Ροντρίγκεζ: Η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμη κοινωνική προστασία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ροντρίγκεζ: Η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμη κοινωνική προστασία

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

«Όταν μια χώρα, όπως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά σοβαρών προβλημάτων τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και των πιέσεων, που προκαλούνται από γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως είναι το μεταναστευτικό, και οι πολιτικές που επιλέγονται δεν οδηγούν στην εξεύρεση λύσεων ικανών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για μια Ευρώπη που αποδίδει, που προστατεύει και δίνει λύσεις στα κράτη μέλη» λέει σε συνέντευξή της στο Insider.gr η αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Μαρία Ζοάο Ροντρίγκεζ. «Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει επιλύσει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα».

Το όνομα της πορτογαλίδας ευρωβουλευτού αναφέρεται συχνά τώρα τελευταία από συναδέλφους της ως μία πιθανή αντικαταστάτρια του Τζιάνι Πιτέλα, καθώς ο ιταλός ευρωβουλευτής αποχώρησε από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών προκειμένου να ξεκινήσει εκλογική εκστρατεία για την υποψηφιότητά του στις ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου. Εφόσον διαβεί τον ρουβίκωνα ο Πιτέλα, η ομάδα των Σοσιαλιστών θα εκλέξει νέο πρόεδρο στα μέσα Μαρτίου. Προς το παρόν η Ροντρίγκεζ κρατά τα χαρτιά της κλειστά ως προς την προοπτική αυτή. «Δεν χρειάζεται να αντικαταστήσω τον Τζιάνι, μπορώ να προσφέρω χωρίς να είμαι επικεφαλής στην ομάδα».

Ως δεινή υποστηρίκτρια της «Ευρώπης των κοινωνικών δικαιωμάτων» και αρμόδια εισηγήτρια στο Ευρωκοινοβούλιο η πορτογαλέζα ευρωβουλευτής εργάζεται συστηματικά για την προώθηση των πολιτικών, που συγκροτούν τον ευρωπαϊκό κοινωνικό πυλώνα. «Όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας τους, θα πρέπει να έχουν δύο βασικά δικαιώματα: σαφή και αξιοπρεπή σύμβαση εργασίας και πλήρη πρόσβαση στην κοινωνική προστασία καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους» υπογραμμίζει κατηγορηματικά.

Η σύνοδος στο Γκέτεμποργκ τον περασμένο Νοέμβριο, όπου οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν τη διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως, υπογραμμίζει η Ροντρίγκεζ, χρειάζονται επιπλέον αποφασιστικά βήματα. «Να χρησιμοποιήσουμε τον κοινωνικό πυλώνα για να καταστήσουμε το ευρωπαϊκό εξάμηνο μια διαδικασία ενίσχυσης της κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης με την υποστήριξη από ισχυρότερα χρηματοδοτικά εργαλεία» υπογραμμίζει η οικονομολόγος ευρωβουλευτής.

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού να ληφθούν αποφάσεις, ώστε να εφαρμοστεί ο κοινωνικός πυλώνας, κάτι που πρέπει να γίνει και στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της Ευρωζώνης. Θεωρεί, μάλιστα, ότι ο συμπατριώτης της πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο «θα κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή».

Ειδικότερα, για την κοινωνική προστασία στην Ελλάδα η Ροντρίγκεζ θυμίζει ότι έχει επανειλημμένα επισημάνει τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα, και τονίζει την ανάγκη «η προσπάθεια αποκατάστασης της δημοσιονομικής προσαρμογής να γίνει σε συνδυασμό με την προώθηση βιώσιμης κοινωνικής προστασίας». Το 2015 είχε, άλλωστε, οδηγήσει τους σοσιαλδημοκράτες στο Ευρωκοινοβούλιο να υιοθετήσουν λεπτομερείς θέσεις σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα και τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

«Δεν θα μπορέσουν οι έλληνες να ανακτήσουν εμπιστοσύνη στο μέλλον χωρίς δίκτυ κοινωνικής προστασίας» δηλώνει κατηγορηματικά. Η κοινωνική προστασία είναι απαραίτητη, επεξηγεί, για να συμβάλουν οι πολίτες στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. «Αυτό συνέβη στην Πορτογαλία, όταν η σοσιαλιστική κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε την οικονομική πολιτική» λέει.

Η Ροντρίγκεζ τάσσεται υπέρ των υπερεθνικών ψηφοδελτίων, παράλληλα με τα εθνικά ψηφοδέλτια στις ευρωπαϊκές εκλογές, πρόταση, που καταψηφίστηκε, όμως, πρόσφατα από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Θεωρεί, πάντως, εφικτή την προοπτική αυτή, αλλά τονίζει ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά. Εξάλλου, η πορτογαλίδα ευρωβουλευτής θεωρεί ότι η σχετική συζήτηση οδήγησε σε δύο θετικά αποτελέσματα. Αφενός κανένα κράτος μέλος δεν χάνει θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο από τις αλλαγές στη σύνθεση λόγω του Brexit. Αφετέρου εκτιμά ότι οι ευρωβουλευτές «έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα προς το ευρωπαϊκό συμβούλιο ότι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει όπως έγινε και το 2014, να προκύψει λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν το 2019.

Εν όψει των επόμενων ευρω-εκλογών δηλώνει ότι η «οικογένεια των σοσιαλιστών» παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, παρά τη συρρίκνωση σοσιαλιστικών κομμάτων σε κάποιες χώρες της ΕΕ και υποστηρίζει ότι «οι σοσιαλιστές θα πρέπει να ηγηθούν των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων». Τάσσεται, έτσι, εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της ένταξης του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν στην σοσιαλδημοκρατική πολιτική οικογένεια.

Είναι, άλλωστε, ο επόμενος στόχος της: να κινητοποιήσει δυνάμεις ώστε να δημιουργηθεί μια μεγάλη συμμαχία φιλοευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων, οι οποίες «να εμπνέονται από μεγάλες ιδέες και να τις εφαρμόζουν πρακτικά προς όφελος των πολιτών». Ως αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου η 62χρονη ευρωβουλευτής είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής και τις σχέσεις με τα σοσιαλιστικά μέλη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και τις σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια.

Η Ροντρίγκεζ υποστηρίζει, εξάλλου, τις προτάσεις Μακρόν για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας ότι οι ιδέες αυτές έχουν ακουστεί από τα χείλη σοσιαλιστών, και της ιδίας, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Προτείνει, λοιπόν, μεταρρυθμίσεις με στόχο την σταθερότητα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, αλλά και την ανάπτυξη και, ιδίως, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, αλλά και των δημοκρατικών διαδικασιών. Θεωρεί κρίσιμο ζήτημα να έχουν όλες οι χώρες μέλη τη δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις και τάσσεται υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider