Τάσος Πέτρου: Ο έλληνας επιστήμονας της λίστας του Forbes μιλά στο insider.gr

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τάσος Πέτρου: Ο έλληνας επιστήμονας της λίστας του Forbes μιλά στο insider.gr

Φιγουράρει στη φετινή λίστα του Forbes με ακόμη 29 επιστήμονες κάτω των 30 που ξεχώρισαν στον κλάδο Επιστήμη και Υγεία. Σπούδασε Μηχανολόγος - Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στόχος του είναι να βοηθήσει στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο; Ο Τάσος Πέτρου, ερευνητής στο τμήμα Ανάπτυξης Προϊόντων Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH), εξηγεί σε συνέντευξή του στο insider.gr πώς ένα όραμα μπορεί να μετουσιωθεί σε επάγγελμα και μας αποκαλύπτει τα συστατικά της επιτυχίας του.

Για ποιο λόγο το Forbes σάς συμπεριέλαβε στη φετινή λίστα με τους 30 πιο σημαντικούς νέους στον κόσμο;

Η ερευνητική πρόταση που κάναμε μαζί με το συνεργάτη μου Nicholas Cohrs ήταν να αναπτύξουμε μία τεχνητή καρδιά, η οποία να είναι περισσότερο εμπνευσμένη από τη φύση. Για την υλοποίηση της ιδέας χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης και δημιουργήσαμε μια ενιαία τεχνητή καρδιά φτιαγμένη από μαλακό υλικό, σαν σιλικόνη. Η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης δίνει τη δυνατότητα για δημιουργία συσκευών που είναι ειδικά κατασκευασμένες να ταιριάζουν στην ανατομία κάθε ασθενή. Επίσης, η χρήση ενός μαλακού υλικού αποσκοπεί στη μείωση της φθοράς του αίματος, η οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή με τις υπάρχουσες συσκευές που αποτελούνται από πολλά άκαμπτα μηχανικά μέρη.

Ακούγεται σαν εξειδικευμένη βιοιατρική τεχνολογία. Τι έχετε σπουδάσει και τι είδους έρευνα κάνετε;

Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Γνώριζα από την αρχή ότι το ελληνικό πολυτεχνίο έχει πολύ καλές θεωριτικές βάσεις στη μηχανολογία. Γι' αυτό και πριν ακόμη περάσω στη σχολή, είχα κάνει τα χαρτιά μου για το εξωτερικό και σε χώρες και ερευνητικά ιδρύματα που γνώριζα ότι μπορείς να πάρεις πιο πρακτικές γνώσεις. Τελικά αποφάσισα να τα πάρω με τη σειρά...

Σε ηλικία 17 ετών οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ούτε τι μαθήματα έχει η σχολή της επιλογής μας, εσείς πώς είχατε τόσες πληροφορίες;

Είχα την τύχη ο πατέρας μου να είναι μηχανικός. Και όχι μόνο αυτό. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μία κατά κάποιο τρόπο πρότυπη κοινότητα - οικισμό, όπου το μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο ήταν εξαιρετικά υψηλά και αυτό αποτέλεσε καταλύτη όχι μόνο για τις επιλογές μου, αλλά και για τον τρόπο που έμαθα να σκέφτομαι.

Που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;

Στα Άσπρα Σπίτια του Νομού Βοιωτίας. Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα, πήγα σχολείο μέχρι την τρίτη Λυκείου και στη συνέχεια πέρασα στο ΕΜΠ όπου σπούδασα μηχανολόγος μηχανικός. Πρόκειται για έναν πρότυπο οικισμό που έχει δημιουργηθεί λόγω της κατασκευή του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος» της Mytilineos. Είναι στην πραγματικότητα ένας οικισμός που διαμένουν όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο. Ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος, όπου βλέπεις επιτυχημένους ανθρώπους που σου γαλουχούν τη θέληση για επιτυχία. Και ήταν το ίδιο το εργοστάσιο που έδωσε και σε εμένα την ευκαιρία να κάνω την πρακτική μου και να εφαρμόσω στην πράξη τις θεωρητικές γνώσεις που έλαβα στο ΕΜΠ, αλλά και να καταλάβω καλύτερα πώς μπορώ να τις αξιοποιήσω στο μέλλον.

Είχατε κάνει την πρακτική σας σε κάποιο τμήμα του εργοστασίου;

Το εργοστάσιο προσφέρει κάθε καλοκαίρι πρακτική εξάσκηση σε περίπου 20 νέους και σε θέσεις ανάλογα με τις σπουδές τους. Υπάρχουν εκπαιδευτικές θέσεις σε πολλά πόστα, από το λογιστήριο, την παραγωγή και την διοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησα την πρακτική μου στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Mytilineos.

Ήταν αρκετό ή μία πολύ καλή αρχή...

Ήταν μία σπουδαία εμπειρία που μου άνοιξε τους ορίζοντες. Πέρα από αυτή όμως, όσο σπούδαζα είχα την ευκαιρία να εργαστώ και σε κάποιες άλλες εταιρείες, για τις οποίες επίσης μου άνοιξε το δρόμο το «Αλουμίνιον της Ελλάδος», καθώς είναι ένας οργανισμός με παγκόσμια καινοτομία και αναγνωρισμένος παντού. Παρακολούθησαν τη ροή στον τομέα μηχανολογικών μελετών, τον κατασκευαστικό τομέα και το σημαντικότερο ήταν ότι ήρθα σε επαφή με μία εταιρεία αλουμινίου στη Γερμανία, όπου έκανα τρίμηνη πρακτική και ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου από την Ελλάδα, αλλά και να προχωρήσω με βαθιά θεμέλια στο εξωτερικό.

Ήταν κάτι που κάνατε άμεσα;

Ναι, όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Έκανα τη διπλωματική μου στο πολυτεχνείο του Μονάχου και μόλις ολοκλήρωσα και πήρα και το πτυχίο του μηχανολόγου από την Αθήνα, είχα γίνει ήδη δεκτός στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης.

Και πώς σάς προέκυψε η εξειδίκευση στον ιατροβιολογικό κλάδο;

Είχαν δημοσιευτεί από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης κάποιες θέσεις για ένα μεγάλο πρότζεκτ που αφορούσε τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Και επειδή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε κάνει δωρεά και μέσω του πολυτεχνείου διατέθηκαν τα χρήματα στους διδακτορικούς (χρηματοδοτεί το διδακτορικό), σκέφτηκα ότι είναι και κάτι που μου αρέσει, αλλά που έχει και εμπλοκή ένα ελληνικό ίδρυμα. Εξάλλου πάντα έψαχνα να κάνω κάτι που να είναι και δημιουργικό, να έχω αίσθημα περηφάνιας γι΄ αυτό που κάνω, αλλά συνάμα και κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο, σώζοντας ανθρώπινες ζωές.

Σε τι αφορούσε η έρευνα και πώς συνδέθηκε η καρδιακή ανεπάρκεια με τη μηχανολογία;

Αρχικά ερευνητικά επικεντρωνόμουν στις υποστηρικτικές αντλίες για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καρδιακή ανεπάρκεια. Ασχολούμουν με την ανάπτυξη και αξιολόγηση συσκευών που θα κάνουν αυτές τις συσκευές πιο έξυπνες, ώστε να συμπεριφέρονται σαν μία φυσιολογική καρδιά, καθώς ο τρόπος που αντλούν το αίμα σήμερα είναι «μονότονος». Η καρδιά όμως διαφορετικά χτυπάει όταν κοιμάσαι, όταν περπατάς γρήγορα, ακόμη και όταν έχει ένα έντονο συναίσθημα. Έτσι, χρησιμοποίησα γνώσεις από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και αυτομάτου ελέγχου, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα. Δεν πρόκειται για καρδιακές βαλβίδες, αλλά για αντλίες που κουμπώνουν πάνω στην καρδιά και λειτουργούν παράλληλα με την υπάρχουσα φυσική καρδιά, ώστε να εξασφαλίζουν μια κανονικότητα στην κυκλοφορία του αίματος. Η ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και ακολουθούν αυτή τη λύση, να μπορούν να έχουν μία πιο φυσιολογική ζωή και να κάνουν περισσότερες δραστηριότητες που έκαναν στην καθημερινότητά τους. Και βέβαια το πιο σημαντικό από την ποιότητα ζωής είναι η επιβίωση, καθώς τα επίπεδα θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά, διότι οι αντλίες αυτές δεν είναι πολύ έξυπνες, και οι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια τις χρειάζονται μέχρις ότου βρεθεί ο δότης για μεταμόσχευση.

Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η εφεύρεση;

Η τεχνολογία έχει αξιολογηθεί και επιβεβαιωθεί ότι λειτουργεί σωστά. Έχουμε ήδη καταθέσει πατέντα και ελπίζουμε στα επόμενα χρόνια να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ώστε να περάσουμε όλα τα στάδια και να λάβουμε έγκριση από τους αρμόδιους φορείς. Στην πραγματικότητα είναι ένα software με ένα αισθητήρα. Η μπαταρία είναι εξωτερική και οι ασθενείς την έχουν στην τσέπη τους και πρέπει να τη φορτίζουν κάθε 8 ώρες. Επίσης, έχει φανεί ότι ενδέχεται να μπορούν να θεραπεύσουν την καρδιακή ανεπάρκεια με αυτό το σύστημα, καθώς οι αλγόριθμοι που δημιουργώ μπορούν να εκπαιδεύσουν την καρδιά ώστε να τη γυμνάσουν, να ενδυναμώσει και στο μέλλον να αφαιρεθεί η αντλία και ο ασθενής να έχει πλέον μία υγιή καρδιά.

Δεν ήταν όμως αυτό που σε κατάταξε στη λίστα του Forbes με τους 30 καλύτερους νέους στον τομέα τους...

Όχι, ήταν κάτι παράλληλο. Στο πλαίσιο αυτού του πρότζεκτ ήρθα σε επαφή με τον ειδικό Nicholas Cohrs που θέσαμε υποψηφιότητα για τη λίστα του Forbes, όπου δουλέψαμε πάνω σε μία καινοτόμα ιδέα για μια τεχνητή καρδιά. Με ειδική συσκευή τρισδιάστατης εκτύπωσης θα μπορούμε να κατασκευάσουμε από σιλικόνη μία τεχνητή καρδιά που θα δίνει ελευθερία στο μέγεθος της κατασκευής, ώστε να κατασκευάζεται κατά παραγγελία για τις διαστάσεις που χρειάζονται στον κάθε ασθενή. Αυτή η ιδέα θεωρήθηκε εξαιρετικά καινοτόμα, έπαιξε στα μεγάλα ξένα Μέσα ενημέρωσης, είχε περισσότερα από 2 εκατομ. προβολές, και έτσι ήρθε η διάκριση από το Forbes. Με χαροποίησε πολύ, διότι είναι από τις μεγαλύτερες διακρίσεις που μπορεί να έχει ένας επιστήμονας στην ηλικία μου.

Σάς έχει βοηθήσει σε κάτι;

Είναι σίγουρα μεγάλη τιμή να βραβεύεσαι από ένα τόσο γνωστό περιοδικό και να συγκαταλέγεσαι σε μια κατηγορία με νέους που διαπρέπουν και έχουν πρωτοποριακές ιδέες. Με έχει βοηθήσει να αισθανθώ δικαιωμένος για τις αποφάσεις που πήρα και για τους κόπους που κατέβαλα. Είναι βέβαια μια διάκριση που έχει πολύ δημοσιότητα, οπότε βοηθάει να μαθαίνει ο κόσμος με τι ασχολούμαι. Για μένα, ωστόσο, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία η αναγνώριση από τους ανθρώπους που δουλεύουν στο ίδιο αντικείμενο και αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Όταν αυτό συνδυάζεται βέβαια με κοινωνική προβολή είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα.

Είναι στα πλάνα σας κάποια start up;

Τώρα όχι. Αλλά όταν ήμουν στο τέταρτο έτος του Πανεπιστημίου δημιούργησα σε συνεργασία με δύο συμφοιτητές την Heliix, η οποία είχε κερδίσει και τον διαγωνισμό Hellenic Entrepreneurship Award. Η εταιρεία αυτή δημιουργεί προϊόντα για την εκμετάλλευση των απορριπτόμενων πηγών θερμότητας ώστε να μετατραπούν σε ηλεκτρική ενέργεια. Η εταιρεία συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και μάλιστα με σημαντική πρόοδο και σε συνεργασία με το ΕΜΠ.

Θα επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Προς το παρόν την επιστροφή μου στην Ελλάδα δεν τη σκέφτομαι διότι είμαι σε ένα περιβάλλον που με βοηθά να εξελιχθώ. Ελπίζω όμως κάποια στιγμή να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στην Ελλάδα, ώστε να επιστρέψω όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι Έλληνες που παράγουν σημαντικό έργο στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider