιούνκερ, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη για μεγαλύτερη συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο σε εθνικό. Επίσης, έναντι των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουμε, όπως είναι οι ακροδεξιές κυβερνήσεις, συντηρητικά κράτη μέλη που αρνούνται αύξηση στις ίδιες πηγές της ΕΕ, είναι σημαντικό να υπάρξει στενότερη μεσογειακή συνεργασία για να έχουμε καλύτερη ισορροπία πολιτικών για να αποκτήσει ο νότος ισχυρότερη φωνή.

Η συζήτηση για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης ξεκίνησε με φιλόδοξες προοπτικές, αλλά φαίνεται ότι ο μεταρρυθμιστικός πήχης έχει χαμηλώσει.

Θα ήταν λάθος να μην ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, να μην δημιουργηθεί μηχανισμός ασφαλείας στο ενιαίο ταμείο εξυγίανσης (backstop resolution mechanism) και κοινό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Θα βοηθήσουν όλα τα κράτη-μέλη. Ακόμη και οι χώρες που αντιστέκονται στη θεσμοθέτηση αυτών, έχουν προχωρήσει σε διάσωση τραπεζών. Το κοινό σύστημα εγγύησης καταθέσεων δεν σημαίνει ότι θα γίνεται μεταφορά χρημάτων από τον βορρά προς το νότο. Μπορεί να σημαίνει και το αντίθετο. Ένα κοινό σύστημα θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, οι καταθέσεις θα είναι εξίσου ασφαλείς. Θα πρέπει να υπάρξει ένα ισορροπημένο πακέτο, στο μέτωπο της μείωσης κινδύνων, αλλά και της κοινής ανάληψης κινδύνων.

Ποιες επιπλέον μεταρρυθμίσεις θεωρείτε απαραίτητες στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης;

Χρειαζόμαστε ένα πιο ισχυρό μακροοικονομικό μηχανισμό σταθερότητας για να απορροφά ασύμμετρα σοκ. Η Επιτροπή έχει κάνει σχετική πρόταση στο πλαίσιο του πολυετούς πλαισίου, αλλά είναι περιορισμένης δυνατότητας. Πρόκειται, πάντως για θετική εξέλιξη. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα ταμείο επιδομάτων ανεργίας. Θα είναι επίσης σημαντικός ένας επαρκής προϋπολογισμός, και για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές προτείναμε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να ανέλθει σε 1.3% του ΑΕΠ. Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τη θέση μας, καθώς για τη λήψη αποφάσεων χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο προϋπολογισμό για να υποστηρίξουμε νέες πολιτικές, αλλά και για να διατηρήσουμε στα ίδια επίπεδα τα ταμεία για τη συνοχή και τη γεωργία. Επιπλέον, θα πρέπει να αυξηθούν οι νέες πηγές χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, και μέσω ενός ψηφιακού φόρου. Χρειαζόμαστε ακόμη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, παρότι δεν συμφωνώ με την ονομασία, διότι η νομισματική πολιτική είναι αντικείμενο της ΕΚΤ, οπότε θα προτιμήσω να πω ότι χρειάζεται ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας για να υποστηρίζει τα κράτη μέλη, χωρίς να εξαρτώνται από το ΔΝΤ. Ανησυχούμε ότι το Eurogroup δεν θα υποστηρίξει τη γραμμή αυτή. Εμείς υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να ενταχθεί ο ESM στο νομικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής Επιτροπής και να γίνει θεσμός της Ένωσης. Να μην παραμείνει διακυβερνητικό όργανο.

Πώς, όμως, είναι δυνατόν να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας;

Στη συμφωνία κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία υπάρχει πρόβλεψη ο ESM να ενταχθεί στο νομικό πλαίσιο της Ένωσης. Θέλω να ελπίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση θα τηρήσει το πρόγραμμά της.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης πώς μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των κρατών-μελών;

Χρειάζεται ισχυρότερο πλαίσιο επενδύσεων. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις νέες προτάσεις σχετικά με το σχέδιο Γιούνκερ, με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ και μεγαλύτερο εύρος συνεργασίας με το ταμείο συνοχής. Θα είναι σημαντική εξέλιξη. Ο συνδυασμός θα οδηγήσει σε ισχυρά εργαλεία για επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, χρειάζεται να διευρύνουμε την έννοια του ελλείμματος και να μην συνυπολογίζεται στο διαρθρωτικό έλλειμμα η συμμετοχή δημόσιων κονδυλίων, που διατίθενται για έργα στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ, ώστε να υπάρχουν επενδύσεις υποστηριζόμενες από δημόσια χρήματα, τα οποία θα εξαιρούνται από τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Ενόψει των ευρωεκλογών, που θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο, ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τους σοσιαλδημοκράτες (S&D), όπου ανήκετε, με δεδομένο το ότι σε εθνικό επίπεδο τα κόμματα, που ανήκουν στους S&D, έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες σε αρκετές χώρες, όπως στην Ολλανδία και πιο πρόσφατα στην Ιταλία.

Έχουμε τη δυνατότητα και το χρόνο να επανακάμψουμε. Στην Ιταλία φτάσαμε στο χαμηλότερο επίπεδο, αλλά μπορούμε να ανακάμψουμε, μπορούμε να παρουσιάσουμε καλύτερα αποτελέσματα. Είμαστε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα και θα έχουμε εκπλήξεις σε ορισμένα κράτη μέλη. Δουλεύουμε με στόχο να παρουσιάσουμε συνεπές και συνεκτικό μήνυμα, το οποίο να είναι ισχυρά ευρωπαϊκό και φιλόδοξο στο πλαίσιο της κοινωνικής διάστασης. Να δείξουμε ότι οι εκλογές στην ΕΕ παίζουν σημαντικό ρόλο και ότι οι σοσιαλδημοκράτες παίζουν αποφασιστικό ρόλο για το μέλλον. Έχουμε την πιο συμπαγή πλατφόρμα και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το μήνυμά μας, το οποίο θα πρέπει να είναι, και, ριζοσπαστικό, θα έλεγα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο σε εθνικό. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί.

Εξετάζεται την προοπτική συνεργασίας με αριστερά κόμματα, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα;

Χρειαζόμαστε μια ευρύτερη συμμαχία προοδευτικών προ-ευρωπαίων, η οποία να είναι ευρύτερη από ότι είναι σήμερα. Χρειάζεται να κοιτάξουμε προς σοσιαλιστικές, δημοκρατικές, προοδευτικές και προ-ευρωπαϊκές δυνάμεις. Να κοιτάξουμε προς κάθε κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε μια συμμαχία, η μορφή, της οποίας, μπορεί να είναι διαφορετική. Θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να αποτελέσουμε πρόκληση για τις συντηρητικές δυνάμεις και τους λαϊκιστές.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στην Ιταλία;

Οι δεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις, η Λέγκα του Βορρά και οι 5 αστέρες, δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση στη βάση ενός αντιδραστικού προγράμματος, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο δώρο στους υπερ-πλούσιους με τον ενιαίο φόρο, περικοπές, πιο χαλαρούς κανόνες για τη χρήση όπλων, στρατοπέδων συγκέντρωσης για μετανάστες κλπ. Προσπάθησαν να αποκρύψουν τη στάση τους εναντίον του ευρώ, αλλά επέμειναν σε έναν υπουργό Οικονομικών γνωστό για την υποστήριξη της αποχώρησης της Ιταλίας από το ευρώ και συγγραφέα σχεδίου εξόδου της χώρας από το ευρώ, και αρνήθηκαν να προτείνουν οποιοδήποτε εναλλακτικό όνομα, που πρότεινε ο πρόεδρος Ματαρέλα, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων μελών των δικών τους κομμάτων. Οι επόμενες εκλογές θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ιταλίας και είμαστε βέβαιοι ότι οι ψηφοφόροι δεν θα δώσουν και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία στα δύο αυτά κόμματα. Θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία, τα κοινωνικά δικαιώματα και για μια καλύτερη Ευρώπη ".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider