Παπαδόπουλος: Νέες προοπτικές στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαδόπουλος: Νέες προοπτικές στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου

Νέα στρατηγική για τα ενεργειακά, έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους στην Κύπρο με άμεση επίδραση στην Ελλάδα (αγωγός East Med, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κλπ) αλλά και άλλη κατεύθυνση για την επίλυση του Κυπριακό και την οριοθέτηση της ΑΟΖ προτείνει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος πρόεδρος της Κύπρου, Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας στο insider.gr.

Όπως αναφέρει, «η εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούσε να διευκολυνθεί από μια δυνητική επίλυση του Κυπριακού αλλά αυτή η λύση δεν αποτέλεσε και δεν θα αποτελέσει ποτέ προϋπόθεση για την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την παραγωγή, εξαγωγή και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Χρόνο με το χρόνο οι εταιρίες που άλλωστε επενδύουν στην Κυπριακή ΑΟΖ αυξάνονται και σε αριθμό και σε ποιότητα».

Το τοπίο για το δυναμικό των υδρογονανθράκων στην Κύπρο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό έως το τέλος του 2018 και όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος «παρά την αποτυχία στον Ονησίφορο μετά το Ζόρ οι ελπίδες όλων μας έχουν αναπτερωθεί ειδικότερα για το τεμάχιο 10 όπου θα πραγματοποιήσει γεώτρηση η Exxon το ερχόμενο καλοκαίρι αλλά και για τα τεμάχια 8 και 6 όπου γίνεται τώρα η γεώτρηση στον στόχο Καλυψώ. Έως το τέλος του 2018 θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για του τι υπάρχει πέραν του κοιτάσματος της Αφροδίτης».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρεται και στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου και στη συνεργασία των δύο κρατών στα ενεργειακά επισημαίνοντας ότι «σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη διασφάλιση ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων από το Connect Europe Facility θα προχωρήσουμε στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών και στη συνομολόγηση 7ετούς ή 10ετούς συμβολαίου εισαγωγής ΥΦΑ σε τιμές εγγυημένα χαμηλότερες από τις τιμές Brent. Αυτή η διαδικασία σίγουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον ελληνικών εταιριών αερίου και ηλεκτρισμού καθώς το εισαγόμενο ΥΦΑ θα πηγαίνει εξ’ ολοκλήρου στην ηλεκτροπαραγωγή. Ενδιαφέρον θα υπάρξει και από εταιρίες υποδομών αερίου ιδίως σε ότι αφορά την κατασκευή του κυπριακού δικτύου φυσικού αερίου που θα ξεκινήσει με την ενδιάμεση λύση.

Πέραν αυτού προτείνουμε εξαγωγή του συνόλου του πιστοποιημένου αποθέματος του πεδίου Αφροδίτη προς τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου -και κατά προτίμηση τη Νταμιέττα- έτσι ώστε να έχουμε τα πρώτα έσοδα από την πώληση αερίου εντός της επόμενης 5ετίας. Η επιλογή της Νταμιέττα κατά βάση προκρίνεται καθώς το κόστος κατασκευής του αγωγού από την Αφροδίτη στο εν λόγω τερματικό είναι το μισό συγκριτικά με το τερματικό του Ίντκου και γιατί έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε το σύνολο της δυναμικότητας του μόνοι μας σε βάθος σχεδόν 20 ετών χωρίς τη συμμετοχή ισραηλινού αερίου. Ελληνικές εταιρίες εμπορίας ΥΦΑ μπορούν να αγοράσουν κυπριακό φυσικό αέριο από τη Νταμιέττα.

Τέλος είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη της Κύπρου που πρωτοστατήσαμε ήδη από το 2016 στην ανάδειξη της στρατηγικής σπουδαιότητας και προτεραιότητας του αγωγού East Med προς την Ελλάδα αποκλείοντας σχέδια αγωγών που θα επωφελούσαν την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συναινέσουμε ποτέ σε κάτι τέτοιο ακόμη και μετά από ενδεχόμενη Λύση του Κυπριακού. Αυτό το επανέλαβα τον περασμένο Οκτώβριο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε σε Αθήνα και Βρυξέλλες με τον κ.Σταθάκη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Κανιέτε. Για να γίνει το έργο ωστόσο χρειάζονται νέα αποθέματα και νέες ανακαλύψεις. Ακόμη και εάν δεσμεύαμε το σύνολο της δυναμικότητας του κοιτάσματος Αφροδίτη πάλι δεν θα έφτανε για να γίνει ένα έργο τέτοιου μεγέθους, δυσκολίας και πολυπλοκότητας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider