Κατερίνα Μάρκου: Επιβάλλεται να κάνουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατερίνα Μάρκου: Επιβάλλεται να κάνουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια

Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα τάσσεται η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι μόνο με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση. Παράλληλα, κατηγορεί τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι έδωσε χείρα βοηθείας στον Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στην ιστοσελίδα Reader.gr, εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας ενώδεν κρύβει την ανησυχία τις αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Πρόσφατα ενταχθήκατε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Τι σας έκανε να πάρετε την απόφαση αυτή;

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, μάλλον από την αρχή ήμουν πολύ κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Να σας θυμίσω κάποια γεγονότα: Το 2014, όταν η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά κατέρρεε, εγώ ψήφισα τον προϋπολογισμό. Την ίδια μέρα, είχα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου. Πέντε μέρες αργότερα ψήφισα τον κ. Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είχα καταγγείλει από πολύ νωρίς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη, λέγοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σαλτιμπάγκος που πέρασε ποτέ από τη χώρα. Δεν έχω ψηφίσει την απλή αναλογική, δεν υπάρχει κανένα νομοσχέδιο που να ήμουν κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει αντεπιχείρημα για να πει κανείς «γιατί όχι».

Άρα είστε πιο κοντά στο φυσικό σας χώρο πολιτικά;

Φυσικός μου χώρος είναι το κέντρο. Είμαι άνθρωπος του κέντρου. Παρόλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας νέος, ευφυής και ανεκτικός πολιτικός . Αυτά που πρεσβεύει αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν με την κανονικότητα. Στην κοινωνία μας υπάρχουν και πιο προοδευτικοί και πιο συντηρητικοί άνθρωποι στις αξίες τους. Παρόλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή να μαζέψει όλο αυτό τον κόσμο που τον ενδιαφέρουν οι δουλειές, η κανονικότητα και το πώς θα πάει καλά η χώρα μας. Το πώς θα έχουμε καλά πανεπιστήμια, υγεία, παιδεία, το πώς θα πάνε καλά οι δουλειές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε καλύτερα.

Από την άλλη όμως είδαμε τον κ. Θεοδωράκη να συνομιλεί με τον κ. Τσίπρα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ο κ. Θεοδωράκης έδωσε χείρα βοηθείας στον κ. Τσίπρα και αυτό πολιτικά σημαίνει ότι τον βοηθάει και ότι είναι μαζί του. Ο κ. Θεοδωράκης είναι ένας άλλος Φώτης Κουβέλης. Όπως ο κ. Κουβέλης έδωσε χείρα βοηθείας στον κ. Τσίπρα το 2014, μη ψηφίζοντας τον κ. Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον ίδιο τρόπο ο κ. Θεοδωράκης κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Ποιος θα είναι ο δικός σας ρόλος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας; Θα σας δούμε σε κάποιες επιτροπές; Θα έχετε κάποιο ρόλο ενόψει και της προεκλογικής περιόδου;

Αυτή τη στιγμή είμαι στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και συνεχίζω εκεί να μεταφέρω τα προβλήματα της περιφέρειάς μου στο κέντρο των αποφάσεων που είναι η Αθήνα. Από εκεί και πέρα, ό,τι καινούργιο προκύψει με τα θέματα που απασχολείται αυτή η επιτροπή, θα είμαι εκεί και θα το παρακολουθώ.

Υπάρχει συνταγή ώστε η Ελλάδα να βγει από την κρίση ναι να οδηγηθεί στην ανάπτυξη;

Αυτό που θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση είναι οι δουλειές. Μειώνοντας τις εισφορές, κάνοντας μεταρρυθμίσεις, προχωρώντας ιδιωτικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, με το να γίνουμε πιο ελκυστικοί στους ξένους έχοντας μια σταθερή φορολογία. Να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος του χρήματος για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, να μειώσουμε το κόστος ενέργειας και να μειώσουμε όσο γίνεται τη φορολογία, ώστε να μειωθεί η ανεργία.

Σας ανησυχεί το γεωπολιτικό καθεστώς όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες; Και αναφέρομαι κυρίως στα Ελληνοτουρκικά

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αρκεί να το δούμε από τα ελληνοτουρκικά, όπου βλέπετε τι γίνεται. Υπάρχει ένα δυστύχημα και ένα ευτύχημα. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή τη στιγμή κρατούνται οι δύο αξιωματικοί μας και θα πρέπει να έχουμε πολύ μεγάλη υπομονή γιατί όπως βλέπουμε τα πράγματα θα πάνε αρκετά πίσω σε ό,τι έχει να κάνει με την επιστροφή τους. Και το ευτύχημα είναι ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σκοπεύει να κάνει ο Ερντογάν, που για μένα κακώς είχε προσκληθεί στην Ελλάδα. Πρέπει και η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία να είναι έτοιμη, να είναι σε εγρήγορση, γιατί αυτό που θέλει είναι να προκαλέσει τετελεσμένα, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία.

Αν θα μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα από τα κακώς κείμενα στη χώρα μας, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να είσαι νέος, να είσαι υγιής και να μην μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου. Θέλω να πιστεύω ότι το πρώτο θέμα που θα αγγίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα είναι το θέμα της ανεργίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Τάσσεστε υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θεωρείτε ότι αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα μέτρο ανάσχεσης του brain drain;

Φυσικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε πανεπιστήμια που πραγματικά υπολειτουργούν. Βλέπετε σε τι κατάσταση είναι η ΑΣΟΕΕ στην Αθήνα, σε τι κατάσταση είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη. Ανθεί η παρεμβατικότητα και η ανομία. Όποιος θέλει μπορεί να μπει, να καταστρέψει, να διώξει τους φοιτητές και τους καθηγητές. Ο κ. Γαβρόγλου, με το νομοσχέδιο που πέρασε, κατέστρεψε τα μεταπτυχιακά, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν ξένους φοιτητές αλλά και τους δικούς μας, ώστε να μην φεύγουν σε χώρες του εξωτερικού. Επιβάλλεται να κάνουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα παραδειγματιστούμε από την Κύπρο και έτσι μπορούν να δημιουργηθούν και θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια, για παιδιά που δεν τα καταφέρνουν τώρα, αλλά αδειάζοντας κάποιες θέσεις θα μπορούν να μπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Είστε αισιόδοξη ή απαισιόδοξη για τη χώρα;

Φυσικά και είμαι αισιόδοξη. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απαισιόδοξος. Απλώς θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα δύσκολα έρχονται. Ο κ. Τσίπρας έχει ψηφίσει μειώσεις μισθών και συντάξεων από 1/1/2019, ενώ το αφορολόγητο πέφτει αρκετά. Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι με μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider