Τσιπουρίδης: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσιπουρίδης: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ

Για τα νέα δεδομένα που δημιουργούν στην αγορά οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις δεσμεύσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την κλιματική αλλαγή αλλά και την πορεία των επενδύσεων στις ΑΠΕ μιλάει ο Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης, διευθύνων σύμβουλος της REDPro και τέως πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Στο Ευρωκοινοβούλιο διεξάγεται η συζήτηση για το φιλόδοξο στόχο για 35% για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ μέχρι το 2030….

Το 2014-5 o ευρωπαϊκός φορέας για τα αιολική ενέργεια, European Wind Energy Association, τώρα Wind Europe, είχε ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη θέσπιση ενός πιο φιλόδοξου στόχου για το 2030, ο οποίος ήταν αυτό το 35% που συζητείται τώρα ή τουλάχιστον 30%. Τότε παρά τις εισηγήσεις, με πρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Μπαρόζο, η Επιτροπή τελικά εισηγήθηκε και πέρασε το 27%.

Αυτό για εμάς δεν θεωρείται καν στόχος καθώς με τη δυναμική που υπήρχε από το στόχο 20% του 2020, ήταν βέβαιο ότι και χωρίς ιδιαίτερες δεσμεύσεις μέχρι το 2030 θα φθάναμε περίπου στο 26%. Η προσπάθεια για το 35% επανήλθε μετά το «χειμερινό πακέτο» για την ενέργεια και το κλίμα της ΕΕ που πέρασε πέρσι.

Ο στόχος αυτός (35%) εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά απορρίφθηκε μετά από λίγες μέρες από το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι έμειναν πιστοί στις επιλογές Μπαρόζο για 27%

Αν το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει το στόχο 35%, μένει στην Επιτροπή να αποφασίσει αν θα τον υιοθετήσει. Προσωπικά, αν και φύσει αισιόδοξος, κρατάω μικρό καλάθι.

Τον πιο φιλόδοξο αυτό στόχο προφανώς μπορεί και η Ελλάδα να τον πετύχει με κατάλληλες πολιτικές. Ένας τέτοιος στόχος σημαίνει, για τον κλάδο της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, 92 δις ευρώ επιπλέον επενδύσεις και 132.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή αναμένουμε να δούμε τι θα εγκριθεί και αν θα ψηφιστεί τελικά.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε το στόχο 20% για το 2020 (δηλαδή το 20% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ). Αυτό τον στόχο θα τον πετύχει σίγουρα η ΕΕ. Το ίδιο πιστεύω και η Ελλάδα, αν και είναι οριακά τα πράγματα.

Η Ευρώπη επί δεκαετίες επιδεικνύει μια πρωτοπορία ειδικά στα αιολικά. Χωρίς φιλόδοξους στόχους που θα δώσουν αντικείμενο στη βιομηχανία και θέσεις εργασίας, θα μείνει πίσω και θα παραδώσει τα σκήπτρα στην Κίνα, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την ίδια.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πρόοδο των επενδύσεων στις ΑΠΕ στην Ελλάδα;

Η πρόοδος της Ελλάδας θεωρώ ότι είναι μέτρια, ενώ θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις καθώς διαθέτει υψηλούς ανανεώσιμους πόρους, έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν και ώριμα για κατασκευή έργα. Κάποιοι κατηγορούν το θεσμικό πλαίσιο. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι πλέον εδώ και χρόνια το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο εκείνο το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή, αν και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, είναι ένα επαρκές πλαίσιο. Παλαιότερα ήταν χειρότερο, υπήρχε μεγάλη γραφειοκρατία και τα έργα τα οποία υλοποιούνται αυτή τη στιγμή βρίσκονται επί 10 χρόνια σε διαδικασία αδειοδότησης.

Το πρόβλημα σήμερα είναι η σταθερότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος και η ύπαρξη ενός ασφαλούς επενδυτικού κλίματος, τα οποία είναι το μεγάλο ζητούμενο. Πρέπει να υπάρχει ένας σαφής και ορατός στους επενδυτές ορίζοντας, με γνώση των κανόνων ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου και γνωστοποίηση στόχων και προγραμμάτων έργων σε βάθος χρόνου αλλά και ετησίως.

Αναφορικά με τους διαγωνισμούς πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις εγκαίρως τους όρους και προϋποθέσεις των διαγωνισμών. Η ημερίδα που θα διεξάγει η ΡΑΕ είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει σε αυτό καθοριστικά.

Αλλά δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να δοθεί προοπτική με την εξαγγελία διαγωνισμών μεγαλύτερης ισχύος. Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από τη μετριότητα που μας συνοδεύει.

Η Ελλάδα όπως και η ΕΕ πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη φιλοδοξία. Μόνο έτσι θα πετύχουμε την μετάβαση στην οικονομία μηδενικού άνθρακα εγκαίρως, ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφική κλιματική αλλαγή.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανήγγειλε ότι θα επενδύσει στη γεωθερμία της Σαντορίνης. Βλέπουμε κινητικότητα στις εγχώριες επιχειρήσεις να επενδύσουν σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Η ανάγκη λοιπόν πιέζει την αγορά και τις κοινωνίες….

Πράγματι υπάρχει κάποια κινητικότητα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει πολλά να προσφέρει σε αυτό το κομμάτι καθώς διαθέτει τεχνογνωσία, εμπειρία και ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων. Η γεωθερμία είναι πολύ σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία στην Ελλάδα παραμένει εν υπνώσει, σε αντίθεση με τους γείτονες μας, Τουρκία και Ιταλία. Η εξέλιξη αυτή είναι ευχάριστη αλλά πρέπει να γίνουν ανάλογες κινήσεις και στην Κίμωλο, τη Νίσυρο, τη Μήλο και τη Λέσβο, καθώς η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού του Αιγαίου θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του Αιγαίου.

Συμμετείχατε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Βόννη. Τι αίσθηση αποκομίσατε από τις διαθέσεις των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Διάσκεψη αυτή αποτελεί μια συνέχεια της Παγκόσμιας Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή που επετεύχθη το 2015;

Τα μηνύματα ήταν πολύ θετικά. Η Διάσκεψη στη Βόννη αποτελεί, όπως είπατε, συνέχεια της COP 21 στο Παρίσι και επιβεβαίωσε τη δυναμική που έχει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Τόσο από την πλευρά των ηγετών όσο και από εκείνη των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν προφανής η διάθεση για άμεση στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η φράση «100% ΑΠΕ» κυκλοφορούσε παντού, κάτι που δεν συνέβαινε παλιά. Φυσικά, αν και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την αρνητική στάση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν καταφανής η απόσταση που παίρνουν οι Πολιτείες των ΗΠΑ δια στόματος των κυβερνητών, αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις από τη ρητορική του κ. Τραμπ.

Οι Πολιτείες και οι πολίτες των ΗΠΑ θα στηρίξουν τη συμφωνία για το κλίμα. Στη Βόννη υπήρχε περίπτερο των Αμερικανών και όχι της Αμερικής. Αυτό έχει σημασία. Γιατί οι επιχειρήσεις οι οποίες υποστηρίζουν τις επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αντιπροσωπεύουν κάποια τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ είναι μόνος του. Και δεν πρέπει να αγνοούμε και την ισχυρή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με πρόσφατο παράδειγμα τη Διεθνή Σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι, στην οποία παρευρέθηκε βέβαια και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας όπου ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τη συναίνεση των κρατών και να στείλει ηχηρό μήνυμα για την απόφαση λήψης μέτρων για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η δυναμική αυτή συνεχίζεται. Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να χρηματοδοτήσουν έργα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες αλλά και τις νησιωτικές χώρες οι οποίες βρίσκονται ήδη «στο μάτι του κυκλώνα της κλιματικής αλλαγής» στο θέμα αυτό.

Μετά τη Βόννη είμαι πιο αισιόδοξος.

Λίγα λόγια για τον Dr. Γιάννη Τσιπουρίδη

Ο Δρ. Γιάννης Τσιπουρίδης είναι γενικός διευθυντής της REDPro (Renewable Energy Development Professionals) και τέως πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Στο παρελθόν μεταξύ άλλων εργάστηκε στη Διεύθυνση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας της ΔΕΗ, όπου ασχολήθηκε με την ανάπτυξη των Εμπορικών, Πιλοτικών και Επιδεικτικών Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΔΕΗ και διατέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider