Κορκίδης στο insider.gr: Κομβική η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορκίδης στο insider.gr: Κομβική η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Με τα Επιμελητήρια της χώρας να μπαίνουν σε ρυθμούς εκλογών τα επόμενα 24ωρα ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) κ. Βασίλης Κορκίδης καταθέτει τις απόψεις του στο insider.gr για όλα τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας.

Στέλλα Κεμανετζή

Από το κοινωνικό μέρισμα που θα μπορούσε να εντάσσεται σε μια συνολικότερη πολιτική κοινωνικής στήριξης και την black Friday η οποία τελικά αποδείχθηκε «άσπρη» για τα ταμεία μέχρι την ανάγκη για μια εξαρχής συγκρότηση του φορολογικού συστήματος και το κατά πόσο έχει ωριμάσει το πολιτικό μας σύστημα αλλά και τη φιλοσοφία πάνω στην οποία θα πρέπει να πορευθούν οι νέες διοικήσεις των Επιμελητηρίων προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύσσονται σωστά και να πρωτοπορούν.

Είναι σωστή η… οπτική του κοινωνικού μερίσματος; Ή θα μπορούσε δια άλλης οδού να φθάνει στους πολίτες;

Η ανακατανομή εισοδήματος είναι αιτούμενο της κοινωνίας μας, ιδίως στο πλαίσιο της παρατεταμένης κρίσης. Το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί ένα έκτακτο μέτρο ανακούφισης προς τους κοινωνικά ασθενέστερους και είναι σημαντικό ότι κατευθύνεται απευθείας σ’ αυτούς. Ωστόσο, το μέτρο αυτό θα είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αν σε συνδυασμό με άλλα, εντασσόταν σε μια συνολική πολιτική κοινωνικής στήριξης. Κι αυτό πιστεύω χρειάζεται να είναι ο στόχος. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το μέρισμα αγγίζει το 32% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, με τους δικαιούχους να φθάνουν τα 1.459.834 νοικοκυριά ή 3.472.734 άτομα, ενώ το μέσο ύψος του μερίσματος εκτιμάται σε 483 € ανά νοικοκυριό ή 207 € ανά άτομο. Φαίνεται, όμως, στην πράξη ότι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος είναι αρκετά περιοριστικές, καθώς πολλοί δικαιούχοι εν τέλει αποκλείονται από τη λήψη του, εξαιτίας τόσο του γεγονότος πως εμπίπτουν στα προβλεπόμενα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και επειδή τυχαίνει να φιλοξενούνται σε σπίτια άλλων. Η μη αντιστοίχιση του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ του δικαιούχου είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα κατά τη διαδικασία αίτησης, κυρίως για τους συνταξιούχους. Σε αυτή την περίπτωση η αίτηση δεν προχωρεί στο επόμενο στάδιο, με τους δικαιούχους να πρέπει να μεταβούν σε κάποιο ΚΕΠ προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα. Επίσης, ζήτημα δημιουργείται με αρκετές μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς τα ισχύοντα κριτήρια χορήγησης του μερίσματος δεν προβλέπουν κάποια ειδική μεταχείριση. Αυτά χρειάζεται να αντιμετωπιστούν εγκαίρως, διότι πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση που πέρα από την ανακούφιση που θα επιφέρει, θα λειτουργήσει θετικά για τη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Είχαμε ανάταση… ταμείων την black Friday; Έδειξε η αγορά ότι την έχει ανάγκη;

Η «Black Friday» εξελίχθηκε σε «άσπρη μέρα» για τα ταμεία κυρίως των μεγάλων και ισχυρών της αγοράς, αλλά και όσων μικρομεσαίων είχαν γεμάτα ράφια και έκαναν γενναίες προσφορές. Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ για την κίνηση της αγοράς την ημέρα αυτή έδειξαν ότι οι καταστηματάρχες αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη νεοεισερχόμενη αυτή πρακτική στην αγορά, δεδομένου ότι φαίνεται να προκαλεί μια αναδιανομή του τζίρου υπέρ των ισχυρότερων της αγοράς και παράλληλα να απορροφά τον τζίρο των επόμενων ή προηγούμενων ημερών, αλλά και του επερχόμενου χριστουγεννιάτικου τζίρου. Ωστόσο, οι καταναλωτές φάνηκε να ευχαριστήθηκαν τις στοχευμένες αγορές τους κυρίως στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, στη κινητή τηλεφωνία, στα είδη δώρων και τα καλλυντικά.

Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης της χώρας;

Υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση. Θεωρώ, επίσης πολύ σημαντικό αυτή να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις στραμμένες προς την πραγματική οικονομία, με παράλληλη ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και του όγκου των γραφειοκρατικών διαδικασιών και κυρίως τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ενισχύει το ρόλο του ιδιωτικού τομέα αλλά και της εμπιστοσύνης. Θέλω να πιστεύω ότι τα επικίνδυνα πέρασαν αλλά τα δύσκολα παραμένουν και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε για να βγούμε από την κρίση.

Μετά από περίπου μία δεκαετία κρίσης θεωρείτε ότι έχει ωριμάσει το πολιτικό σύστημα για να υπάρξουν και αλλαγές στη λειτουργία της χώρας;

Η κρίση αδιαμφισβήτητα αφήνει τομές που επηρεάζουν σημαντικά την κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση. Το σύστημα κοινωνικής εκπροσώπησης, του οποίου κεντρικός παράγοντας είναι η ΕΣΕΕ, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης επιχειρεί με διάφορους τρόπους να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία να βρει τον βηματισμό της με συγκεκριμένες τεκμηριωμένες προτάσεις, με συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων, με συμμετοχή στα ευρωπαϊκά όργανα εκπροσώπησης, ακόμη και με σημαντικές παρεμβάσεις στους θεσμούς, έχουμε προσπαθήσει να συμβάλλουμε στο να ακουστεί η φωνή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της οποίας είναι κομβική για την ανάπτυξη της χώρας. Όσον αφορά στο πολιτικό σύστημα, η κρίση έχει υπαγορεύει συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων. Αυτά οφείλουν να προτάξουν και να υπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον. Κατανοώ ότι υπάρχουν μεταξύ τους ιδεολογικές και άλλες διαφορές, αλλά τώρα προέχει η πατρίδα.

Τι πρέπει να αλλάξει στο φορολογικό σύστημα για να είναι «φιλικό» στις επιχειρήσεις;

Αναμφίβολα η φορολογία έχει ιδεολογία. Στην περίπτωσή μας όμως, η ιδεολογία πρέπει να παρακαμφθεί. Η χώρα μετράει δέκα χρόνια κρίσης με απώλειες σε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να συγκροτηθεί εξαρχής μέσα από μια διακομματική συνεργασία ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο απλοποιημένο, με βασικό χαρακτηριστικό την υιοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών και ειδική πρόβλεψη τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που καθ’ όλη τη διάρκεια της ύφεσης επέδειξαν αξιοσημείωτη συνέπεια, όσον αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους (θεσμοθέτηση της εντός της κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης). Να δημιουργηθεί ένα φορολογικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης ώστε να χαίρει κοινωνικής συναίνεσης.

Οι παραγωγικοί φορείς θα συνέβαλαν σε μία προσπάθεια για αλλαγή στο τοπίο σε σχέση με την επιχειρηματικότητα; Και τινί τρόπω;

Αυτή είναι η αποστολή τους και στο πλαίσιο αυτό δρουν. Συγκεκριμένα, για παράδειγμα, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική διακυβέρνηση. Συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, επιχειρώντας κάθε φορά να προωθήσουν τα συμφέροντα των μελών τους. Παράλληλα, συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα, αφενός να ενισχύσουν θεσμικά τις οργανώσεις και τα μέλη τους κι αφετέρου να συμβάλλουν στην επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και επανακατάρτιση τόσο των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους, όσο και των άνεργων που επιθυμούν να επανέλθουν στην αγορά εργασίας. Να αναφέρω ότι ο κλάδος του εμπορίου, που εκπροσωπεί η ΕΣΕΕ, για παράδειγμα, έγινε αιμοδότης της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς συμβάλλει με το 18% της συνολικής απασχόλησης και με το 24% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Η επόμενη μέρα των εκλογών στα Επιμελητήρια τι νέο μπορεί να φέρει;

Οι επιμελητηριακές εκλογές συνιστούν μοναδική ευκαιρία επιλογής ικανών και αξιόλογων προσώπων, που θα μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια την επιχειρηματικότητα, σε έναν δοκιμασμένο θεσμό, όπως τα Επιμελητήρια. Το έργο που καλείται να επιτελέσει η νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου θα είναι αρκετά απαιτητικό την επόμενη τετραετία, εξαιτίας των μεγάλων προκλήσεων που αναδύονται για τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά αλλά και συνολικά για την επιχειρηματικότητα. Θεωρώ ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί θα κληθεί με ανανεωμένη κουλτούρα να διεκδικήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να πρωτοπορούν, να αναπτύσσονται απρόσκοπτα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τις ευκαιρίες εκείνες στις οποίες έχουν δικαίωμα όλοι να ενημερώνονται άμεσα και να συμμετέχουν ισότιμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider