Πελατοκεντρικές επενδύσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πελατοκεντρικές επενδύσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ συμμετέχει στο 3ο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει στις 3-5 Μαΐου η ΗΑΕΕ στην Αθήνα και ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος, Νίκος Χατζηαργυρίου μιλά στο insider.gr για όλα όσα θα παρουσιάσει στο συνέδριο αλλά και για τα πλάνα στρατηγικής εμβέλειας και τις επενδύσεις που θα κάνει μέσα στην επόμενη πενταετία. Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής με νέες υποδoμές και έργα στρατηγικής εμβέλειας επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών οι οποίοι ακολουθούν τον εκσυγχρονισμό του κλάδου της ενέργειας.

Κύριε Χατζηαργυρίου, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να «συστήσουμε» τον ΔΕΔΔΗΕ στο κοινό. Τι κάνει σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ;

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι μια σχετικά νέα εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε το Μάη του 2012 μετά από την απόσχιση του κλάδου διανομής της ΔΕΗ. Σήμερα είναι μια θυγατρική εταιρεία του ομίλου της ΔΕΗ αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα οργανωτικά και λειτουργικά και απασχολεί 7.000 εργαζόμενους άμεσα γιατί υπάρχουν και περίπου 5.000 εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται μέσω εργολάβων. Η εταιρεία έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου διανομής και έχει ένα ειδικότερο ρόλο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά τα οποία είναι υπεύθυνη και για την εξασφάλιση παροχής ενέργειας και για τη λειτουργία τους και για τη λειτουργία της αγοράς τους. Έτσι λοιπόν ο ΔΕΔΔΗΕ σήμερα είναι υπεύθυνος για τις διασυνδέσεις των νέων καταναλωτών, για την επιδιόρθωση των βλαβών, την καταμέτρηση της κατανάλωσής τους και έρχεται σε επαφή με 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές σε όλη τη χώρα.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για τα πλάνα, τα έργα στρατηγικής εμβέλειας του διαχειριστή;

Ο ΔΕΔΔΗΕ σήμερα όπως και όλοι οι διαχειριστές αντιμετωπίζει καινούριες προκλήσεις γιατί όλες οι νέες τάσεις και όλος ο εκσυγχρονισμός της αγοράς ενέργειας αγγίζει τους καταναλωτές οι οποίοι σιγά σιγά μεταφέρονται στο πρώτο επίπεδο, στον κεντρικό ρόλο. Έτσι λοιπόν, ο ΔΕΔΔΗΕ εκσυγχρονίζεται γοργά και όσον αφορά στην τεχνολογική του λειτουργία και όσον αφορά στις εσωτερικές του διαδικασίες και όλος αυτός ο μετασχηματισμός ο οποίος ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια βασίζεται σε 12 στρατηγικά έργα τα οποία αφορούν και στον εκσυγχρονισμό των τεχνικών μέσων εποπτείας και ελέγχου του δικτύου μας και νέα συστήματα εξυπηρέτησης καταναλωτών και όλα τα συστήματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που υποστηρίζουν αυτές τις αλλαγές. Βέβαια όλα αυτά θα μας φέρουν στο επόμενο βήμα της εποχής των έξυπνων δικτύων, η οποία βέβαια φέρνει μεγάλες αλλαγές, ένα πιο αποκεντρωμένο σύστημα, έχουμε μικρές μονάδες παραγωγής διεσπαρμένες σε όλο το δίκτυο, έχουμε όλες τις λειτουργίες των ενεργειακών κοινοτήτων, μιλάμε για την ηλεκτροκίνηση, μιλάμε για τα έξυπνα νησιά, μιλάμε για μια σειρά από νέες τεχνολογίες που δημιουργούν ένα πιο αποδοτικό και δημοκρατικό σύστημα ενέργειας στη χώρα.

Σε τι βάθος χρόνου θα δούμε κάποια μεγάλα έργα να έχουν υλοποιηθεί και για τι ύψος επενδύσεων μιλάμε;

Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός επεκτείνεται αυτή τη στιγμή μέχρι το 2021 και σε αυτή την περίοδο προγραμματίζουμε να έχουμε ολοκληρώσει τα 12 στρατηγικά έργα που ανέφερα προηγουμένως. Το ύψος των επενδύσεων συνολικά του ΔΕΔΔΗΕ για την επόμενη πενταετία ανέρχεται σε 1, 25 δισ ευρώ. Αυτό δεν περιλαμβάνει το πραγματικά στρατηγικό έργο που είναι η τηλεμέτρηση σε όλη τη χώρα το οποίο επίσης προβλέπει ένα προϋπολογισμό της τάξεως επίσης του 1, 25 δις άρα ο ΔΕΔΔΗΕ τα επόμενα χρόνια χρειάζεται περίπου 2,5 δις. ευρώ.

Όλα αυτά βέβαια θα τα παρουσιάσετε και στο 3ο Διεθνές Συνέδριο της ΗΑΕΕ το οποίο διοργανώνεται από τις 3 έως τις 5 Μαΐου στην Αθήνα. Μιλήσατε και για την ηλεκτροκίνηση. Θα μας πείτε πιο συγκεκριμένα ποια είναι τα πλάνα του ΔΕΔΔΗΕ για το συγκεκριμένο κομμάτι;

Εμείς ενδιαφερόμαστε για τις υποδομές φόρτισης και όχι για τα ίδια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία όμως προωθούμε γιατί πιστεύουμε ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Επειδή η εγκατάσταση των σταθμών φόρτισης αν γίνει σποραδικά και χωρίς οργανωμένο σχέδιο νομίζουμε ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις που δεν θα είναι αποδοτικές για αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και έχει προτείνει την εγκατάσταση 150 σταθμών φόρτισης στα νησιά και 1500 σταθμών φόρτισης περίπου στην ηπειρωτική Ελλάδα θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και όταν δημιουργηθούν αυτοί οι σταθμοί, βέλτιστα σε όλη τη χώρα, προφανώς θα δημιουργηθεί και η υποδομή και η ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στη συνέχεια ο ιδιωτικός τομέας θα μπορέσει να αναλάβει να αναπτύξει περαιτέρω αυτό το δίκτυο με νέους σταθμούς ή θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τους σταθμούς που θα φτιάξουμε και να προχωρήσει έτσι πιο γρήγορα ο τομέας της ηλεκτροκίνησης στη χώρα ο οποίος έχει μείνει λίγο πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και έτσι θα «ξεκολλήσει» βέβαια αυτός ο τομέας και είναι μια πολύ καλή προσπάθεια γιατί θα ανοίξει παράλληλα και ο δρόμος για την βιώσιμη ανάπτυξη την οποία υποστηρίζει ο ΔΕΔΔΗΕ από ό,τι έχουμε δει...

Βεβαίως. Να πω ότι θα ξεκολλήσει γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει το πρόβλημα για το αν ξεκινούν τα αυτοκίνητα ή αν ξεκινά η υποδομή. Δεν έρχονται τα αυτοκίνητα γιατί δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχουν υποδομές γιατί κανείς δεν αναλαμβάνει να φτιάξει υποδομές αφού δεν υπάρχουν αυτοκίνητα για να δημιουργήσουν μια αποδοτική επένδυση. Τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί κεντρικό του καθήκον να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και μπορεί να το κάνει αυτό ακριβώς επειδή σήμερα βρίσκεται κοντά στον καταναλωτή. Πρέπει να σας πω ότι το 75% των ΑΠΕ συνδέονται στο δίκτυό μας (των μικρών διεσπαρμένων πηγών), ότι εμείς είμαστε αυτοί που θα βοηθήσουμε τον καταναλωτή να γίνει ενεργός καταναλωτής, να γίνει παράγει και να καταναλώνει ενέργεια. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εκείνος ο οποίος θα βοηθήσει τις ενεργειακές κοινότητες να αναπτυχθούν, έχει σχεδιάσει τα έξυπνα νησιά με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ. Νομίζω πολλά από τα πράγματα που θα γίνουν στο μέλλον αφορούν άμεσα στο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να έχει τον κεντρικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση.

Δείτε εδώ το βίντεο της συνέντευξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider