Δανιόλος (ΕNGIE): Μεγάλες οι προοπτικές στην ενέργεια

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δανιόλος (ΕNGIE): Μεγάλες οι προοπτικές στην ενέργεια

Την αισιοδοξία του ότι αν εφαρμοστεί η συμφωνία με τους δανειστές θα υπάρξει άνοιγμα της αγοράς ενέργειας εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της ENGIE Γιώργος Δανιόλος, μιλώντας στο insider.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τομέας που εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας είναι το νερό, αφού όπως υποστηρίζει, οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης είναι κερδοφόρες, αλλά δεν κάνουν επενδύσεις, δεν προσλαμβάνουν κόσμο και δεν επιστρέφουν πίσω στην κοινωνία και στο περιβάλλον αυτό που οφείλουν.

1. Πείτε μας μερικά λόγια για την εταιρεία και ποιά τα πλεονεκτήματα που έχετε λόγω του γεγονότος ότι ανήκετε σε έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς Ομίλους; Ποιο είναι το φάσμα των δραστηριοτήτων της ENGIE;

H ENGIE δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2000. Ξεκίνησε τότε ως Axima Services, θυγατρική της αντίστοιχης του Βελγίου και μέλος του ομίλου Suez έχοντας αναλάβει τη συντήρηση του συστήματος διαχείρισης αποσκευών, καθώς και των ηλεκτρολογικών συστημάτων του αεροδρομίου της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος». Το 2007, η Suez συγχωνεύτηκε με την Gaz de France και έτσι το 2008 η Axima μετονομάστηκε σε Cofely, θυγατρική πλέον του νέου ενοποιημένου ομίλου GDF-Suez. Μετά την απόφαση του Ομίλου να αλλάξει το όνομά του σε ENGIE τον Απρίλιο του 2015, ακολουθούν σταδιακά και όλες οι θυγατρικές ανά τον κόσμο, με στόχο να λειτουργούν όλες κάτω από ένα ενιαίο brand με έμφαση στην ενέργεια και τις ενεργειακές υπηρεσίες.

Το ENGIE είναι ένα εύκολο και δυνατό όνομα, ένα όνομα που θυμίζει ενέργεια σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις κουλτούρες. Αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο και θετικό όραμα της ενέργειας που θέλουμε να μοιραζόμαστε, πετυχαίνοντας ένα φιλόδοξο στόχο: την παροχή ενέργειας σε όλους με σεβασμό προς το περιβάλλον. Αυτό το νέο όνομα, ENGIE υποστηρίζει ότι η ενέργεια είναι κάτι που αφορά όλους μας: εργαζόμενους, μέτοχους, συνεργάτες και πελάτες, καθώς όλοι μας είμαστε αρχιτέκτονες της ενέργειας.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν τα πλεονεκτήματα για την Ελληνική θυγατρική είναι τεράστια. Έχουμε πρόσβαση σε τεχνολογία, οικονομικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό που αριθμεί πάνω από 150,000 ανθρώπους σε 70 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε τεχνολογική πρόκληση, ενώ τόσο οι πελάτες μας όσο και ο εργαζόμενοί μας αισθάνονται την ασφάλεια και τη σιγουριά ενός γιγαντιαίου Ομίλου, ο οποίος υλοποιεί τις υποχρεώσεις του με σεβασμό και υπευθυνότητα.

Η ENGIE είναι ο Νο1 ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Είναι το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ο Νο1 εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Είναι τέλος και ο μεγαλύτερος πάροχος ενεργειακών υπηρεσιών στον κόσμο, ενώ τα συνολικά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν το 2014 σε 74,7 δις ευρώ.

2. Σε ποιούς τομείς εστιάζετε το ενδιαφέρον σας και που θεωρείτε ότι υπάρχουν προοπτικές;

Η ENGIE στην Ελλάδα εστιάζει στο αντικείμενο των ενεργειακών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, προσφέρουμε υπηρεσίες τεχνικής συντήρησης σε δεκάδες κτήρια γραφείων, νοσοκομεία, data centers, καταστήματα, αεροδρόμια κ.α. σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαστε έντονα και στο facility management, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης κτηρίων, όπου εκτός από την τεχνική συντήρηση παρέχουμε καθαρισμό, φύλαξη και υπηρεσίες πρασίνου μέσω συνεργατών.

Επιπλέον, προσφέρουμε και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας, είτε μέσω της συντήρησης, είτε μέσω έργων αναβάθμισης εξοπλισμού, τα οποία ενίοτε και χρηματοδοτούμε και για τα οποία αποπληρωνόμαστε μέσω της εξοικονόμησης (υπηρεσίες ESCO).

3. Ποιές πιστεύετε ότι είναι οι επιχειρηματικές προοπτικές στη χώρα μας; Αξίζει να επενδύσει κανείς;

Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Η χώρα μας έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στον τομέα αυτό, ενώ οι όποιες επενδύσεις απαιτούνται μπορούν γρήγορα να αποσβεσθούν μέσω της εξοικονόμησης. Χρειάζεται όμως προσοχή για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, όπως στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, όπου δεκάδες μικροεπενδυτές εγκλωβίστηκαν σε επιχειρηματικά μοντέλα, όπου βασική παράμετρος επιτυχίας τους ήταν η φερεγγυότητα του κράτους. Εμείς ως ENGIE προσπαθούμε να «διαφημίζουμε» όσο μπορούμε την προοπτική της χώρας για επενδύσεις, αλλά από την άλλη είμαστε κι εξαιρετικά προσεκτικοί στις επιλογές μας μέχρι τουλάχιστον να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Μεγάλες προοπτικές επίσης διακρίνουμε και στον τομέα του νερού. Οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης είναι κερδοφόρες, αλλά δεν κάνουν επενδύσεις, δεν προσλαμβάνουν κόσμο, δεν επιστρέφουν πίσω στην κοινωνία και στο περιβάλλον αυτό που οφείλουν. Ο τομέας του νερού έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης και οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να προσελκύσουν σοβαρούς επενδυτές και συνεργάτες με στόχο τη μείωση των απωλειών νερού, τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος στα οικοσυστήματα τα οποία λειτουργούν και διαχειρίζονται.

4. Θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει ένα πραγματικό άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς και τι θα σημαίνει αυτό για τον κλάδο;

Αν εφαρμοσθεί η συμφωνία με τους δανειστές, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Υπάρχουν ήδη ανεξάρτητοι παραγωγοί ενέργειας, οι οποίοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυξάνουν συνεχώς το μερίδιο αγοράς τους, όπως ο ΗΡΩΝ, στον οποίο ο όμιλος ENGIE κατέχει το 50%.

Πιστεύω ότι αν απελευθερωθεί πραγματικά ο κλάδος , θα υπάρξει έκρηξη επενδύσεων στον τομέα αυτό, καθώς και αύξηση της απασχόλησης που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Επιπλέον, η μείωση του ενεργειακού κόστους, ως αποτέλεσμα του υγιούς ανταγωνισμού, θα ωφελήσει άμεσα κι έμμεσα ολόκληρη την κοινωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider